Zuren in je voeding zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen.Het gaat om de balans.Beide heb je nodig om alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het zuur/base evenwicht is een belangrijke voorwaarde om fit en vitaal door het leven gaan.
Zure en zoute producten.
Zure snoepjes, fruit en natuurlijk de bekende augurken, maar ook hamburgers, chips en gezouten noten. Dit kan komen doordat je tijdens je zwangerschap meer bloed aanmaakt, waardoor je mogelijk meer behoefte hebt aan natrium (en dus zout).
Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen.
Verzuring door voeding
Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren. Ook kun je beter geen alcohol of cafeïne gebruiken.
Je bent officieel te zuur als de pH-waarde van je bloed, urine, speeksel en/of ontlasting niet binnen de marges valt. Voor bloed zijn die marges duidelijk vastgesteld: een pH-waarde van 7,37 tot 7,45. De pH-waarden van urine, speeksel en ontlasting worden in de reguliere geneeskunde niet zo belangrijk gevonden.
Alle koffiebonen bevatten aciditeit. De pH-waarde van koffie ligt meestal tussen 4.85 en 5.10. Hoe langer koffiebonen worden gebrand, hoe minder zuur ze worden. Als je op zoek bent naar koffiebonen met een lage zuurgraad, kies dan voor donker gebrande bonen.
Met pH-strips kunt u eenvoudig de zuurgraad van vloeistoffen meten. Een vloeistof is zuur als de pH lager is dan 7 en een vloeistof is basisch als de pH hoger is dan 7. Even het pH stripje in de vloeistof dippen, kleuren van het stripje vergelijken met het kleurenkaartje, en u weet de zuurgraad!
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
De gevolgen van verzuring van je bloed zijn heftig. Je neemt je omgeving niet meer bewust op en bent verward.Je lichaam droogt uit en verzuurt.Uiteindelijk vallen door ketoacidose je lichaamsfuncties uit.
Alka® Tabs Magnesium biedt een unieke dubbele werking. Met de maagzuur resistente tabletten vult u uw magnesiumdepots weer aan, terwijl u tegelijkertijd 1 van de hoofdoorzaken van een magensium tekort, namelijk verzuring, tegengaat door actief te ontzuren.
Welke voeding is goed voor ontzuring? Om verzuring tegen te gaan, is het belangrijk om voeding te eten die het lichaam ontzuurt. Dit zijn voornamelijk verse groenten en fruit, noten en zaden, kruiden en specerijen, volle granen, bonen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel mineralen en vezels.
Deze situatie is levensbedreigender dat een te hoge pH-waarde (te basisch). Als de zuurtegraad in het bloed stijgt, wat overeenkomt met een dalende pH, ontstaat een acidose. Als de zuurtegraad in het bloed daalt, wat overeenkomt met een stijgende pH, ontstaat een alkalose.
Wat je op dat moment ervaart, zijn zogenaamde food cravings. Je verlangt intens naar iets dat bijvoorbeeld zout of zoet is en dat je makkelijk en snel kunt eten. Deze hunkering naar iets lekkers is een signaal van je lichaam.
Voldoende water drinken is cruciaal voor het handhaven van een gezonde zuur-base balans. Water helpt niet alleen bij het afvoeren van zuren uit je lichaam, maar ondersteund tevens je algehele hydratatie. Kies voor een dieet dat rijk is aan alkalische voedingsmiddelen, zoals verse groene bladgroenten en fruit.
Een zuurgraadmeting ofwel een 24-uurs pH meting is een onderzoek waarbij gedurende 24 uur met behulp van een dunne katheter en een kleine draagbare recorder de zuurgraad in de slokdarm wordt gemeten. Zo kan worden vastgesteld of en hoeveel zure maaginhoud vanuit de maag naar de slokdarm terugstroomt (reflux).
In het bloed kunnen we de pH niet meten. Wel kunnen we urinezuur meten, waarbij een verhoging duidt op jicht, of LDH, melkzuur wat komt door verzuring door te veel sporten.
fruit : basisch en basenvormend : banaan, dadel, vijg, meloen (met mate), watermeloen (met mate), zoete appel, zoete druif... zuur maar basenvormend : ananas, citroen, clementine, granaatappel, aalbes, mandarijn... halfzuur en basenvormend : kriek, aardbei, perzik, peer, appel, druif, tomaat...
De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch een product is. Onder de waarde 7 is het zuur en daarboven basisch. Onze karnemelk heeft een typisch zuurtje met een pH-waarde van 4,5. Van een te zure karnemelk wordt je niet blij natuurlijk, maar wanneer deze te neutraal is verliest het zijn smaak en wordt het vlak.
Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7.
En dat klinkt net zo onprettig als het is. Als je lichaam verzuurd is kunnen ziektes eenvoudiger ontstaan, kun je slechter slapen, heb je een grotere kans op haaruitval en huidproblemen, maar ook op diabetes, jicht, nierstenen, artrose en reuma.
Bèta-alanine is een bewezen effectief supplement om de verzuring uit te stellen en zodoende korte maximale prestaties die gepaard gaan met verzuring, prestaties 'in het rood dus', te verbeteren.