De belangrijkste organisaties in Italië zijn de cosa nostra op Sicilië, de 'ndrangheta in Calabrië, de Camorra in Napels en de Sacra Corona Unita in Apulië. De term wordt tegenwoordig ook gebruikt voor georganiseerde misdaad in het algemeen.
De maffia is nog altijd actief in Zuid-Italië en zaait nog steeds angst. Met name door de drugshandel is de maffia een groot internationaal bedrijf geworden, dat ook in Nederland opereert.
De 'ndrangheta wordt gezien als de sterkste en gevaarlijkste misdaadorganisatie in Italië en de wereld. Na de bloedige strijd in de jaren 90 heeft de Siciliaanse Cosa nostra, vanouds de machtigste misdaadorganisatie in het land, aan macht ingeboet doordat veel leden opgepakt zijn.
Het woord maffia in Italië
Vaak wordt de maffia geïdentificeerd met de Cosa Nostra, maar op Sicilië zijn er ook andere, soortgelijke, organisaties, zoals de Stidda in Agrigento en Caltanissetta. Deze organisaties houden zich niet uitsluitend bezig met de georganiseerde misdaad. Dat is slechts vaak één van de doelen.
Maar liefst 79 verschillende nationaliteiten zijn betrokken bij de georganiseerde criminaliteit in België. Met een 24-tal organisaties vormt de Italiaanse onderwereld in België nog altijd het grootste buitenlandse criminele circuit.
De lokale maffia houden zich niet bezig met willekeurige toeristen, en de kogels vliegen je ook niet om de oren als je er over straat loopt. De leden van de Camorra weten ook wel dat het toerisme in de stad geld in het laatje brengt, en de georganiseerde misdaad is dus zeker niet op de toeristen gericht.
De mocro-maffia is een oppermachtige organisatie actief in België en Nederland, met een etnische, Marokkaanse basisstructuur, maar ook met leden uit Congo, Suriname, de Balkan en Nederland.
Een conflict binnen de Mocro Maffia leidde in 2012 tot een Mocro-oorlog tussen rivaliserende criminele organisaties met aan de ene kant Gwenette Martha en zijn rechterhand Najib Bouhbouh en aan de andere kant Benaouf 'Ben' A. en Houssine 'Hoes' Ait Soussan.
In Zuid-Italië begint vandaag een van de grootste processen tegen de maffia van de afgelopen decennia. In een zwaarbeveiligde bunker staan meer dan 350 leden van de beruchte Ndrangheta terecht. De misdaadorganisatie wordt gezien als de gevaarlijkste ter wereld.
De 'Ndrangheta, de maffiaclub uit de punt van de Italiaanse laars, harkte vorig jaar 53 miljard euro binnen. Dat is meer dan McDonald's en Ikea samen. Wie zegt dat misdaad niet loont? De Italiaanse maffia verdient miljarden met drugshandel, afpersing en andere zaken die bij wet verboden zijn.
De capo di tutti capi (Nederlands: baas van alle bazen) of capo dei capi (Nederlands: Baas der bazen) is een benaming voor de voorzitter van een maffiacommissie. Meestal staat deze ook aan het hoofd van de machtigste maffiafamilie die onder de commissie valt.
De Yakuza is een andere naam voor de Japanse maffia. Het is een groepering die zich traditioneel bezighoud met criminele activiteiten binnen Japan.
De maffia is een geheime organisatie met een crimineel, cultureel, politiek en economisch aspect. In Italië is de maffia (in Italiaans mafia) ontstaan in het zuiden en tref je grote bendes aan als Cosa Nostra, Camorra en de 'Ndrangheta.
Pablo Emilio Escobar. De 'King of Cocaine' werd een van de rijkste mensen ter wereld tegen de tijd dat hij 35 werd. Het is onmogelijk om te verifiëren hoeveel Escobar in totaal heeft verdiend, maar naar schatting wordt dat bijna $ 30 miljard bedragen.
1. Joaquín Archivaldo Guzmán Loera. De geboortedatum van Joaquín Archivaldo Guzmán Loera is zo mysterieus als zijn leven. Aangenomen wordt echter dat hij ofwel in 1954 ofwel in 1957 geboren werd.
Willem Holleeder
Holleeder is vooral bekend geworden door de Heinekenontvoering. Na het uitzitten van zijn straf heeft hij zich opgewerkt tot de top van de misdaadwereld.
Een persoon die tot de maffia behoort wordt een maffioso (meervoud maffiosi) genoemd. De belangrijkste organisaties in Italië zijn de cosa nostra op Sicilië, de 'ndrangheta in Calabrië, de Camorra in Napels en de Sacra Corona Unita in Apulië.
Maffia (Italiaans: mafia, met één f, uitspraak: /ˈmafja/) is een geheel van Italiaanse geheime criminele organisaties, georganiseerd in afdelingen. Om aan de term 'maffia' te voldoen, moet een criminele organisatie over vier verschillende segmenten beschikken: een criminele, culturele, politieke en economische.
Op deze pagina proberen we een antwoord te geven op de vraag hoe de Sicilaanse maffia, de Cosa Nostra, is ontstaan; hoe het komt dat deze organisatie zo machtig is geworden en waarom het maar niet lukken wil haar uit te roeien.
Napels is net zo veilig en net zo gevaarlijk als ieder andere wereldstad. Let dus op je spullen. Ga niet met dure telefoons en horloges lopen zwaaien, helemaal niet in armere buurten. Let op in de bus en metro.
Selon le Numbeo 2021-ranglijst van misdaad in Europese steden, lijkt Napels de 8e meest criminele stad te zijn (van de 155 steden in Europa). Ter vergelijking: met een misdaadindex van 58.21 zou Napels dus gevaarlijker zijn dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs !
Napels is in vergelijking met andere Italiaanse steden zoals Rome of Florence, goed betaalbaar. Eten is goedkoper dan in Noord-Europa, drankjes zoals wijn of Aperol zijn helemaal niet duur. Ook accommodatie is relatief goedkoop. Voor ongeveer €40 per nacht heb je een prima hotel met ontbijt.