In een zekering zit een dun metalen draadje dat doorbrandt als de stroomsterkte door de draad te hoog wordt. Als dit draadje doorbrandt, dan wordt de stroomkring verbroken en valt de stroom uit. De apparaten in jouw huis zijn aangesloten op een aantal groepen die elk een eigen zekering hebben.
Wanneer een zekering 'springt' als gevolg van kortsluiting of overbelasting, moet die zekering vervangen worden omdat het draadje binnenin de zekering doorgebrand is. Een automaat onderbreekt de stroom ook, maar doet dat door het elektriciteitscircuit te doorbreken.
Een defecte zekering is eenvoudig te herkennen aan de zwart geworden isolerende en transparante buitenlaag of geleidende strip. Ook kan de metalen draad in de zekering doorgebroken zijn om de stroom te onderbreken. Raadpleeg het autoboekje om te weten waar het zekeringenkastje en de betreffende zekering zich bevinden.
Hoe controleer ik of een zekering is doorgebrand? Het doorbranden van het smeltpatroon of het doorbranden van het plastic inzetstuk in de thermische zekering zal het elektrische circuit verbreken.
Oorzaken stroomstoring
Een storing in je meterkast kan meerdere oorzaken hebben, waarvan kortsluiting en overbelasting de meest voorkomende zijn.
In de stop zit een zekering die springt wanneer er teveel stroom door de draden gaat. Dat is een beveiliging die onmisbaar is aangezien een te grote hoeveelheid stroom de stroomkabels oververhit kan maken. Wanneer de kabels te heet worden kunnen ze smelten en kortsluiting veroorzaken of zelfs voor brand zorgen.
Een zekering voorkomt schade aan de elektronische systemen in de auto zoals je ruitenwissers. De autozekering beschermt namelijk bedrading tegen een te hoge elektrische stroom door zichzelf door te branden. Zo komt de hoge elektrische stroom niet bij het elektronische systeem.
Dit gebeurt wanneer u teveel apparaten die veel verbruiken tegelijk aanzet terwijl uw aansluitwaarde te laag is. Om uw veiligheid te waarborgen brandt dan de hoofdzekering door. Het is belangrijk dat u dit voorkomt.
zekeringkasten kunnen om verschillende redenen niet goed functioneren. De meest voorkomende reden is eenvoudigweg dat ze oud worden. De meeste zekeringkasten gaan 20 tot 30 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, kunnen hun onderdelen slijten.
De doorbeltestmodus van een digitale multimeter kan worden gebruikt om schakelaars, zekeringen, elektrische aansluitingen, geleiders en andere componenten door te meten. Een goed werkende zekering zou bijvoorbeeld doorgang moeten bieden.
Een snelle zekering is wanneer er een druppeltje lood of tin op het midden van de smeltdraad is gebracht waardoor de draad sneller doorbreekt. In een zekering is een melddraad en een smeltdraad aanwezig.
De hoofdzekering kan alleen worden vervangen door een storingsmonteur van Liander wanneer deze defect is. Bel het landelijke storingsnummer 0800 9009 als u een storing aan de hoofdzekering heeft.
Wanneer er teveel apparaten op een groep zijn aangesloten en deze tegelijkertijd worden gebruikt, kan dit een stroomuitval veroorzaken. Er wordt op dat moment meer stroom gebruikt dan dat de stop aan kan waardoor de stop doorslaat.
Net zoals andere installaties, kan ook een groepenkast kapot gaan. Stoppen kunnen kapot gaan en door een defect in de groepenkast herhaaldelijk eruit worden geslagen. Hetzelfde kan gebeuren met een aardlekschakelaar. Als dit het geval is, moet de hele groepenkast worden vervangen.
U mag deze zekering niet zelf vervangen; dit moet uitgevoerd worden door een erkende installateur of uw netbeheerder. De groepenkast waarin de hoofdzekering zich bevindt, is verzegeld om te voorkomen dat u hierbij komt.
Zelf een hoofdzekering verzwaren wordt niet toegestaan door uw netbeheerder. U dient deze klus altijd door een vakman uit te laten voeren.
De gemiddelde prijs per hoofdzekering vervangen is ongeveer 50 euro per hoofdzekering. Om de kosten duidelijk te maken voor het vervangen van een hoofdzekering in uw huis kunt u gemakkelijk offertes aanvragen op de Huisfocus website.
Fijn zand (4) voorkomt vuurverschijnselen tijdens het doorsmelten. Op de smeltpatroon zijn de nominale spanning en stroomsterkte vermeld. De werkelijke maximale stroomsterkte (de aanspreekstroom) is minstens 6% hoger dan de nominale waarde.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
Brandgevaar elektronische apparatuur
Een belangrijke reden om overbelasting tegen te gaan: het kan gevolgen hebben voor de aangesloten apparaten. Deze werken niet optimaal en zullen warmer worden dan nodig is om de energie kwijt te raken. Dit zorgt ervoor dat de apparaten sneller slijten of zelfs kunnen doorbranden.
Voor het opsporen van de kortsluiting kijk je naar de groepenkast.Staat er een knop omlaag?Dan bevindt de kortsluiting zich in die groep. Bij een groepenkast zit vaak een groepenkaart waar precies op staat welke ruimtes op welke groepen zijn aangesloten.
Overbelasting is de situatie waarin de groep in de meterkast overbelast wordt. Er wordt op dat moment meer stroom gevraagd dan de groep kan leveren, waardoor de groep 'er uit slaat'. Dit is de beveiliging van de elektrische installatie.
Stroomstoring kan altijd plaatsvinden
Behalve ongemakkelijk en onplezierig, kan een stroomstoring ook bijzonder gevaarlijk zijn. Kabels kunnen zomaar doorsmelten en daardoor zou brand kunnen ontstaan. U doet er dus verstandig aan een ervaren vakman zijn werk te laten doen.