Een stevig ondergestopte baby kan minder makkelijk op zijn buik rollen, voelt zich veilig en blijft lekker warm.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Kort opmaken
Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven en helpen tegen overmatig huilen.
Zodra je baby meer gaat bewegen, is het tijd om de bodem van het babybed omlaag te doen. Een handige graadmeter: als je baby kan omrollen, zet je het ledikant op de middelste stand. Kan je kind zitten of zichzelf optrekken, dan mag het babybed op de laagste stand.
Een hoog ledikant staat stevig en veilig op hoge poten, waardoor je nooit meer hoeft te bukken om je kindje in bed te leggen. Of wanneer je schoon beddengoed oplegt. Hierbij is rug altijd recht. Het veilige deurtje aan de zijkant zorgt voor extra veiligheid.
Een ledikant is meestal geschikt tot de leeftijd van 2,5 jaar, maar het kan zijn dat je kindje eerder toe is aan een groter bed. Voelt je peuter zich opgesloten in het ledikant, slaapt hij erg onrustig en klimt hij er op eigen houtje uit? Dan is het tijd voor een peuterbed.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Laken. De volgorde is eerst het laken en daarna de deken. Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby!
Geen volwaardige slaapplek dus. Het advies van VeiligheidNL luidt: gebruik een babynestje in de box of op een kleed en blijf erbij. Gebruik deze niet in de wieg, ledikant of ouderlijk bed'.
Je baby kan gelijk vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Voor pasgeboren baby's is een slaapzak fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Als je baby meer gaat bewegen, dan is een slaapzak zeker aan te raden. In een slaapzak kan je baby veilig slapen en hij blijft lekker warm en comfortabel.
Is een babybox echt nodig? Sommige ouders kunnen een box prima missen, en kiezen voor een wipstoel als ze hun baby even moeten neerleggen. Maar een box heeft toch de voorkeur als je weet dat je je baby vaak en ook wat langere tijden moet neerleggen.
Een slaapzak zorgt ervoor dat je kindje mooi op z'n rug blijft liggen en zo vrij kan blijven ademen. Vooral als je baby drie tot vijf maanden oud is, en de kans op wiegendood het grootst is, raden experts een slaapzak aan.
Wanneer mag je baby in een slaapzak? In principe mag je baby vanaf de geboorte al in een slaapzakje slapen. Je kan hem dus gerust in een slaapzak leggen op het moment dat je denkt dat hij daar baat bij heeft, omdat hij zijn hele bedje door 'wandelt' of steeds de dekens wegtrapt.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Vanaf de geboorte kan een kindje op een vloerbed slapen. Zorg voor een stevig matras en voorkom dat je kindje in de knel kan komen te zitten. Hou je dus aan de algemene richtlijnen. Binnen het Montessori gedachtegoed slapen veel kindjes vanaf de geboorte al op een matras op de grond.
Een Montessori-bed, of een vloerbed, volgt de opvoedingsfilosofie van Montessori, waarbij kinderen onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid wordt bijgebracht. Dit soort bed kan een uitstekende aanvulling zijn op de slaapkamer van je jonge kind. Het biedt veel vrijheid om de omgeving te verkennen.
Er is geen vaste leeftijd om de overstap te maken naar een groot bed. Volgens experts varieert het meestal tussen 18 maanden en 3,5 jaar, met een piek rond 3 jaar. Maar je kan wel letten op bepaalde signalen.