De inhoudsopgave wordt doorgaans na de titelpagina en het voorwoord geplaatst. Als een boek figuren of tabellen bevat, worden die doorgaans in een apart overzicht direct na de inhoudsopgave opgesomd.
Waar plaats je de inhoudsopgave? In een scriptie of proefschrift wordt de inhoudsopgave na de samenvatting en het voorwoord geplaatst. Een eventuele figuren- en tabellenlijst wordt meestal na de inhoudsopgave geplaatst.
Het voorwoord van een scriptie komt na de samenvatting, maar vóór de inhoudsopgave. De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
De inhoudsopgave maken
Klik op de locatie waar u de inhoudsopgave wilt invoegen. Gewoonlijk is dit aan het begin van een document. Klik op Verwijzingen > Inhoudsopgave en kies een Automatische inhoudsopgave in de lijst met stijlen.
Ga naar Verwijzingen >Tabel bijwerken. Selecteer een van de volgende opties: Alleen paginanummers bijwerken Hiermee worden alleen de pagina's bijgewerkt waar de koppen op staan en worden wijzigingen in de koptekst genegeerd.
Klik op de kop die u wilt wijzigen. Klik op het tabblad Start, in de groep Stijlen, op het gewenste kopniveau. Klik op het tabblad Verwijzingen op Inhoudsopgave bijwerken. Klik op In zijn geheel bijwerken en klik op OK.
Opmaakrichtlijnen voor de inhoudsopgave
Voor de APA-stijl kun je maximaal vijf kopniveaus gebruiken die ieder een eigen opmaak hebben. In de inhoudsopgave voeg je alle koppen met niveau 1 en 2 toe en je lijnt de tekst links uit, zonder verdere opmaak.
Voorkant. Bij een verslag begin je met de voorkant. Hierop staat de titel van je verslag, je naam en een leuk plaatje dat bij de inhoud van het verslag past.
De tekst in de inhoudsopgave opmaken
Ga naar Verwijzingen > Inhoudsopgave > Aangepaste inhoudsopgave. Selecteer wijzigen. Als Wijzigen grijs wordt weergegeven, wijzigt u Opmaak in Van sjabloon. Klik in de lijst Stijlen op het niveau dat u wilt wijzigen en klik op Wijzigen.
Als de eerste pagina van uw document een voorblad is, de tweede pagina een inhoudsopgave is en u 'Pagina 1' wilt weergeven op de derde pagina, gaat u naar Paginanummering laten beginnen op pagina 3 - dubbelzijdig afdrukken.
Aan zelfstandige naamwoorden zoals inhoud voeg je nooit een t toe. Dat doe je alleen bij werkwoorden. Inhoud is een woord waar je een lidwoord voor kunt zetten (de inhoud, een inhoud) en dat je in het meervoud kunt zetten: 'Het berekenen van de inhouden vond ik moeilijk. '
Hoofdstuk 1: Inleiding (met probleemanalyse en doelstelling)
Het eerste hoofdstuk is de inleiding van de scriptie. Studenten schrijven de inleiding nadat ze hebben bedacht wat het probleem van de opdrachtgever eigenlijk is en wat voor onderzoek daarbij hoort.
De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en vormt daarom het startpunt van je scriptie. Je beschrijft hierin het onderwerp van je scriptie, stelt de probleemstelling op en presenteert je doelstelling en je onderzoeksvragen.
De bronnenlijst komt voor de bijlagen. Zet je bronnen op alfabetische volgorde en noteer deze precies zoals de APA-richtlijnen voorschrijven. Gebruik bijvoorbeeld de APA-handleiding van de Universiteit Tilburg die je via Google kunt vinden.
De inhoudsopgave maken is een belangrijk onderdeel van de opmaak van je document. De inhoudsopgave geeft namelijk een overzicht van alle belangrijke onderdelen in je scriptie of ander onderzoek. Ook brengt de inhoudsopgave structuur aan, waardoor het de lezer makkelijk maakt om snel een bepaald onderdeel te vinden.
Het antwoord is ja, de bijlagen horen ook in de inhoudsopgave. Deze krijgen echter geen hoofdstuknummer, maar een eigen nummer. Mocht je te veel bijlagen hebben, dan kun je ervoor kiezen om niet alle bijlagen te benoemen. Je kunt dan enkel een kopje met 'Bijlagen' in de inhoudsopgave plaatsen.
In de inhoudsopgave worden alle delen genoemd, waaruit het werkstuk bestaat. Achter ieder deel staat vermeld op welke bladzijde dit deel begint. De inhoudsopgave mag niet in verhaalvorm staan, maar dit wordt opgesomd. Van alle hoofdstukken moeten zowel de titel als het hoofdstuknummer worden vermeld.
Pas na het voorblad, het voorwoord en de samenvatting komt de inhoudsopgave. Let goed op de eisen die jouw onderwijsinstelling stelt aan de opmaak van jouw inhoudsopgave. Zorg er in ieder geval voor dat je de inhoudsopgave en de bronnenlijst geen hoofdstuknummer geeft.
Inleiding. De inleiding is een verplicht onderdeel van de scriptie. Het dient ter introductie van het onderwerp en biedt tevens een vooruitblik op de rest van je onderzoek.
Maar er zijn wel een paar regels: 1) Gebruik in je hele verslag 1 lettertype. 2) Alle geschreven teksten (uitgezonderd titels en tussenkopjes) hebben dezelfde grootte. 3) Titels en tussenkopjes mogen groter en vetter dan de overige teksten. 4) Houdt op alle bladzijden de lay-out (indeling) hetzelfde.
Klik op de tab Verwijzingen en klik daar op de knop Tabel bijwerken. Of rechtsklik op de inhoudsopgave en kies uit het menu Veld bijwerken. Als uw inhoudsopgave paginanummers bevat, verschijnt er een venstertje. Kies daar In zijn geheel bijwerken en klik op OK.
Je kunt een kop (bijvoorbeeld een titel) aan een inhoudsopgave toevoegen door te klikken op 'Verwijzing in het menu Invoegen'. Klik op Index en inhoudsopgave en klik vervolgens op het tabblad Inhoudsopgave. Klik op Opties en voeg het nummer voor het betreffende opmaakprofiel toe aan het vak Niveau.