Rubberkorrels kunnen als instrooimateriaal worden gebruikt. De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Daarnaast wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings.
Door een sproei-installatie te plaatsen kan het spelplezier op kunstgrasvoetbalvelden tijdens droge perioden worden vergroot. Net als bij natuurgrasvelden is het ook op kunstgras aangenamer een sliding te maken als het veld vochtig is. Bovendien heeft het vocht een verkoelende werking.
Omdat sportvelden intensief gebruikt worden kan echt gras erg snel slijten, waardoor kale plekken ontstaan. Ook wil echt gras in de zomer zijn mooie groene kleur nog wel eens verruilen voor een uitgedroogd geel veld. Kunstgras blijft juist altijd mooi en is het heel sterk. Hierdoor kan het goed tegen intensief gebruik.
Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude autobanden. Rubbergranulaat wordt gebruikt op kunstgrasvelden om het de eigenschappen van een natuurlijk grasveld te geven. Denk hierbij aan voetbalvelden of korfbalvelden.
Kunstgrasvezels kunnen uit twee soorten materialen opgebouwd zijn, polyethyleen en polypropyleen. De wat langere vezels zijn veelal opgebouwd uit polyethyleen.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Het feit dat kunstgras waterdoorlatend is, komt door de rug van het kunstgras. De rug van het kunstgras is namelijk voorzien van een grote hoeveelheid piepkleine gaatjes. Deze gaatjes zijn precies groot genoeg om er water doorheen te laten stromen, wat ervoor zorgt dat het kunstgras waterdoorlatend is.
Om met de deur in huis te vallen: nee, kunstgras is niet kankerverwekkend en bevat geen kankerverwekkende stoffen. Kunstgras van Kunstgrasnet is 100% veilig en uitgebreid getest. Kinderen en huisdieren kunnen naar hartenlust spelen op ons kunstgras.
Rubberkorrels kunnen als instrooimateriaal worden gebruikt. De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Daarnaast wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings.
Onderzoek EU
' De Europese Unie zou bezig zijn met een onderzoek om te bepalen hoeveel van de giftige stoffen in een kilogram rubber mogen zitten. Die grens ligt nu op 1 milligram per kilogram voor volwassenen en een halve milligram per kilogram voor kinderen.
Kunstgrasvezels kunnen niet branden, maar wel smelten. Stimuleer het gebruik van kunststof noppen: Want metalen noppen met daaraan bramen beschadigen de mat, terwijl ook vlakke zolen zorgen voor extra slijtage.
Wanneer je vooral op kunstgras speelt kun je het beste kiezen voor Artificial ground voetbalschoenen (AG). De noppen van de AG voetbalschoenen zijn in verhouding tot de Firm ground FG voetbalschoenen (FG is voor op natuurgras) vrij kort en hebben een andere vorm zodat je niet vast komt te zitten in het kunstgras.
De meeste FG-voetbalschoenen kunnen en worden ook gebruikt op kunstgras. Echter zijn ze hier niet speciaal voor gemaakt waardoor je bewegingsvrijheid niet optimaal is. Je kunt minder grip hebben omdat de noppen niet hol zijn zoals bij AG-schoenen.
U kunt uit verschillende soorten ondergronden voor kunstgras kiezen. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een laag zand, aangezien dit een stabiele en waterdoorlatende ondergrond is. Tevens egaliseert het zand een ongelijkmatige ondergrond.
In het begin van de jaren zestig produceerden onderzoekers van de Universiteit van North Carolina de eerste 'synthetische grasmat', de 'eerste generatie' van kunstgras. Aanvankelijk was kunstgras vooral populair bij Amerikaanse honkbalclubs. Vanaf de jaren zeventig werd kunstgras ook toegepast op hockeyvelden.
In Nederland liggen bijna tweeduizend kunstgras-voetbalvelden waarvan er circa 1.800 zijn ingestrooid met rubbergranulaat (zie Figuur 2; bron: KNVB). Op één voetbalveld gaat ongeveer 120 ton rubbergranulaat, afkomstig van circa 20.000 gebruikte autobanden.
De laatste jaren is er veel discussie ontstaan over de korrels in kunstgras. De korrels, gemaakt uit fijngemalen rubber, wordt ook wel rubbergranulaat genoemd. Dit betreft een instrooimateriaal die enkel wordt gebruikt op grote kunstgras sportvelden.
Veilig als speelplek voor kinderen en huisdieren
Ook is het kunstgras en instrooizand volledig ongevaarlijk, zelfs als het per ongeluk wordt opgegeten.
Kunstgras is weerbestendig. Zolang er geen langdurige plasvorming ontstaat op het gazon, zal ook overvloedige regenval, sneeuw of hagel bij het kunstgras geen problemen geven. De vezels zullen niet verkleuren, zoals sprieten van natuurgras dat bij veel nattigheid wel doen.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Kunstgras waterdoorlatend
Kunstgras heeft van nature een goede drainerende werking. Gemiddeld laat kunstgras zo'n 60 liter water per minuut door. Royal Grass® kunstgras is voorzien van piepkleine gaatjes die ervoor zorgen dat het water weg kan lopen en niet op het gazon blijft staan.
Het mooie van kunstgrasmatten die je op het terras neerlegt, is het feit dat je er gerust een stoel, tafels en andere spullen op kunt zetten. Je hoeft niet bang te dat zijn de kunstgrasmat beschadigd raakt. De grasmat is namelijk goed bestand tegen gewicht en bewegende objecten als schuivende stoelen.
Het is niet aan te raden om kunstgras schoon te maken met azijn. Azijn zal het kunstgras niet beschadigen. Echter wordt het gebruik van azijn in de tuin sterk afgeraden door de overheid. Azijn is erg schadelijk voor het milieu, met name voor waterorganismes en bestuivende insecten.
Kunstgras instrooien met zand is niet noodzakelijk. Door de allernieuwste technieken waarmee het kunstgras gemaakt wordt zijn de vezels van het kunstgras al erg stevig. De levensduur van kunstgras wordt al steeds langer. Daarnaast zijn er ontzettend veel manieren om het kunstgras goed te bevestigen aan de ondergrond.