Struisvogels. De gewone struisvogel (Struthio camelus) en ondersoorten leven in zuidelijk Afrika, oost Afrika en noord Afrika. De Somalische struisvogel (Struthio molybdophanes) leeft in een beperkt gebied in Somalië, Ethiopië en noord Kenia.
Vroeger leefden struisvogels in het zuidwesten van Azië, Noord-Afrika en zelfs in Europa. Tot enkele tientallen jaren waren de struisvogels bijna in heel Afrika te vinden. Er werd veel op de vogels gejaagd en daardoor zijn ze in veel streken verdwenen. In Oost- en Zuid-Afrika komen de struisvogels nog algemeen voor.
De struisvogel leeft over het algemeen in paren of kleine groepen van gemiddeld vijf volwassen dieren. Grotere groepen zijn vaak paartjes met een crèche jongen. Vaak zijn struisvogels tezamen met andere savannedieren als zebra's en antilopen te vinden.
Struisvogels leven in de woestijnen, steppes en savannes van Afrika. Oorspronkelijk kwam de struisvogel in heel Afrika en in het Midden-Oosten voor, maar tegenwoordig is zijn leefgebied beperkt tot Oost-Afrika, Zuidelijk Afrika en de Sahel-regio.
Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena's. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen.
Als er gevaar dreigt gaan struisvogels languit op de grond liggen. Ook hun lange nek ligt dan plat. Zo proberen zo minder op te vallen. Omdat hun kleur niet afsteekt in een zanderige omgeving, kan het van een afstand lijken alsof ze hun kop in het zand geduwd hebben.
Struisvogels zijn over het algemeen niet agressief, maar als ze zich bedreigd voelen of hun kroost willen beschermen, kunnen ze zeer gevaarlijk zijn. Vooral tijdens het broedseizoen zal de haan zijn hen en de eieren beschermen. Als een struisvogel aanvalt, doet hij dit door te trappen.
Wanneer Struisvogels gaan slapen, gaan ze zitten en leggen ze meestal hun nek lang over de grond. Ze hebben hun ogen dicht. De leider slaapt niet, hij blijft wakker om over zijn kudde te waken.
Tijdens de ontlasting laat hij zijn staart ronddraaien om het goed te kunnen verspreiden. En de struisvogel is de enige vogel die poepen en piesen van elkaar scheidt. Toiletpotten zijn overigens al erg oud.
Met hersenen ter grootte van een walnoot is het geen bijzonder intelligent dier, maar dat wordt gecompenseerd door hun zichtvermogen. Een struisvogel kan namelijk maar liefst 3,5 kilometer ver kijken.
De psychologische verklaring voor struisvogel-gedrag is eigenlijk vrij logisch. Het negeren van potentiële problemen is makkelijker dan deze problemen onder ogen komen. Zolang we ze negeren, zijn ze er niet en hoeven we er ook niet over na te denken. Neem bijvoorbeeld het openmaken van brieven van de Belastingdienst.
De Struisvogel is de snelste loopvogel ter wereld. Hij is sterk, beweegt soepel en heeft een groot uithoudingsvermogen.Hij is zeer opmerkzaam.De Struisvogel is verdraagzaam tegenover andere diersoorten en werkt goed samen in groep.
Voor een goede spijsvertering hebben ze grote maagkiezels nodig. Schoon vers drinkwater dient altijd aanwezig te zijn. Struisvogels drinken door het water met hun onderste snavel op te scheppen. In de oorsprongsgebieden zijn de struisvogels niet bedreigd.
Aanschaf en kosten
Struisvogels kunt u kopen bij een fokker. Let op dat de dieren actief en alert zijn en schone veren hebben. U kunt een volwassen struisvogel kopen vanaf ongeveer enkele honderden euro's. Voor een bedrag vanaf ongeveer 160 euro koopt u genoeg struisvogelkorrels voor één struisvogel voor een jaar.
Als je het vergelijkt met een kippenei, zijn ze echt gigantisch. Een struisvogelei staat dan ook equivalent met maar liefst 25 tot 30 kippeneitjes. De verschillen? Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik!
Maar wat te denken van struisvogels? Struisvogels komen uit Zuid-Afrika en behoren net als de emoe uit Australië, de kasuaris uit Nieuw Guinea en de nandoe uit Zuid-Amerika, tot de loopvogels. Ze zijn te groot om te vliegen, een volwassen struisvogel, de grootste van allemaal, weegt 110 tot 120 kilo.
Knaagdieren als bevers, hamsters of cavia's eten hun eigen poep nog een keer op. Waarom? De dieren krijgen in hun plantaardige voedsel grote hoeveelheden cellulose binnen. Die cellulose kunnen ze niet afbreken.
Gemiddeld leggen de grote vogels ongeveer 50 eieren per jaar. Het seizoen loopt tot augustus. De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren. Met 1 struisvogelei heb je dus genoeg voor een stapel van bijna 70 pannenkoeken of je kan er ook een enorme omelet mee bakken.
Vogels poepen vaker op schone auto's. Dit komt omdat schone lak er van boven uit ziet als water. De reflectie en de glans lijken sprekend op water, wat onze hoogvliegers weer kunnen zien als een wc.
De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar.In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.
Wortels, bladeren, gras en zaden, maar ook muizen en andere kleine dieren staan op het menu. Voor struisvogels zijn speciale voeders ontwikkeld. Volwassen struisvogels eten ongeveer één kilo korrels of meel per dag.
De ogen van een Struisvogel zijn ook erg bijzonder. Het gezichtsvermogen is bij een Struisvogel het sterkst ontwikkelde zintuig. Het zijn de grootste ogen van alle vogelsoorten, ze kunnen wel 3 km ver alle kleine dieren onderscheiden, wat in de natuur een bescherming is om de vijand op lange afstand te zien aankomen.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu.
De mannetjes vechten met elkaar om de vrouwtjes. Hierbij trappen ze naar elkaar en die trappen kunnen hard aankomen. Ook dansen de mannetjes-vogels om een vrouwtje voor zich te winnen. De struisvogel met de mooiste dans, wordt vaker gekozen en krijgt dus meer kinderen.
Struisvogels hebben veel buitenruimte nodig. Het zijn vooral kijkdieren omdat ze niet echt tam zijn. Met geduld en aandacht kunnen ze wel tammer worden. Bedenk waarom je struisvogels als hobbydier wilt en of de dieren aan die verwachtingen kunnen voldoen.