Als je 12 weken zwanger bent heb je de spannendste periode qua miskraamrisico zeker achter de rug. Waar je rond 6 weken zwangerschap nog 22% kans hebt op een miskraam, is dat risico na een goede termijnecho tussen 10-12 weken zwangerschap 0,6%.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Kans op miskraam per week
In het eerste trimester kan er nog veel misgaan, omdat in die periode alle vitale lichaamsdelen en organen zich moeten ontwikkelen. Als dat niet goed gaat, bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat, kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is.
Waarom kondig je de zwangerschap niet aan voor 12 weken? De 12-weken traditie houdt in dat vrouwen hun zwangerschap pas aan het eind van het eerste trimester bekend mogen maken. Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen. De eerste 12 weken eindigen met de eerste echo.
12 weken zwanger (3 maanden)
Hoeveel slaap heeft mijn baby van 3 maanden nodig? Een baby van 3 maanden oftewel: 12 weken, heeft ongeveer 15 uur slaap nodig op een dag. Van de 15 uurtjes slaapt hij/zij 12 uur 's nachts (helaas is dit niet aan één stuk) en ongeveer 3 tot 4 slaapjes overdag.
12 weken zwanger: de symptomen
Omdat je baby nu alleen nog maar gaat groeien, kun je vanaf nu een zichtbaar buikje krijgen. Misschien kreeg je je broeken al langer niet meer dicht, maar dat had dan vooral te maken met de hormonen en het feit dat je darmen kunnen opspelen.
Voor het achterhalen van het geslacht van de baby bestaat geen aparte geslachtsbepaling-echo. Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen.
Het ligt er helemaal aan wat voor jou goed voelt. Na de 12e week heb je wat meer zekerheid over je zwangerschap, dus de meeste mensen vertellen het dan. Luister dus naar je gevoel, maar vertel het in ieder geval niet later dan 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof. Dit is verplicht volgens de wet.
Alcohol, drugs en roken zijn uiteraard niet goed als je zwanger bent en kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Deze middelen kunnen er zelfs voor zorgen dat je een miskraam krijgt. Bepaalde medicijnen kunnen ook schadelijk zijn voor je kindje. Gebruik je medicijnen?
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Vaak wil je dan weten wat de kans is dat het misgaat met de zwangerschap. Zonder je specifieke situatie te weten, kunnen we daar een aantal algemene dingen over zeggen: Als je bloedverlies hebt in een jonge zwangerschap, tot 12 weken, is de kans op een miskraam 50%.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Wanneer is het veilig om te vertellen? De meeste miskramen vinden plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Daarna zou je 'safe' zijn.
Bekendmaking zwangerschap na termijnecho
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen.
Termijn bij de eerste echo
Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.
Kijk hier wat je tegen zwangerschapsmisselijkheid kunt doen. Er wordt weleens beweerd dat als je veel last van ochtendmisselijkheid hebt, je een meisje krijgt. Dit is een typisch bakerpraatje: in werkelijkheid is er geen enkel bewijs voor deze theorie.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen.
Naast de bekende XX en XY chromosomen spelen andere genen en hormonen een rol in geslachtsdifferentiatie. Sekse hangt af van meerdere voorwaarden zoals de aanwezigheid van bepaalde genen, hormonen in de juiste verhouding en de aanwezigheid van precies twee geslachtschromosomen, wat niet altijd het geval is.
Het begin van je zwangerschapsbuik! Week 13 t/m 20 In het tweede trimester begint je zwangerschapsbuik steeds sneller te groeien. Zo'n 15% van de gewichtstoename is in deze fase. Vanaf 13 weken kun je al een kleine buik zien.
Achtergrondinformatie. Tot 85% van zwangere vrouwen heeft last van enige mate van misselijkheid gedurende de zwangerschap [1-6]. Misselijkheid begint vaak tussen de 4 en 9 weken van de zwangerschap [1,3,7] en gaat bij de meeste vrouwen over na week 14-16 [1,3,6,7,8].
Maar daar is een grote variatie in. Vrouwen die een volgend kindje krijgen voelen soms al bewegingen rond 12 weken, maar er zijn ook zwangeren die voor het eerst iets rond de 25 weken herkennen als beweging van hun kindje.