10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
Meestal breken de vliezen 's nachts. Als het hoofdje van de baby is ingedaald en het vruchtwater is helder of iets rozig, dan hoef je ons niet wakker te bellen. Je kunt rustig afwachten tot de weeën komen. Kijk wel even op de klok hoe laat de vliezen gebroken zijn, gebruik een maandverband (geen tampons!)
Als het hoofdje bij de laatste controle nog niet ingedaald was en je vliezen gebroken zijn, is het verstandig om plat te gaan liggen en direct ons te bellen. We komen dan meteen langs. Er is namelijk een kans dat een handje, voetje of een stuk navelstreng langs het hoofdje naar buiten zakt.
Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken. Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. De bevalling is dan nog niet begonnen.
De vliezen breken tijdens de bevalling onder invloed van de hormonen die de vruchtwaterzak verzwakken, druk door de weeën en enzymen tijdens de bevalling die de vruchtwaterzak verzwakken.
Uw vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken, in dat geval spreken we van langdurig gebroken vliezen. Dit komt in 10% van de zwangerschappen voor en u hoeft zich niet meteen zorgen te maken. Wel is het belangrijk dat u voor een uitgebreide controle naar uw gynaecoloog gaat.
Contact. In 10% van de gevallen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen. In ongeveer 70% van de gevallen komen de weeën daarna binnen 24 uur spontaan op gang. Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn spreken we van 'langdurig gebroken vliezen'.
Nog een paar wetenswaardigheden: de meeste bevallingen beginnen in het weekeinde of 's nachts. Waarschijnlijk komt dit omdat het dan rustig in huis is en je je lekker ontspannen voelt!
De weeën beginnen en zijn regelmatig
Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.
Toch duren slaapperiodes zelden langer dan anderhalf uur en hoort een baby ook tijdens de laatste loodjes elke dag regelmatig actief en beweeglijk te zijn. Het hoeven geen drukke bewegingen te zijn, maar je moet wel duidelijk kunnen voelen dat hij wakker is.
Bij ongeveer tien procent van de zwangerschappen breken in eerste instantie de vliezen en beginnen de weeën pas later. Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur.
De bevalling is echt begonnen als de weeën sterker en regelmatiger worden, ze meer pijn gaan doen en de baarmoedermond opengaat (=ontsluiting). Een bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen, ook dan zijn sterke en regelmatige weeën nodig om ontsluiting te krijgen.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies.
Na het breken van de vliezen wordt je baby best geboren binnen de 24 uur om infectie te voorkomen. Zelfs als je geen weeën hebt, kom je best naar het ziekenhuis.
Die bescherming is fijn en nodig, maar als je op het punt van bevallen staat, wil je baby 'door die vliezen heen' naar buiten. Soms breken de vliezen vlak voor je bevalling. Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt.
Oorzaken van voortijdig breken van de vliezen
Een vruchtwaterpunctie vroeg in de zwangerschap of andere medische ingrepen (bijvoorbeeld een operatie rond de baarmoedermond) zijn ook mogelijke oorzaken. Bovendien is roken een factor die meespeelt bij het ontstaan van PROM.
De laatste dagen voor je bevalling kan je enorm moe zijn of zelfs een beetje depressief. Bewegen vergt een bovenmenselijke inspanning en je droomt maar van één ding: slapen! Het kan een signaal zijn dat de baby klaar is om ter wereld te komen.
Een paar weken voor de bevalling kan je kindje al in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en dit kan een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby 'vastzitten' en kan het niet meer draaien. Wanneer je kindje indaalt, zul je wel weer wat vrijer kunnen ademhalen.
Tijdens de laatste week van de zwangerschap kan uw baby erg actief of net heel rustig zijn. Nog tijdens de geboorte zijn sommige baby's continu in beweging, terwijl andere de hele tijd lijken te slapen. Af en toe moet u echter uw kind nog voelen.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.
Ben je eerder vóór 37 weken bevallen, dan is de kans om weer te vroeg te bevallen zo'n 20%. Dit betekent dat 1 op de 5 vrouwen nu weer te vroeg zal bevallen. Ben je nooit te vroeg bevallen dan is de kans op een vroeggeboorte ongeveer 4%.
De snelste bevalling verliep binnen een uur, de langste bevalling duurde bijna 3 dagen.
Bij het breken ervan, komt dit vruchtwater vrij. Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat 'voortijdig gebroken vliezen'. Normaal gesproken is vruchtwater helder of grijs-wit van keur met witte vlokjes erin.
Gebroken vliezen kenmerken zich doordat de vrouw via de vagina vocht verliest zonder dat zij plast. Dit vocht ruikt niet naar urine, maar heeft een zoetige geur. Er wordt gesproken van langdurig gebroken vliezen als deze langer dan 24 uur gebroken zijn.
Dansen, bewegen, wandelen
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.