Bij een barbecue op houtskool of briketten komt rook vrij die schadelijk is voor de gezondheid. Elektrische barbecues en gasbarbecues hebben dit nadeel niet. Barbecueën op gas of elektriciteit is gezonder en geeft minder overlast.
Het voordeel van het gebruik van houtskool tegenover hout, is dat men hogere temperaturen kan stoken en de verhitting plaatsvindt zonder vlammen.
Voor 1 deel houtskool zijn ongeveer 4 delen hout nodig, 1 ton houtskool vraagt 5 tot 8 kubieke meter hout. Meest gebruikt zijn eiken, berken- en elzenhout.
“Iedereen denkt: 'Houtskool, dat is voor de barbecue. ' Maar houtskool is in feite ultrazuivere koolstof. Alles wat steenkool kan doen, kan houtskool beter.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
De beste houtskool is in dat geval Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken of kies een Black Wattle houtskool variant uit Zuid Afrika van Dammers of van Flames & Flavour. Ga je de hele avond aan de slag, een lange low & slow sessie of pizza's bakken? Kies dan een hardhout soort.
Actieve Kool is bewerkte koolstof. Het is dus niet hetzelfde als houtskool die je zou gebruiken voor een barbecue. Actieve Kool wordt bereid via een thermisch proces waarbij gassen en onzuiverheden uit de kool worden verwijderd.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Houtskoolbarbecues. Brengen kooltjes en vuur je direct in de juiste stemming en hou je van een rokerige smaak? Dan is de traditionele houtskoolbarbecue iets voor jou. in de Lidl-webshop vind je verschillende toestellen die op houtskool werken, steeds aan de beste prijs-kwaliteitverhouding!
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Houtskool(as) hoort bij het restafval. De as en overgebleven kolen van de barbecue mogen niet in de gft-container, omdat dit het composteerproces verstoort.
Gevaarlijke bijwerkingen van houtskool
De werkzame stof in houtskool wordt 'actieve kool' genoemd. In de darmen kan de actieve kool andere stoffen aan zich binden, waardoor het lichaam deze niet meer kan opnemen. Dat kan om schadelijke stoffen gaan, maar ook om nuttige of zelfs noodzakelijke stoffen.
Gezond BBQ vlees
Vleessoorten die weinig vet bevatten en lekker zijn van de BBQ zijn varkenshaas, runderbiefstuk en kipfilet. Maak bijvoorbeeld souvlaki van varkenshaas, een biefstukspies met salsa verde of een Mexicaanse kipspies met avocadodip. Onbewerkt vlees is ook gezonder dan bewerkt vlees.
Ook op hoge temperaturen kan je met de juiste briketten al gauw 3 tot 4 uur barbecueën. Goedkopere briketten hebben wel als nadeel dat ze dus bovenstaande chemische bindmiddelen kunnen bevatten die ook nadelig zijn voor de smaak van het vlees.
Maar wat is de beste houtskool BBQ? Uit onze beste barbecue test is gebleken dat de Weber Master Touch Premium SE E-5775 Zwart met Sear Grate de beste optie van 2022 is. Deze barbecue heeft een groot oppervlak met een diameter van 57 cm.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Het beste houtskool herken je aan de grote, dikke en zware stukken. Hoe dichter het stuk houtskool is, hoe langer je ermee kookt en hoe hoger de temperatuur is die je bereikt. Hele grote zakken houtskool die je soms ziet bij de benzinepomp, bevatten vaak veel kleinere stukken houtskool.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.