Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Voedingsmiddelen met veel histamine zijn onder meer melk, boter, oude kaas, worst, schimmelkaas, rode wijn, zuurkool en spinazie. Producten die veel histamine vrijmaken in het lichaam zijn onder meer chocolade, alcohol, aardbeien, tomaten, schaaldieren en citrusvruchten.
Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, haal je het ook uit alledaagse voedingsmiddelen. Je lichaam kan er echter maar een bepaalde hoeveelheid van aan. Onder normale omstandigheden vormt dat geen probleem. Bij hoge histaminespiegels komt het enzym diamine-oxidase (DAO) in actie om het overschot af te breken.
De meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie zijn: (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, neusloop, netelroos, rood aanlopen (blozen), geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig, jeuk en zwellingen (vooral in het gezicht).
Niet-citrusvruchten zoals appels, bosbessen, mango's, perziken, granaatappels en meer. Vermijd grapefruit, citroen, limoen en sinaasappel. Niet-zuivelmelk zoals amandel, kokos of hennep. Verse groenten; vermijd tomaat, avocado, aubergine, pompoen en spinazie.
Calcium neutraliseert histamine. Vitamine D is nodig voor de opname en botaanmaak. Calcium beïnvloedt de opname van magnesium.
Het is meestal niet nodig om zuivel helemaal te vermijden. Vaak gaan alle melkproducten zonder toevoegingen wel goed in een beperkte hoeveelheid, bijvoorbeeld volle melk en yoghurt naturel. Koffie: koffie bevat ook een beetje histamine, en sommige mensen kunnen overgevoelig zijn voor koffie.
Het drinken van rooibosthee helpt ter ondersteuning bij allerlei allergiesymptomen, en is een natuurlijke, veilige en gezond alternatief voor synthetische anti-histamines verkrijgbaar bij de drogist. Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie.
Histamine wordt afgebroken door diamine-oxidase (DAO). Dit enzym speelt een belangrijke rol bij het verminderen van histamine in onze darmen. Buiten zijn functie in het immuunsysteem, helpt histamine ook bij de regulatie van fysiologische functies in de darmen en dient het als een neurotransmitter in de hersenen.
Histamine rijke voeding is: Zuivel: belegen en oude kazen, schimmelkazen, blauwaderkazen, zure room/creme fraiche, kwark, yoghurt. Vlees: varkensvlees, lamsvlees, wild. Vis: makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, schaal- en schelpdieren (ook kroepoek)
Voedingsmiddelen rijk aan histaminevrijmakers:
vlees: varkensvlees. vis: alle soorten vis en schaal- en schelpdieren* (garnalen, krab, kreeft, mosselen, oesters) fruit: aardbeien*, ananas, banaan, citrusfruit* groenten: spinazie*, tomaten*
Histamine in de huid veroorzaakt de klachten die we kennen van een zwelling, roodheid en jeuk. In de darmen kan het voor allerlei problemen zorgen. En in de bloedbaan voor verlaagde bloeddruk en hartkloppingen.
Natuurlijke antihistaminica
Sommige kruiden werken als antihistaminicum, bijvoorbeeld citroenmelisse. Het bekendste natuurlijke antihistaminicum is calcium, maar ook vitamine C in hoge dosering.
Er zijn gelukkig genoeg vruchten die je kan eten die weinig tot geen histamine bevatten. Voorbeelden daarvan zijn watermeloen, appel, granaatappel, mango en gember. Deze histamine verlagende voeding is niet alleen lekker, maar dus ook erg goed voor je.
Als u na het eten van bepaalde voedingsmiddelen symptomen opmerkt zoals maagkrampen, misselijkheid of allergie-achtige reacties zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen, kan dit wijzen op histamine-intolerantie. Een test voor thuis kan duidelijkheid verschaffen.
Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Gember, met zijn lage histaminegehalte en potentiële anti-allergische voordelen, kan een waardevolle aanvulling zijn op een histamine-intolerantiedieet. Ondanks de gezondheidsbevorderende bestanddelen, zoals bij elke dieetverandering, moet u gemberconsumptie met aandacht benaderen.
6. Is pindakaas histaminevrij? Pindakaas wordt vaak afgeraden voor mensen met histamine-intolerantie, omdat pinda's histaminevrijmakers zijn. Dit betekent dat ze de afgifte van histamine in het lichaam kunnen stimuleren, wat klachten kan veroorzaken.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Fruit: abrikoos, appel, bessen, braam, cranberry, druif, kers, mango, nectarine, peer, perzik en pruim. Gedroogd fruit is ook toegestaan als het niet gezwaveld is. Peulvruchten: witte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten, erwten, sojabonen uit blik, glas of gedroogd, zonder toevoegingen, saus of kruiden.
Histamine arme voeding:
Vers fruit (met uitzondering van eerder genoemde) zoals appels, biologische bessen, druiven, mango. Jonge kaas (zo jong mogelijk) Pindakaas, honing (van lokale imker), appelstroop.
Het teveel aan histamine zorgt voor symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en overproductie van vocht. Dit zorgt voor klachten zoals niezen, loopneus, verstopte neus en rode, tranende ogen.