Bouw- en sloopafval (BSA)
Ytong heeft met het brede assortiment producten altijd dé oplossing voor nieuwbouw of verbouw. Met de effectieve eigenschappen als vochtongevoelig, warmte-isolerend, brandwerend, licht van gewicht en duurzaam is Ytong cellenbeton altijd de juiste keus.
Cellenbeton, gasbeton of Ytong wordt in de bouw gebruikt en is een poreus of licht isolerend materiaal. Toch behoort het niet tot het reguliere bouw- en sloopafval en moet dit apart gesorteerd worden.
Vervuild puin is onder te verdelen in verontreinigd puin (d.w.z. puin vermengd met verontreinigde grond, gevaarlijke afvalstoffen of asbesthoudend afval), en niet-verwerkbaar puin (d.w.z. puin verontreinigd met glas of teer, glashoudend puin, gasbetonblokken en kalkzandsteen).
Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij.
Een luchtig bouwmateriaal met steengoede eigenschappen. Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk, sterk isolerend en multifunctioneel product voor dragende en niet-dragende constructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
In een puincontainer mag enkel en alleen schoon puin en steen. Wanneer er ander afval bijkomt wordt het automatisch een bouw- en sloopafvalcontainer en krijg je een naheffing. Het afval dat in een bouw- en sloopafvalcontainer mag is wat gevarieerder. Zo mag hier bijvoorbeeld ook hout en grofvuil bij.
Schoon puin is afvalmateriaal dat voornamelijk bestaat uit losse brokstukken van steen zoals stoep- en terrastegels, badkamertegels, metselpuin en beton. Dit afval komt vaak vrij bij het slopen van huizen of bij ingestorte gebouwen. Schoon puin is één afvalsoort en wordt bij de inzamelaar niet meer gescheiden.
Wat is gipsafval? Gips afval bestaat vooral uit afval van gipsplaten, gipsblokken, pleisterwerk, cellenbeton en gasbeton. Ook de papieren coating van de gipsplaten horen hierbij. Wanneer gips apart wordt ingezameld mag dit allemaal samen in de container.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
De Ytong Energy+ bouwblok
De Energy+ bouwblok heeft een zeer lage lambda-waarde (hoe lager hoe beter) van 0.06 W/mK en kan dus zorgen voor zeer goed geïsoleerde muren. Ter vergelijking heeft een standaard bouwsteen een lambda-waarde van ongeveer 0.3 W/mK en voor PUR isolatie ligt dit rond de 0.025 W/mK.
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
parket. laminaat. tapijt/zeil.
Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
Uit veiligheidsoverwegingen accepteren wij geen contant geld op de milieustraat. U kunt alleen met uw pinpas betalen. De maximumsnelheid op de milieustraat is 15 kilometer per uur.
U kunt de tegels in dat geval kwijt bij de gemeente. Gebruik voor het vervoeren van de tuintegels grote auto of bus en/of een stevige aanhangwagen. In sommige gemeenten kunt u de bestrating laten afvoeren, zodat u deze niet zelf hoeft te vervoeren.
Bouwafval en sloopafval bestaat vaak uit verschillende soorten afval. Denk aan hout, kunststof, steen, dakpannen, bakstenen, beton, zand, metaal en chemisch afval.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
Gasbeton blokken wordt veel toegepast bij het plaatsen van binnenwanden of binnenspouwbladen. Maar het is ook goed mogelijk om cellenbeton buiten toe te passen. Het celbeton is namelijk waterbestendig, daarom hebben vocht en vorst geen invloed op gasbeton blokken.
Blokken van 15 cm fungeren meestal als tussenmuren, die van 30 à 36 cm vooral als dragende buitenmuur. Voor de dunnere blokken betaal je tussen de 43,5 à 60 euro per m². Voor de dikkere variant tel je tussen de 87 à 117 euro per m² neer." Deze richtcijfers zijn inclusief plaatsing (en lijm), maar exclusief btw.
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.