Luiheid kan ontstaan na een gevoel van overprikkeling of overweldiging: hetgeen je moet doen stijgt je boven het hoofd en je kunt je er niet toe zetten om een begin te maken. En dan heb je nog de luiheid om het lui zijn; als je gewoon echt geen zin hebt. En soms, soms is dat niet erg.
Geef jezelf de tijd
Vaak komt luiheid doordat we overweldigd worden door alles wat we nog moeten doen, wat er allemaal mis zou kunnen gaan en willen we daardoor het liefst opgeven. De oplossing: Vertrouw op jezelf en de tijd, ook met kleine stapjes kom je uiteindelijk daar waar je wil zijn!
Lui zijn betekent dat je niet bereid bent ergens moeite voor te doen, waardoor jouw energie niet op gang komt. Welke energie? Wanneer je lui bent, zal je geen passie, voldoening of werkplezier ervaren.
Luiheid kan ontstaan na een gevoel van overprikkeling of overweldiging: hetgeen je moet doen stijgt je boven het hoofd en je kunt je er niet toe zetten om een begin te maken. En dan heb je nog de luiheid om het lui zijn; als je gewoon echt geen zin hebt. En soms, soms is dat niet erg.
Angst voor reacties van anderen, angst om het niet goed te doen. Een laag zelfbeeld waardoor je jezelf niet waardevol vindt voor anderen of de maatschappij. Daardoor voel je je ook niet geroepen om iets te betekenen voor een ander. En dus doe je geen nuttige dingen waar je je goed over zou kunnen voelen.
Wat is lusteloosheid? Als jij je lusteloos voelt ben je moe en heb je nergens zin in. Daar zit het verschil met gewone vermoeidheid; als je vermoeid bent zijn er vaak nog wel dingen waar je zin in hebt om te doen. Afhankelijk van hoe moe je bent, kun je dan alsnog wel de energie vinden om dat te gaan doen.
Schrijf één hoofdstuk, of zelfs één alinea. Doe iets, maar probeer niet alles te doen. Houd het klein en behapbaar. Bewijs aan jezelf dat je iets voor elkaar krijgt, voel je trots en merk hoe je de volgende keer sneller aan het werk zult gaan.
Verander jezelf
Dat zou je bijvoorbeeld kunnen naar een persoon waar je “last” van hebt omdat die te gemakzuchtig is. Stop eens met in actie te komen voor die persoon en accepteer dat het misschien ongemakkelijk is. Het dient een positief doel, namelijk dat jij je meer op je gemak gaat voelen.
Je bent ook niet de enige met deze gedachten. Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
Bij uitstellers is een specifiek deel van de hersenen, de amygdala, gemiddeld groter. In dit gebied worden emoties als angst gecontroleerd. Mensen die vaker uitstellen, zijn over het algemeen dus voorzichtiger. Ze zijn vaker bang voor de uitkomst van hun handelen, waardoor ze eerder geneigd zijn de taak uit te stellen.
De lange werkuren vlak voor het verstrijken van de deadline kunnen een hoge mate van stress opleveren. Maar ook geïrriteerdheid, schuldgevoelens, angstgevoelens, slapeloosheid en zelfs apathie (niet in staat zijn ook maar iets te ondernemen) en depressie kunnen de vergaande gevolgen zijn van uitstelgedrag.
Het uitstelgedrag wordt altijd ergens door veroorzaakt. Vaak door de angst om iets verkeerd te doen of te falen. Een veelvoorkomende vorm hiervan is faalangst. Zonder dat je er perse bewust van bent, ben je al bang om iets fout te doen voor je eraan begint, dus stel je het maar uit.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Niks doen is goed voor je
En rust zorgt voor meer helderheid, creativiteit en ontspanning in je leven. Of zoals Sylvia van Keep Moving Forward zegt: “Door rust worden je gedachten weer geordend, krijg je meer overzicht en lijken problemen en strubbelingen ineens veel minder erg dan toen je nog druk was met van alles.”
Rust en ontspanning heb je nodig om weer te kunnen herstellen. Zo kun je je lichaam rust te geven en om weer tot jezelf te komen. Plan deze momenten ook echt in, want – zoals je bij tip 1 kunt lezen – als het gepland staat is het ook makkelijker om deze tijd echt te nemen.
Ga na of je wel gezond eet, voldoende ontspant en goed slaapt. Ook is het belangrijk dat je dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging hebt. Als je je lusteloos voelt heb je waarschijnlijk geen zin om te gaan bewegen, maar een half uur fietsen, wandelen of sporten kan je stemming verbeteren!