Chinese Surinamers en Marrons wonen overwegend in Amsterdam, Almere, Rotterdam, Diemen en Capelle aan den IJssel.
Surinamers in Suriname
De meeste van de 541.638 (2012) inwoners wonen in het noorden van het land, in de districten Paramaribo, Wanica en Nickerie. Het dunst bevolkte district is Sipaliwini, dat het grootste deel van het binnenland omvat. Ruim de helft van de bevolking woont in en rond de hoofdstad.
Na de onafhankelijkheid
Het grootste aantal kwam naar Nederland rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, de vluchten van Suriname naar Nederland zaten volgeboekt en er moesten extra vluchten worden ingezet. In 1975 kwamen er 40.000 Surinamers naar Nederland.
Hoewel Surinamers in de jaren zeventig Nederlandse staatsburgers waren, konden ze niet wonen waar ze wilden. Ze werden uit sommige wijken in Amsterdam geweerd en kwamen en masse in de Bijlmer terecht.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in Suriname is geboren per jaar. 177.945 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in Suriname geboren.
Rotterdam heeft dus ruim drie keer zoveel niet-westerse inwoners als gemiddeld. Van de vier grote niet-westerse herkomstgroepen is het aandeel van Surinamers in Rotterdam het grootst, met 8,9 procent.
Suriname is een smeltkroes van culturen. Het mag dan wel een van de kleinste landen in Zuid-Amerika zijn, het is ook een van de meest veelzijdige landen. De culturele diversiteit van zie je voornamelijk terug in de Surinaamse keuken, talen, religie en de multiculturele samenleving.
De Bijlmer als een gevaarlijke plek
Door haar reputatie als 'zwarte' plek – verwijzend naar het relatief grote aandeel bewoners met een Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst – onderscheidt de wijk zich in dit opzicht ook van andere kansarme wijken in Nederland.
Er was sprake van vervuiling, vandalisme en onveiligheid. Er werd in de loop van de jaren veel geïnvesteerd in de Bijlmermeer, in de hoop op verbetering. Maar in de jaren negentig was het klaar. De gemeente besloot om zo'n vijftig procent van de flats te slopen.
Net na de Tweede Wereldoorlog waren er enkele duizenden Surinamers in Nederland. In 1970 waren dat er 40.000; in 1980 145.700, in 1990 219.000; in 2000 302.500, in 2010 342.000 en in 2017 350.000. Door de koloniale geschiedenis is Suriname een smeltkroes geworden van creolen, marrons, Hindoestanen, Javanen en Chinezen.
U legt een verklaring af dat u Nederlander wilt worden. U verliest de Surinaamse nationaliteit. U moet ten minste een jaar in Nederland (of in een van de andere delen van het Koninkrijk) wonen. U bent in het bezit van een verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk doel (zoals gezinshereniging).
De Hoge Raad heeft op 26 juni aan een Surinaamse Nederlander zowel de Surinaamse als de Nederlandse nationaliteit toegekend. Die uitspraak heeft invloed op duizenden anderen die gebruik willen maken van deze dubbele nationaliteit.
In Suriname wonen er verschillende Inheemse stammen. De Kalinya's (Caraïben), de Lokono's (Arowakken) wonend aan de kuststrook, en de Akoerio, Trio en Wayana wonen meer in het binnenland van Suriname.
Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.
Hierbij zijn de gegevens voor de jaren 2013 tot en met 2015 berekend. Het aantal inwoners in de wijk Bijlmer Centrum (D F H) is met 1.510 personen toegenomen van 22.920 in 2013 tot 24.430 in 2022 (dat is 7%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
De Bijlmerramp is de benaming voor de vliegramp die op zondagavond 4 oktober 1992 plaatsvond. Een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht LY-1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, stortte neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.
55 jaar geleden werd de eerste paal geslagen in de Bijlmermeer. De Bijlmer begon als een moderne droom, maar werd een verguisde plek. Hoewel de Bijlmer tegenwoordig lang niet meer zoveel problemen heeft als vroeger, en bewoners meer betrokken zijn dan ooit, is het nog altijd ingewikkeld de smet weg te poetsen.
Amsterdam gevaarlijk? NEE : Amsterdam is geen gevaarlijke stad. Inderdaad, als we de ranglijst van de gevaarlijkste steden in West-Europa, zien we dat Amsterdam goed scoort met een misdaadindex van 33,49. Het lijkt veel minder gevaarlijk dan steden zoals Marseille, Montpellier ou Parijs.
Dodelijke vetes. In Amsterdam-Zuidoost worden sinds een paar jaar bloederige – soms dodelijke – vetes uitgevochten tussen bendes die zich associëren met drillrap, een agressieve, donkere vorm van rap. De bendes, vaak met piepjonge leden, leven op voet van oorlog met elkaar en bestrijden elkaar met grof geweld.
Nederlanders, Surinamers, Antillianen en Ghanezen maken het grootste deel van de bevolking uit, maar vele andere nationaliteiten zijn er ruim vertegenwoordigd. In totaal zijn er mensen van meer dan 130 nationaliteiten woonachtig in de Bijlmer.
Surinaamse vrouwen zoeken een man die het economisch goed heeft en kan voorzien in hun onderhoud. Ze blijven vasthouden aan de traditionele genderideologie waarbij de man de kostwinner is.
Hoewel Suriname rijk is aan belangrijke grondstoffen en tevens een verzorgingsstaat is, leeft 20% van de bevolking in armoede (ter vergelijking: in Nederland leeft 'maar' 8% van de bevolking in armoede). Dit komt door de hoge werkloosheid (geen werk is geen loon), maar ook door de hoge staatsschuld.
Sranan Tongo is naast het Nederlands de meest gesproken taal en herken je vast van uitdrukkingen als Fa waka?, wat 'Hoe gaat het?' betekent. ZELF NAAR Suriname? In het Nederlands wat in Suriname wordt gesproken zijn natuurlijk een paar woorden die wij in Nederland helemaal niet kennen.