Statische raamfolie aanbrengen
Spuit met een plantenspuit je raam goed vochtig. De folie hecht namelijk beter door statische elektriciteit in combinatie met water. Maak eerst het glas en de raamfolie nat met water. Je kunt gebruik maken van een plantenspuit.
Statisch raamfolie kun je van het raam verwijderen en nogmaals opnieuw plakken. Het blijft altijd haar statische kleefkracht behouden.
Wanneer de raamfolie is aangebracht, kunnen er nog een lichte waas en/of kleine waterdruppels zichtbaar zijn. Dit is een normaal onderdeel van het hechtingsproces, dat "uitharden" wordt genoemd. Afhankelijk van het type folie en de weersomstandigheden kan het tot 30 dagen duren voordat de folie volledig is uitgehard.
Je kunt folie aanbrengen door te wrijven met je vinger of door een vouwbeen te gebruiken.
Hoogte. De gemiddelde lengte van Nederlanders is zo'n 170 centimeter. Dat betekent dat je de meeste inkijk weert als de folie op deze hoogte zit. Maar omdat een te hoge raamfolie heel vervelend is, is de aanbevolen hoogte voor de onderrand 140 cm en voor de bovenrand 180 cm.
Breng de raamfolie aan
Verwijder een deel van de beschermlaag op de folie en duw de raamfolie tegen de ruit. Begin vanuit een hoek en ga langzaam verder. Door de waterfilm tussen ruit en raamfolie kun je de folie eenvoudig verschuiven. Zorg dat de boven- en zijkant samenvallen met de afgetekende lijnen.
De voordelen van statisch raamfolie op een rij:
- Het is over het algemeen gemakkelijker aan te brengen. - Het is meerdere malen te gebruiken. - Het laat geen lijmresten achter. - Het is eenvoudig te verplaatsen en eventueel herbruikbaar.
Mag ik HR HR+ HR++ en HR+++ glas beplakken met raamfolie? HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk.
Wat is het verschil tussen statische folie en zelfklevende raamfolie? Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
Eigenlijk is het vrijwel altijd zo dat raamfolie aan de binnenkant van het raam moet worden geplakt, tenzij anders staat vermeld.
Lang leve aluminiumfolie
Heb je die niet? Dan kan je ook aluminiumfolie op het raam kleven. Dat doe je best langs de buitenkant, omdat de folie daar het zonlicht zal weerkaatsen en zo de warmte buitenhouden.
Is het toch een klein bubbel drama geworden? Laat het folie eerst een paar dagen met rust en prik dan eventueel met een mini naald een gaatje in de bubbel, zodat de lucht kan ontsnappen!
Er is geen verschil tussen plakfolie, plakplastic en kleeffolie. Het zijn synoniemen sommige benoemen het anders.
Thermische breuk kan in principe ontstaat in elk soort glans. Het beplakken van een folie op een raam vergroot deze kans dat dit kan gebeuren. Bij enkel glas en dubbel glas is het risico het laagste en kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant een raamfolie worden aangebracht.
Dit kan door middel van een scherp stanleymes of een schaar. Bepaal eerst de breedte en eventueel de hoogte van het te beplakken raam. Snij vervolgens het folie op maat. Wij adviseren je om het raamfolie 1 a 2 centimeter breder af te snijden dan dat je hebt opgemeten.
U kunt kiezen uit 6 soorten raamfolie; (1) gesneden raamfolie, (2) full colour raamfolie, (3) transparante raamfolie, (4) statische raamfolie, (5) vinyl/plakletters voor op ramen en (6) raamstickers full colour (prints op wit vinyl). Vele soorten raamfolie.
Je gaat als volgt te werk: verwarm het plakfolie met een föhn. Begin in een hoekje zodat deze loslaat en je het plakfolie voorzichtig los kan trekken van de achtergrond. Föhn vervolgens verder onder het deel dat los is geraakt en trek zo voorzichtig het plakfolie verder los.
Indien mogelijk is het aan te raden om de ondergrond nat te maken. Op die manier is het makkelijker om het plakfolie strak aan te brengen. Wanneer je geen water gebruikt plakt het folie direct op de ondergrond en is het moeilijk om oneffenheden weg te strijken. Met water er tussen gaat dit veel makkelijker.
Etsfolie is een lichtdoorlatende raamfolie dat met name wordt gebruikt om privacy te creëren. Soms wordt deze vorm van raamfolie ook gebruikt om ramen te decoreren in combinatie met letters of logo's. Etsfolie wordt veel gebruikt in kantoren en openbare gebouwen.
Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor isolerende kozijnen met triple-glas en dubbele kierdichting en een lage U-waarde (maximaal 1,3). Dan heb je in 1 klap de beste raamisolatie. Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant.
Gemiddeld gezien betaal je voor glasfolie 50 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Kozijnfolie kost maar 10 tot 15 euro per vierkante meter.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.