Nederland is niet het enige land waar klompen gedragen worden. Nog niet zo lang geleden was het schoeisel in bijna heel Europa terug te vinden, van Scandinavië tot aan de kust van de Middellandse Zee.
In landen als België en Frankrijk draagt men minstens zoveel klompen. Maar er zijn nog veel meer landen waar men klompen draagt. Eigenlijk vind je ze in alle landen langs de Noordzeekust.
Maar niet alleen in Nederland: de klompen zijn bijna in heel Europa te vinden. Waarschijnlijk is de klomp ook geen Nederlandse uitvinding. De kenners van de klomp denken dat hij oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk komt. In Noord-Frankrijk werd en wordt de klomp net zo veel gedragen als in Nederland en België.
Sinds het prille ontstaan was de klompenmakerij voornamelijk op het platteland en in de winter te vinden. Boeren maakten 's winters hun eigen klompen, als het werk op het land stil lag. Ook doorgewinterde ambachtslieden als stratenmakers, tuinders, vissers en metaalbewerkers droegen klompen.
De Nederlanders liepen op klompen omdat klompen comfortabel, duurzaam, goedkoop, waterafstotend en isolerend waren en de voeten ook goed beschermden. Die eigenschappen maakte klompen zeer geschikt voor boeren, handarbeiders, en vissers, een groot deel van de bevolking in die tijd.
Wat zijn de kosten van houten klompen? Je vind bij Hollandsklompenhuis al klompen vanaf 10,95 per paar. Houten klompen worden duurder/goedkoper als de maat groter/kleiner wordt. Gekleurde klompen zijn verkrijgbaar vanaf 15,95 per paar.
Het dragen van klompen is gezond voor je voeten, zeker als de verhouding en de maat goed is gekozen. Het stevige houten frame van de klompen zorgt ook voor extra veiligheid. Het beschermt de voeten bij zwaar werk. Het hout zorgt ook voor aangenaam warme voeten.
Minstens achthonderd jaar oud
Dit komt doordat hout, in tegenstelling tot brons en metaal, snel wegrot in de aarde. Er zijn daardoor maar weinig archeologische bewijzen om deze beweringen te ondersteunen. De oudste Nederlandse klomp is gevonden op de Nieuwendijk in Amsterdam en dateert uit ongeveer 1230.
Klompen, veel Nederlandser dan dat wordt het niet. Sommige mensen denken dat Nederlanders nog steeds elke dag klompen dragen. In Nederland weten we wel beter, vandaag de dag zult u deze houten schoenen niet zo snel in het straatbeeld zien. Klompen zijn een typisch Nederlands icoon.
Van boomstam tot klomp
Grote boomstammen worden in boomstammen gezaagd die vervolgens in kleinere stukken worden gespleten. Elk stuk hout wordt in handbediende machines met een guts bewerkt. Eerst wordt de buitenvorm van de schoen gemaakt, daarna wordt er gegutst om ruimte voor de voet te creëren.
Een klompenmaker, in Vlaanderen wel kloefkapper genoemd, is een ambachtsman die klompen vervaardigt. Dit gebeurt door een blok hout te snijden en uit te hollen, totdat de klompvorm wordt verkregen.
VV HBOK = Voetbal Vereniging Het Begon op klompen (afgekort VV HBOK of HBOK) is een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Zunderdorp in de gemeente Amsterdam, opgericht in 1951.
Het maken van de klomp was een ambacht op zich, zij die klompenmakers waren genoten dan ook een hoog aanzien en waren lid van het zogenoemde klompen gilde. De klomp komt oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk, langs de gehele kust in Europa kon men de klomp zien aan de voeten van mensen.
Het hout zorgt voor een goede isolatie, waardoor je altijd aangenaam warme voeten hebt. In de zomer doen klompen juist het tegenovergestelde. Tijdens de zomer is het dragen van klompen juist heel koel. Het hout houdt de warmte namelijk tegen.
In het klompenmuseum ontdek je de geschiedenis van Nederlands oudste schoeisel, en verbaas je over de buitenlandse klompencollectie. Vanuit het museum kijk je rechtstreeks in onze werkplaats en zie je hoe wij als zesde generatie klompenmakers vandaag de dag onze klompen maken.
Crocs zijn gemaakt van een apart materiaal, croslite genoemd. Croslite houdt ogenschijnlijk ergens het midden tussen rubber en foam, en kan gewoon schoongemaakt worden met water en zeep. Het is antibacterieel materiaal en voorkomt geurtjes.
Bovenaan de lijst van medische klompen staan de kunststof clogs van het merk Suecos. De Suecos klompen zijn ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten en podotherapeuten. Het gepatenteerde XCell materiaal van Suecos absorbeert de schokken zo goed dat het je knieën en rug enorm ontlasten.
De medische klompen van Sanita zijn erg comfortabel, dit komt doordat Sanita klompen een buigzame PU (polyurethaan en rubber) zool hebben. In combinatie met een speciaal naar de voet gevormde binnenzool is deze medische klomp geschikt voor langdurig staan en lopen, want zij ondersteunen hierdoor je rug en benen.
Medische klompen kopen
Deze klompen zijn zeer buigzaam en hebben een PU (polyurethaan en rubber) zool, die schokabsorberend is en zorgt voor goede antislip. De combinatie binnen- en buitenzool zorgt voor een betere lichaamshouding en zorgt voor optimale ondersteuning van je rug en je benen.
In 1942 zijn er ongeveer 1829 ondernemingen waar klompen worden gemaakt, in 1949 nog 1500 en in 1960 neemt dit verder af tot 540. In 1968 krimpt dit aantal naar 216 en bijna 10 jaar later worden er slechts 133 geteld. In 2017 zijn er nog maar 15 klompenmakerijen over, waaronder de grootste klompenfabriek ter wereld.
De klomp is geen Nederlandse uitvinding
Hoewel we in Nederland dol zijn op onze klompen, hebben we ze niet uitgevonden. Klompenkenners denken dat hij oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk komt. Daar werd en wordt de klomp net zo veel gedragen als hier en in België.
De Sanita klompen kunnen bijvoorbeeld niet handmatig of machinaal gewassen worden en zijn niet geschikt voor de autoclaaf. Kijk voor ons assortiment wasbare klompen op www.vanzorg.nl of neem contact met ons op.