Embed. De tepels op het lichaam van een man hebben geen functie: ze geven geen melk. Toch zitten er bij mannen ook tepels op hun borst. Dat komt de romp al in het begin van de zwangerschap wordt gevormd, inclusief tepels.
Stijve tepels betekenen niet altijd dat je seksueel opgewonden bent. Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan.
De kleur en grootte van je tepels
Tepels komen in alle soorten en maten, geen enkele soort en/of maat is abnormaal. Dus als één of andere sukkel ooit kritiek heeft op je tepels, vertel hem of haar dan vriendelijk dat hij of zij een eindje kan gaan fietsen. Tot hij of zij volledig uit het zicht is verdwenen.
In een mannenborst zit weinig klierweefsel en vetweefsel. Vlak achter en naast de tepel zitten een paar melkgangen (melkbuisjes).
Naast het klierweefsel is de borst opgebouwd uit steunweefsel voor de stevigheid en vetweefsel voor bescherming en 'vulling'. De gepigmenteerde (donkere) huid rond de tepel heet tepelhof of areola en produceert tijdens het geven van borstvoeding een vettige substantie.
Ja. Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren. Dit kan gebeuren als het hormoon prolactine, dat zorgt voor de productie van melk, overmatig aanwezig is door ziekte.
Sommige kinderen hebben vanaf de geboorte een accessoire, oftewel extra, tepel. Het komt voor bij ongeveer 2 tot 6% van de meisjes en bij 1 tot 3% van de jongens. Extra tepels worden vaker gezien bij mensen met een donkere huid dan bij blanke mensen. Over het algemeen geeft een extra tepel geen klachten.
Ingetrokken tepels ontstaan doordat het bindweefsel langs het melkkanaal dat naar de tepel loopt, te stug is. Het melkkanaal is daardoor te kort en trekt de tepel naar binnen. Wanneer een eerst normale tepel intrekt, kan dit een teken zijn van een (mogelijk kwaadaardige) borstafwijking.
Het is niet abnormaal, wanneer er in de tepel wordt geknepen er wat vocht uit komt. Tepeluitvloed is in de meeste gevallen onschuldig, slechts in een klein deel van de gevallen (4%) is dit het gevolg van een kwaadaardige aandoening.
Eccriene zweetklieren zitten op het gehele lichaam, apocriene zweetklieren bevinden zich alleen bij de oksels, rondom de tepels en de anus.
Hormonale veranderingen zijn bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak van tepelklachten. Zo kan jeuk en pijn aan de tepels ontstaan tijdens de puberteit, de menstruatie, de zwangerschap, de overgang en tijdens het gebruik van de pil. Het moment dat de klachten optreden, verschilt per vrouw.
Een gezonde tepel moet niet strak vastzitten op de ondergrond, maar moet je gemakkelijk een beetje naar voren kunnen trekken. Daarnaast kan je de borst nog eens tussen beide handen aftasten als je vooroverbuigt. Voel als laatste nog even in je oksel en controleer de huidplooi die van de oksel naar de borst loopt.
Soms is het evenwicht tussen de aanmaak van het vocht en de opname van het vocht verstoord.Er kan dan vocht uit de tepel vloeien. Bij sommige vrouwen gebeurt dit zelfs al door de invloed van warmte, bijvoorbeeld na het nemen van een warm bad. Het hormoon prolactine stimuleert het klierweefsel om vocht aan te maken.
Dikkere borsten komen bij pubers en bij mannen ouder dan 50 jaar vaak door veranderingen in hormonen. Het kan ook komen door overgewicht, medicijnen, een ziekte of anabole steroïden (bij bodybuilding). Bij de meeste pubers gaat het vanzelf weg.
Het is niet abnormaal, wanneer er in de tepel wordt geknepen er wat vocht uit komt. Tepeluitvloed is in de meeste gevallen onschuldig, slechts in een klein deel van de gevallen (4%) is dit het gevolg van een kwaadaardige aandoening.
Mocht je echt last hebben van gevoelige tepels, dan is het verstandig er naar te laten kijken. Want naast geïrriteerde tepels, kunnen pijnlijke tepels in het ergste geval ook een teken van borstkanker zijn, alleen komt dat gelukkig zelden voor. Bij twijfel: raadpleeg je huisarts.
Pijn en gevoeligheid van de tepel en/of tepelhof wijzen op ontstaan van gynaecomastie in minder dan 6 maanden. Relatief veel voorkomende oorzaken van gynaecomastie zijn drug- of medicijngebruik, anabole steroïden en voedingssupplementen [tabel 3].
Afscheiding van helder vocht uit de tepel wordt meestal veroorzaakt door goedaardige aandoeningen in de borst. Pussige afscheiding uit de tepel is meestal het gevolg van een ontsteking of abces in de borst. Bloederige afscheiding kan een teken zijn van een goedaardige of kwaadaardige aandoening in de borst.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
1. Hoe lang kan je borstvoeding geven? Op het geven van borstvoeding staat geen tijdslimiet. De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind.
Het is bijna niet voor te stellen, maar het is mogelijk om zwanger te worden terwijl je al zwanger bent. Dit heet superfoetatie en komt maar heel zelden voor. Superfoetatie of superimpregnatie is een heel zeldzaam verschijnsel, bij dieren komt het iets vaker voor dan bij mensen.
Tepelvocht is de vloeistof die natuurlijk aanwezig is in de melkgangen van de borst. Als de voorspellende markers hierin meetbaar zijn, kunnen we in de toekomst op een zo vroeg mogelijk moment vaststellen of er een kwaadaardige afwijking in de borst groeit.
Schijnzwangerschap (pseudocyesis) is een fenomeen waarbij je niet zwanger bent, maar wél alle symptomen hebt van een zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld wel elke morgen overgeven, je buik groeit en je menstrueert niet meer, maar er groeit geen kindje in je buik. Schijnzwangerschap is erg vervelend.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
Na de borstvoeding blijft er vaak een witte vlek of een met melk gevulde blaar op de tepel zitten. Als je geluk hebt, gaat het blaasje vanzelf open tijdens de borstvoeding. U kunt deze “auto-opening” vóór de borstvoeding ondersteunen met warme en vochtige kompressen.