Je bakvorm invetten voorkomt lelijke deuken in je cakeHet invetten van je bakvorm voorkomt ook dat het bakpapier lelijke deuken in je baksel maakt. En dat gebeurt nog weleens, vooral als je te lui bent om je bakpapier in het juiste formaat te knippen en in plaats daarvan maar in de bakvorm propt.
Als je een taart of cake bakt, gebruik je bakpapier óf vet je een bakvorm in met boter om te voorkomen dat je baksel blijft plakken.
Rege gebruikt altijd olie of boter naast bakpapier om ervoor te zorgen dat alles er schoon uitkomt . Ze zorgt ervoor dat ze de pan invet voordat ze bakpapier toevoegt (wat helpt om het bakpapier te laten plakken en op zijn plaats te houden), en vet vervolgens ook het bakpapieroppervlak in. Voor het beste resultaat plakt Rege alleen aan boter of olie.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
Het zorgt ervoor dat bakplaten schoon blijven, voorkomt dat gebakken goederen te bruin worden en aan de pan blijven plakken, voorkomt dat pocheervloeistoffen verdampen en kan worden gebruikt als een sling rond brooddeeg of cheesecake om ze uit de pan te helpen halen. Je kunt het zelfs gebruiken om de mand van je airfryer te bekleden.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Vet de bakvorm goed in
Om het bakpapier in de juiste vorm te krijgen en er voor te zorgen dat het goed blijft zitten, vet je de bakvorm in met wat gesmolten boter of een neutrale olie. Bekleed je alleen de bodem met bakpapier, dan hoeft dat niet. Het papier op de bodem kan namelijk niet schuiven.
Proppen en natmaken
Doordat het nat is, scheurt het papier minder snel. En het natte zorgt ervoor dat het papier in de vorm blijft zitten. Zorg wel dat het papier strak tegen de vorm aan zit en dat er geen extra vouwen in zitten.
Houd de baktijd goed in de gaten, want bakpapier kan het bakproces enigszins versnellen vanwege de warmtegeleidende eigenschappen ervan .
Creëer een natte afdichting tussen het papier en uw aanrecht of rollende oppervlak door het te besproeien of lichtjes nat te maken met water of door het water te mengen met bloem of maizena . Breng een lichte laag boter, kookspray of olie aan op de achterkant van het bakpapier en druk het aan op uw oppervlak.
Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen. Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee.
Het is de glanzende of glimmende kant van het bakpapier die naar boven moet liggen op uw bakplaat of cakevorm. Op die manier kan de glanzende kant in contact komen met uw eten en is het schoonmaken eenvoudig.
Het is water- en vetbestendig. Bakpapier laat geen vocht aan het bakpapier plakken - wat betekent dat uw bakwaren er zo uitglijden, net zoals wanneer u de pan had ingevet of geolied! Nog beter? U hoeft het bakpapier niet schoon te maken.
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Olie is van zichzelf erg vet, dus je hebt er tijdens het invetten slechts een klein beetje van nodig. Doordat olie vet is, lost het baksel makkelijk uit de vorm. Er zijn verschillende soorten olie je kunt gebruiken, namelijk:Olijfolie.
Perkamentpapier is ontworpen voor gebruik in de oven, niet voor gebruik op het fornuis, en het is hittebestendig, maar het is niet vlamvertragend . Dit betekent dat het veilig is om te gebruiken bij hoge temperaturen, zoals die bij het bakken, maar het kan vlam vatten als het wordt blootgesteld aan een open vlam.
Bakpapier voorkomt dat je eten blijft plakken aan bakspullen, zoals ovenschalen en bakvormen. Zo houd je je oven schoon.
Als je bakpapier normaal gebruikt, is er geen reden tot zorg. Maar hergebruik bakpapier liever niet, vanwege PFAS. PFAS, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen, is een verzamelterm voor bijna 5.000 verschillende chemische stoffen.
Gebruik een schoon stuk keukenpapier met een beetje boter erop om de binnenkant van de vorm licht in te vetten . Dit creëert een extra laag olie die, wanneer deze door de oven wordt verwarmd, voorkomt dat het cakemengsel aan het oppervlak van de vorm blijft plakken.
Gebruik boter of bakspray en verdeel dit met een kwastje over de vorm. Voor de zekerheid kun je de tulbandvorm ook nog met een klein beetje bloem bestuiven, zodat je baksel er zonder problemen uitkomt. Bij metalen bakvormen is het gebruikelijk om deze in te vetten met boter en bloem.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur.Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden. Dat vind ik persoonlijk al wat apart en overdreven, maar de effecten blijven daar helaas niet bij.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.