Als je gaat zoeken naar schelpen, moet je de windrichting goed in de gaten houden. Voor het Zwin en Cadzand geldt dat je fossielen schelpen het beste kunt gaan zoeken na een harde zuidwesten of westenwind, dus bij een 'aanlandige' wind. Die woelt namelijk de onderlagen naar boven.
De Noordzee is een toplocatie voor schelpdieren. De zee is ondiep, redelijk veilig en bulkt van het voedsel. Op onze stranden kan je daarom wel een paar honderd soorten schelpen en slakken vinden. Bijna de helft is verbazingwekkend oud, vaak enkele duizenden jaren.
Bekende spots in Zeeland om schelpen en haaientanden te vinden zijn de Kaloot bij Vlissingen en de stranden tussen Het Zwin en Breskens.
Langs de gehele kust, waar het strand toegankelijk is, kun je jutten. De beste plek is tussen de vloedlijn en de hoogwaterlijn (waar het water bij de laatste getijde is gekomen) bij afgaand tij. Zeker na een storm uit de windrichting zuidwest en noordwest is de kans groot dat de zee wat voor je heeft achtergelaten.
Kun je niet naar Texel en wil je wel vast oefenen, dan kun je de zoekkaart downloaden op de website van Naturalis. Eén belangrijke tip - zegt Naturalis - voor het zoeken naar schelpen: let op de windrichting, want die bepaalt wat er aanspoelt. Vooral de oostenwind kan voor verrassingen zorgen.
Voor het Zwin en Cadzand geldt dat je fossielen schelpen het beste kunt gaan zoeken na een harde zuidwesten of westenwind, dus bij een 'aanlandige' wind. Die woelt namelijk de onderlagen naar boven. Langs de Hollandse kust kun je het beste zoeken als de wind oost of noordoost is ('aflandige wind').
Volgens Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, is de op Texel gevonden tand afkomstig uit de bovenkaak van een witte haai, Carcharodon carcharias. Haaientanden worden zelden gevonden in het noordelijke deel van Nederland.
Verspreiding en habitat van zeesterren
De gewone zeester is de meest algemene zeester in de Noordzee, deltawateren en Waddenzee. Je kunt ze vaak op mosselbanken en in de poeltjes op strekdammen en zeedijken vinden, waar groepjes mosselen zitten. Ze leven vanaf de waterlijn tot op 650 meter diepte.
1. Fossiele schelpen laten geen, of sterk verminderd, licht door in verge- lijking met recente schelpen, wanneer men ze voor een felle lichtbron houdt (zoals een bureaulamp). 2. Fossiele schelpen hebben minder kleur, of zijn juist sterk verkleurd in vergelijking met recente schelpen.
Jutten of jatten
Volgens de wet is jutten verboden: alles wat op het strand wordt gevonden, moet naar de strandvonder of de politie worden gebracht. De strandvonderij bewaakt de stranden en wanneer er goederen aanspoelen, worden die veiliggesteld door de strandvonder.
Maar een van de dingen die u echt niet mag missen tijdens uw vakantie in Nieuwvliet is: haaientanden zoeken! Het strand van Zeeuws-Vlaanderen (Nieuwvliet, Cadzand en Breskens) staat er om bekend dat deze eeuwenoude fossielen hier te vinden zijn.
Cadzand. In Cadzand zijn grote haaientanden gevonden, zoals van Megaselachus megalodon. De kust voor het Zeeuws-Vlaamse plaatsje Cadzand staat bekend als het rijkste haaientandenstrand van Nederland. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat Zeeland in een ver verleden een warme zee was waarin deze dieren rondzwommen.
Manieren om haaientanden te zoeken
Om haaientanden te vinden kun je het beste in de duinen of op het strand op je knieën in het zand naar zwarte, glimmende puntjes zoeken. Kijk het liefst bij strepen 'gruis' in het zand, van schelpen en schelpengruis. Meestal liggen daar de tanden tussen.
Dit is wellicht de beroemdste en gewildste verzamelschelp. Ooit stond hij bekend als de zeldzaamste schelp ter wereld.
Bij een wandeling op het strand is de kans groot dat je ze tegenkomt: zeeschuim. Het is de bijnaam van het rugschild van de inktvis. Inktvissen zijn goede zwemmers die grote afstanden kunnen afleggen. Soms spoelen de dieren zelf op onze kust aan, maar veel vaker de losse rugschilden.
Als er weinig kalk in het water zit, dan is de schelp dun. In de winter groeit de schelp minder dan in de zomer. En daardoor ontstaan er smalle en brede groeibanden. Hieraan kun je zien hoe oud de schelp is.
Fossielen vinden in Nederland is het makkelijkst aan het strand. Voor het behouden van de kust wordt namelijk zand gespoten. Dat houdt in dat zand in de zee wordt opgezogen om daarmee stranden te verbreden. Fossielen komen soms uit het diepe door de stroming aan land spoelen.
Grootste zeester ter wereld
Er bestaan in de wereld ruim 1900 soorten zeesterren. Van zandkleurige tot felblauwe en van hele kleintjes tot grote exemplaren met tientallen armen. De grootste zeester die ooit is gevonden, is de Midgardia Xandaros, had een doorsnede van 170 cm en leeft in de golf van Mexico.
De zeesterren houden het niet lang vol op het droge, na een paar minuten worden ze slap en gaan ze dood. Wie de diertjes wil redden, kan ze een handje helpen. "Zie je ze aanspoelen? Dan kun je ze gewoon oppakken en terug in de zee leggen", aldus de bioloog.
Het strand van Bloemendaal aan Zee ligt bezaaid met duizenden zeesterren. De zeedieren zijn waarschijnlijk door een harde aanlandige wind aangespoeld, zegt zeebioloog Johan Craeymeersch van Wageningen Marine Research. "Dat is niet uitzonderlijk.
In Cadzand in Zeeland worden regelmatig tanden van megalodons gevonden. Uit de Westerschelde brengen vissers regelmatig megalodontanden in hun netten naar boven. Andere belangrijke vindplaatsen zijn Brunssum in Zuid-Limburg en het Twentekanaal in de Achterhoek.
De reuzenhaai is de één na grootste vis ter wereld, en kan wel 10 meter lang worden. De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Deze tanden worden gezocht. De meeste exemplaren zijn klein, amper 1 centimeter groot. Grotere exemplaren zijn meer gezocht en brengen wel eens 4 à 5 euro op. Maar meest gezocht zijn de echt hele grote haaientanden, van de Megalodon, die wel 16 centimeter lang kunnen zijn en soms voor meer dan 30 euro worden verkocht.