De vaccinatie BMR beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. Je kind krijgt het vaccin rond de leeftijd van 14 maanden. Bij 5% van de kinderen slaat de eerste vaccinatie niet goed aan, daarom worden de kinderen rond 9 jaar nogmaals gevaccineerd. Deze 2 inentingen samen zorgen voor een langdurige bescherming.
Bijwerkingen van het vaccin kunnen dan ook lijken op een lichte vorm van mazelen, bof of rodehond. De meest voorkomende bijwerkingen van het BMR-vaccin zijn koorts, hangerigheid en/of uitslag. Ook kan de huid op de plek van de vaccinatie er rood uitzien of pijnlijk aanvoelen.
De DTP-vaccinatie beschermt tegen 3 ernstige infectieziekten: difterie, tetanus en polio. De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio.
De BMR-vaccinatie wordt subcutaan (onder de huid) toegediend. Na 3 tot 4 weken onstaat bij > 95% van de gevaccineerden bescherming tegen bof, mazelen en rode hond met vorming van antistoffen en immunologisch geheugen.
Neem naar de afspraak mee: de oproepkaarten. het vaccinatiebewijs van je kind (dit zit meestal in het 'groene' of 'blauwe' boekje van het consultatiebureau) de door de ouder ondertekende antwoordstrook op de achterkant van de uitnodigingsbrief.
Griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, verminderde eetlust, misselijkheid of buikpijn. Deze klachten duren meestal niet langer dan 1-2 dagen. Een enkele keer duren ze tot 2 weken. Flauwvallen.
Bof, Mazelen, Rodehond: Bij volwassenen in het algemeen levenslang. Voor iedereen die geboren is na 1965, geen mazelen heeft doorgemaakt en die nooit eerder deze vaccinatie heeft gehad wordt aangeraden een injectie te laten toedienen.
BMR-vaccinatie wordt binnen het Rijksvaccinatieprogramma twee keer aangeboden: op de leeftijd van 14 maanden en op de leeftijd van 9 jaar. Na de eerste BMR op 14 maanden is er ongeveer 95% kans dat de vaccinatie 'aanslaat' en het gevaccineerde kind beschermende antistoffen ontwikkelt tegen mazelen.
Het BMR-vaccin bevat verzwakte onschadelijk gemaakte virussen van bof, mazelen en rodehond. Het beschermt tegen een infectie met deze virussen. Het is ook een van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Zie hiervoor de tekst BMR-vaccin bij kinderen.
Je kunt mazelen oplopen als je geen mazelen gehad hebt of niet tegen mazelen ingeënt bent. Heel soms krijgt iemand die is ingeënt, toch mazelen. Je wordt dan meestal wel minder ziek. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen 2 inentingen tegen mazelen, met 14 maanden en op 9-jarige leeftijd.
DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Duur bescherming
Een inenting tegen gele koorts biedt bij gezonde mensen in principe levenslange bescherming. Bij sommige mensen beschermt de gele koorts vaccinatie niet levenslang. Dit is het geval bij vrouwen die zwanger zijn op het moment dat zij worden ingeënt of bij mensen met hiv.
De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak.
Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen. De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR Bof, mazelen, rodehond (Bof, mazelen, rodehond)-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie.
Via de website van het RIVM kun je je persoonlijke vaccinatiebewijs van het Rijksvaccinatieprogramma opvragen. Ben je niet ingeënt, dan kun je naar de huisarts om alsnog een prik te halen.
Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. De ziekte gaat vanzelf weer over. Je lichaam ruimt het virus zelf op. Daarna kun je het nooit meer krijgen.
Vaccinatie leidt bij 95% van de volwassenen tot levenslange bescherming. Bij kinderen ouder dan 6 maanden maar jonger dan 12 maanden dient de vaccinatie met 14 maanden en bij 9 jaar herhaald te worden omdat het immuunsysteem op die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is om langere bescherming te verkrijgen.
Bij de prik tegen bof, mazelen en rodehond (de BMR-prik) krijgt een kind soms pas na 5 tot 12 dagen koorts.
7.6 De DKTP-Hib-HepB- en Pneu-revaccinatie
Het interval tussen de primaire serie en de revaccinatie is bij voorkeur minimaal 6 maanden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het effect van de revaccinatie groter wordt naarmate het kind ouder is.
Er is dus minder kans op ernstig ziek worden, ziekenhuisopname of overlijden door corona. Zo'n twee weken na de laatste vaccinatie ben je helemaal beschermd. Let op: geen enkel vaccin beschermt voor 100%. Na vaccinatie kun je dus ook nog corona krijgen, maar je wordt waarschijnlijk minder ziek.
Meningokokkenziekte kun je krijgen door verschillende meningokokkenbacteriën. De bacterie kan in de neus of keel zitten, zonder dat je ziek hoeft te worden. Door te hoesten, niezen of zoenen kun je een ander besmetten. Voor baby's en tieners is de ziekte het meest gevaarlijk.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.