De meeste klachten na een knieprothese zijn in te delen in pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of algemene beperkingen (zoals niet goed kunnen hurken, traplopen of op knieën zitten). Er kan ook een combinatie van deze klachten worden ervaren.
Symptomen. De klachten kunnen zich presenteren in de vorm van pijn, instabiliteit, stijfheid, roodheid en zwelling (of een combinatie hiervan). Een acute infectie van een knieprothese uit zich meestal heel duidelijk.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Prothesecomponenten slijten wel, maar verslijten is zeldzaam. Zelfs na 20 jaar is de slijtage zelden zo erg dat de prothesen hun functie niet meer kunnen vervullen. 'Afstoten' refereert aan een vreemdlichaamreactie. Dit komt wel eens voor, maar prothesematerialen zijn in hoge mate biocompatibel.
Daarnaast kan het bot rondom een knieprothese ook nog steeds breken na een flinke val, dit heet dan een periprothethische (peri = rondom) botbreuk. Óf een operatie noodzakelijk is, hangt heel erg af van het type breuk en de stand van de breuk.
Als u door uw knie zakt, voelt het alsof u niet stevig op uw been staat. Uw knie schuift dan naar voren en uw lichaam zakt even naar beneden. Soms kan het voelen alsof uw knie naar achteren schuift. Dit kan komen doordat uw voorste kruisband is beschadigd of is gescheurd.
De prothese kan los gaan zitten daarom wordt afgeraden de knie in werk en sport zwaar te belasten. Hardlopen en skiën worden dus in principe afgeraden. Tennis, Fietsen, Golf en Zwemmen vallen binnen de mogelijkheden (mits recreatief).
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
We kunnen een versleten prothese niet steeds weer vervangen. Op dit moment kan dat bij een knieprothese ongeveer twee keer. Het vervangen van een prothese (revisie-operatie) is een complexe operatie. Het resultaat van een tweede operatie is bijna altijd minder goed dan na een eerste operatie.
De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. U kunt gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie een warm (soms zelfs heet) gevoel aan de knie ervaren.
Na de operatie moet je zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Zolang je knie nog niet stabiel is, loop je met een spalk om je been.
De meeste klachten na een knieprothese zijn in te delen in pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of algemene beperkingen (zoals niet goed kunnen hurken, traplopen of op knieën zitten). Er kan ook een combinatie van deze klachten worden ervaren.
Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden. De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen. In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met "cold packs".
Na de operatie mag je direct weer wandelen. Dit is goed voor de wondgenezing en doorbloeding van je been. Onder begeleiding van een fysiotherapeut start je vaak ook snel met fietsen op de hometrainer. Zelfstandig fietsen mag ongeveer twee maanden na de operatie.
Gemiddeld blijft een knieprothese langer dan vijftien jaar goed functioneren. Als de knieprothese overmatig wordt belast, zoals uitzonderlijk veel rennen en andere activiteiten met een grote belasting, kan de knieprothese vroegtijdig losraken.
In een aantal gevallen zal de orthopedisch chirurg adviseren de knie uitwendig te steunen door een brace of in een enkel geval zelfs de knieprothese definitief te verwijderen en de knie stijf te zetten (arthrodese). Knierevisieoperaties zijn grote ingrepen. Niet iedere patiënt kan zo'n zware operatie ondergaan.
Hoeveel weegt de knieprothese? Een complete knieprothese weegt ongeveer 500 gram.
Oefen minimaal twee, maximaal vijf keer per dag. Doe alleen die oefeningen die u met uw fysiotherapeut heeft doorgenomen. Blijf goed doorademen tijdens de oefeningen (sommige mensen zijn geneigd hun adem in te houden tijdens het oefenen).
Gemakkelijke kleding
Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.
Welke schoenen kan ik het beste aantrekken? We raden aan schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Draag de eerste 3 maanden geen hoge hakken of slippers.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
Na de operatie leert u om uw nieuwe knie goed te gebruiken. Dit kan 3 tot 6 maanden duren. De fysiotherapeut helpt u om uw knie te buigen en te strekken.
De operatie duurt ongeveer 60 minuten. De orthopedisch chirurg maakt een verticale snee van ongeveer 10 centimeter aan de kant van de slijtage. Het versleten kraakbeen van het boven- en onderbeen wordt verwijderd en vervangen door 2 metalen delen die met sneluithardend botcement worden vastgezet.