Pick-Goslar woont heden in Jeruzalem.
Het voornaamste verschil: Hannah Goslar (92) overleefde de oorlog wel. Nu er deze week een film over hen uitkomt, vertelt ze over hun jeugd.
Hannah Goslar (1928) en Anne Frank (1929) zijn boezemvriendinnen in de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de twee meisjes in het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Frank duikt in 1942 met haar familie onder in het Achterhuis en nog geen jaar later wordt Pick-Goslar met haar vader en haar zusje opgepakt en uiteindelijk naar concentratiekamp Bergen-Belsen gebracht. Daar komen de twee elkaar uiteindelijk weer tegen. Dan moet je wel echt een powervrouw zijn geweest.
Mijn beste vriendin Anne Frank is gebaseerd op het waargebeurde verhaal dat Hanneli - Hannah - Goslar na de Tweede Wereldoorlog heeft verteld. Hannah verliest haar vriendin Anne uit het oog als de familie Frank in 1942 moet onderduiken. Jaren later zien de meisjes elkaar terug in concentratiekamp Bergen-Belsen.
Willem van Maaren was de verrader.
Otto Frank en de helpers klagen hem in 1947 aan bij de politieke recherche omdat ze hem verdenken van verraad. Onderzoek levert echter geen bewijs op voor zijn schuld. Van Maaren bestrijdt de beschuldigingen en wijst een schikking van de hand. De kantonrechter verwerpt de aanklacht.
In 1943 worden Hannah, haar zusje Gabi, haar vader en haar grootouders opgepakt en direct naar Westerbork gestuurd. Alleen Hannah en Gabi zouden de oorlog overleven. Haar moeder was al tijdens de oorlog overleden toen zij een miskraam kreeg.
Anne wordt gedeporteerd naar Auschwitz
Via het bureau van de Sicherheitsdienst (de Duitse veiligheidspolitie), een gevangenis in Amsterdam en het doorgangskamp Westerbork gaan de onderduikers op transport naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
Het was de bedoeling om deze mensen uit te wisselen voor geld of Duitse krijgsgevangenen. Het werd ook wel “uitwisselkamp” genoemd en de omstandigheden waren hier iets beter: Iedereen mocht zijn of haar bagage houden (1 koffer/rugtas) evenals de eigen kleren (met jodenster! Vandaar de naam “Sterkamp”)
Anne overleed in Bergen-Belsen, maar niet in een gaskamerHaar moeder is overleden aan uithongering, haar zus overleed aan tyfus en ze leefde in de veronderstelling dat haar vader Otto ook was overleden. Een paar dagen na de dood van haar zus overleed ook Anne aan tyfus, in maart 1945.
Op 9 april 1934 gaat Anne Frank naar de kleuterschool bij de Zesde Montessorischool in Amsterdam. De school is een paar straten van haar huis vandaan. Ze blijft op de basisschool tot 1941. Anne Frank (in het midden achteraan in een witte jurk) met haar klas op de 6de Montessorischool.
Toen Anne Frank (1929-1945) in februari 1934 in Amsterdam kwam wonen, was ze bijna vijf jaar. Dat betekent vanuit taalkundig gezichtspunt dat ze, net als alle kinderen van die leeftijd, haar moedertaal perfect beheerste. Die moedertaal was het Duits.
Het bedrijfspand van Otto bestaat uit twee delen. Een voorhuis en een achterhuis. Op de bovenste verdiepingen van het achterhuis verblijven de acht onderduikers. Als Otto Frank in juni 1945 als enige van de onderduikers terugkeert uit Auschwitz, is het Achterhuis leeg en kaal.
'Mijn beste vriendin Anne Frank' is de eerste Nederlandse bioscoopfilm over het leven van Anne Frank. De opnames vonden plaats in de Amsterdamse Peperstraat, waar het weer even 1942 was. Anne en Hannah zijn hartsvriendinnen. Ze kennen elkaar al sinds de kleuterschool.
Zoals je een ster aan de nachtelijke hemel beter ziet door er vlak naast te kijken, hebben de makers van deze film over Anne Frank gekozen voor een geslaagde opzet: ze kijken náást Anne Frank naar haar beste vriendin Hannah, tijdens het relatief onbezorgde deel van hun jeugd in Amsterdam, waar Duitse soldaten weliswaar ...
Duitsland. Anne Frank, of voluit Annelies Marie Frank, werd in 1929 geboren in Frankfurt am Main. Haar ouders, Otto en Edith Frank zijn beiden joods en wanneer de nazi's aan de macht komen in Duitsland besluit vader Otto om als eerste te emigreren naar Nederland.
Van de 28.000 Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog worden er 8000 ontdekt en afgevoerd naar concentratiekampen. Ook Anne Frank en haar familie worden gearresteerd. Sommige onderduikers worden verraden door bekenden, die daar geld voor krijgen van de Duitsers.
De 13-jarige Anne droomt in oktober 1942 van een carrière als filmster in Hollywood. Twee jaar later is het haar grootste wens om een boek uit te geven over haar tijd in de schuilplaats.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
"Anne en Margot waren op dat moment al niet gezond genoeg meer om te werken," zegt Broek. De zusjes werden daarom eerst overgeplaatst naar Bergen-Belsen: "Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar gevangenen werden in dat kamp geplaatst om 'op te knappen' zodat ze alsnog naar een werkkamp overgeplaatst konden worden".