Verf die veel in de zon staat of die regelmatig blootstaat aan weer en wind zal sneller afbladderen dan verf op een beschutte plek. Vocht: een andere reden waarom verf kan gaan afbladderen is doordat het op een vochtige ondergrond is aangebracht. Het kan daar dan niet hechten.
Er is duidelijk een reden waarom telkens de verf eraf bladdert. In elk geval zou ik niet direct opnieuw gaan schilderen. Grote kans dat het er gewoon opnieuw afgaat. Het meest voor de hand liggend is dat het hout is behandeld met een impregneer.
Anders gaat de beitslaag die alleen aan de buitenkant gebruikt wordt bladderen, door vocht dat van binnen naar buiten gaat. Binnenbeits wordt gebruikt voor tafels, meubels en drempels.
Ontstaan van afbladderen van verf
Door onder andere temperatuur wisselingen, zonnestraling en chemicaliën gaan de eigenschappen van verf achteruit waardoor hechting verlies kan optreden en de verf gaat barsten. Deze barsten kunnen ervoor zorgen dat de verflaag gaat bladderen.
Afbladderende verf kun je het beste verwijderen met een verfkrabber. Verf dat afbladdert vraagt ook om aandacht van de ondergrond. Is de ondergrond wel goed gefixeerd? Zo niet, gebruik dan Sigmafix om de ondergrond ”vast te zetten”.
Als de verf van de ondergrond loslaat (schilfert), is dit veelal te wijten aan een niet of onvoldoende voorbehandelde ondergrond (vet, onvoldoende geschuurd, achtergebleven schuurstof enz.). Ook het schilderen op een vochtige ondergrond (condens na een koude nacht) kan leiden tot onthechting.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Als je schilderwerk wel verregend is dan is het belangrijk om het licht op te schuren zodat de blaasjes eruit gaan. Schuur niet te hard want dan ga je door de laag heen en moet je weer gronden. Na het schuren en afstoffen kun je weer beginnen met het aanbrengen van een nieuwe laag verf.
Beits aanbrengen en drogen
Breng de beits aan met een roller (bij grote oppervlaktes) of met een kwast (bij kleinere stukken). Schilder altijd met de nerf mee. Verdun de eerste laag beits met terpentine om deze beter in te laten trekken. Schilder altijd met de houtnerf mee en veeg druppel meteen weg.
Beits dringt dieper in het hout dan lak. Daarnaast is beits vochtregulerend en lak legt juist een afgesloten laag op het hout. Verf is een verzamelnaam voor alle beschermende lagen. Beits is een doorzichtige beschermende laag en lak geeft vaak een kleur aan het hout.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Beits kan prima over een hoogglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten? Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Een goede schilder weet over het algemeen vooraf nauwkeurig in te schatten wat zijn werk kost. Daarbij vinden veel mensen het prettig om exact te weten wat zij voor een klus kwijt zullen zijn. Kies om deze reden voor een schilder welke geen stelposten in de offerte opgenomen heeft.
Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Met verf op waterbasis over verf op terpentinebasis
vaker voor dan de vraag 'Kan terpentineverf over waterbasis verf oftewel watergedragen verf?' Ja, dat kan! Mits de verf op terpentine-basis ouder dan 6 maanden is.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.