Borsten. Na de bevalling is de kans groot dat je rond de 4e dag stuwing krijgt. Daarom raden we je aan om vanaf de eerste dag een strakke BH te dragen als je flesvoeding geeft.
Ondanks dat je geen borstvoeding geeft, kan het zijn dat je na 3-5 dagen na de geboorte last krijgt van stuwing. Zorg er dan voor dat je dag en nacht een strakke BH draagt. Na een paar dagen zal de stuwing weer verdwijnen.
Draag de juiste BH
Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Hoe ontstaan hangende borsten na de zwangerschap? Wanneer u bent bevallen, of stopt met het geven van borstvoeding, slinken de melkklieren. Door de toename en afname van het volume van de borsten, kan de huid wat slapper worden en kunnen ze gaan hangen.
Voor de nacht en in de eerste dagen na je bevalling is een voedingsbh zonder beugel fijn. Deze bh's voel je bijna niet zitten én zorgen ervoor dat je borsten ondersteund worden en zoogcompressen goed blijven zitten.
Doorbloeding en lymfevaten
Ook borstweefseltherapeut Leen Steyaert legde aan RTL Nieuws uit dat geen beha dragen veel voordelen heeft voor je lichaam. ”Het maakt je borsten net even wat steviger en het helpt je bindweefsel en ondersteunde ligamenten beter te ontwikkelen.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Antwoord. Een ietwat teleurstellend antwoord: het slap worden van je borsten is niet te voorkomen. Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op.
Uitrekken van de huid
Dat is de voornaamste boosdoener van de slappere borsten na een zwangerschap. Helaas kun je daar weinig aan doen behalve gezond eten natuurlijk én een stevige, goed passende bh dragen. Die zorgt trouwens altijd, dat je borsten veel langer stevig blijven. Dus ook als je niet zwanger bent.
"Reken er na zes maanden borstvoeding geven op dat je borsten kleiner beginnen te worden", legt dr. Kent uit. "Dat wil niet zeggen dat je minder melk produceert, maar het kan zijn dat je wat van het vetweefsel in de borsten verliest.
Stuwing komt het meest voor tussen dag drie en vijf, maar kan ook later voorkomen tot zelfs bij negen tot tien dagen na de geboorte. Door de volheid van je borsten kan je tepel vlakker worden. Hierdoor kan je baby de borst moeilijker in de mond nemen.
Stuwing bij kunstvoeding
Geef je je baby geen borstvoeding, maar kunstvoeding, dan kun je ook last krijgen van stuwing. De hormonen in je lichaam zorgen er nu eenmaal vanzelf voor dat je melkproductie op gang komt. Dus ook als je geen borstvoeding geeft, komt er melk in je borsten terecht.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan overigens nog je volledige borstvoedingsperiode gebeuren.
Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!
Over het algemeen zeggen we dat je de eerste 10 dagen na je bevalling écht rust moet nemen. Wandel dan ook niet meer dan 5 minuten achter elkaar. Na een bevalling met een keizersnede kan het echt wel wat langer duren voordat jij weer achter een kinderwagen kan lopen. Schrik dus niet als dat pas na 2 weken is.
De zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom ook belangrijk om de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen en veel rust te pakken waardoor je lichaam kan herstellen. Tijdens de eerste 6 weken wordt sporten nog niet aangeraden.
In de meeste gevallen kan met een borstlift het probleem van hangende borsten verholpen worden.Ook kan er met eigen vetweefsel (lipofilling) volume toegevoegd worden om een vollere en stevigere borst te krijgen. Dit kan met of zonder borstlift.
De perfecte borst heeft 45% volume aan de bovenkant, tegen 55% aan de onderkant. Verrassend is dat uit het onderzoek blijkt dat een geheel ronde borst, met aan boven en onderzijde evenveel volume, als minder mooi worden bevonden. Voornamelijk mannen vinden de totaal ronde borsten minder aantrekkelijk.
Al kan dat een tijdje duren en worden je borsten waarschijnlijk nooit meer zoals vroeger. Op den duur vormt zich bij de meeste vrouwen nieuw vetweefsel in de borsten. Daardoor zijn de borsten na een aantal menstruatiecycli vaak ongeveer weer dezelfde cupmaat als voor de zwangerschap.
Grote borsten zijn een teken van vruchtbaarheid en mannen vinden dat aantrekkelijk, maar de voorkeur ging voornamelijk uit naar stevige, ronde borsten van een gemiddelde grootte. Als jij gezegend bent met zo'n paar heb je geluk, maar eigenlijk zijn alle borsten in alle vormen en maten mooi, vinden wij.
Kies Bh's met brede, verstelbare bandjes, omdat deze extra ondersteuning bieden en de druk beter verdelen over je schouders. Verstelbare bandjes stellen je ook in staat om de BH aan te passen aan jouw lichaamsvorm en comfortniveau. Ga voor Bh's met een beugel: Bh's met beugels zijn zeer geschikt voor hangende borsten.
Opmerkingen. Het is normaal dat je na een week weer volle borsten hebt. Zolang het niet ernstig wordt, je geen harde plekken of schijven hebt en de stuwing niet pijnlijk is, hoef je niets te doen. Zelfs maanden na het stoppen kun je soms nog wat melk lekken.
Het beste wat je kunt doen is rustig blijven en in bed blijven liggen, zelfs als je niet kan slapen. Je lichaam heeft namelijk hoe dan ook de rust nodig om bij te komen na de bevalling. Als de hormonen weer wat tot rust komen, zal je de nachten en dagen erna waarschijnlijk wel kunnen slapen wanneer je baby slaapt.
U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.
In en uit bed komen
Zoek de minst pijnlijke manier om uit bed te komen. Je kunt bijvoorbeeld op je zij gaan liggen, je onderbenen uit bed steken en je met je armen opdrukken. Ook kun je de rugsteun, in het ziekenhuis, omhoog laten komen, naar de rand van het bed schuiven en vervolgens je benen uit bed laten glijden.