De technische ruimte is de plek waar al je leidingen vertrekken en toekomen. De verzamelplaats van al je apparatuur: ventilatie-unit, verwarmingssysteem... Deze ruimte goed inplannen in je ontwerp, is dan ook essentieel.
Een technische ruimte is een ruimte voor het plaatsen van apparatuur die noodzakelijk is voor het functioneren van een gebouw. Voorbeelden daarvan zijn een meterruimte, een stookruimte en een liftmachineruimte. Ook een ruimte specifiek bestemd voor de airconditioning zal in het algemeen een technische ruimte zijn.
Voor het plaatsen van een pomp, filter en eventuele waterbehandelingssystemen is het ideaal om een ruimte te voorzien van 2 tot 3m² en dit in een bij voorkeur vorst vrije ruimte (dit kan een tuinhuis, garage, berging of kelder zijn).
De technische ruimte is de plaats waar de duurste stukken van uw zwembad staan. Zorg dus voor een VORSTVRIJE technische ruimte. Dit kan door de technische ruimte te isoleren. Als de zwembadtechnieken in de kelder staan of in de garage, dus in de woning is het risico minimaal.
De ruimte die je minimaal nodig hebt is 1,0x0,6x0,4 meter (hxbxd). Soms wordt er een buffervat bij geplaatst waarin cv-water zit. Dat heeft minimaal een diameter van 0,6 meter en is 0,7 meter hoog.
Hoe verder de filterinstallatie weg is, hoe langer de leidingen zijn waar je zwembadpomp het water doorheen pompt. Dit betekent dus ook dat je een krachtigere zwembadpomp nodig hebt om al het water te kunnen verplaatsen. Met voldoende ruimte rondom: Bij voorkeur houd je een ruimte rondom je zwembad aan van 1,5 meter.
Zet in de juiste volgorde: verwarming - (uitvul)chape - elektriciteit - ramen - ventilatie - sanitaire leidingen.
Een goede volgorde is eerst de ventilatiekanalen plaatsen, daarna de afvoerbuizen, dan de sanitair en cv buizen en tenslotte de elektriciteit leidingen.
Ook de keuken, de bijkeuken en de wasruimte vallen onder de categorie verblijfsruimte. Met verkeersruimte wordt bedoeld de hal, een portaal, een gang, de trap, een overloop of bijvoorbeeld een bordes. Dat zijn dus de ruimten om van de ene verblijfsruimte naar een andere te komen.
Woning. In woningen vallen de volgende ruimtes onder de noemer verblijfsruimte: Slaapkamer.
Voorbeelden van verkeersruimten zijn: hal, gang, overloop, trappenhuis, buitentrap, vluchttrap, lift, galerij. Overigens, een hal kan wel een verblijfsruimte zijn maar dan moet het voldoen aan de eisen van een verblijfsruimte, bijvoorbeeld wat betreft daglichttoetreding, ventilatie, afmetingen, verwarming e.d.
Werk altijd vanuit een stabiele positie. De inbouwdoosjes mogen maximaal een halve centimeter uit de ruwe muur steken. Slijp liever ietsje dieper dan te krap. Voor de sleuven ga je zo'n twee vingers diep.
Antwoord. “Collectoren kunnen gerust boven het niveau van de radiatoren geplaatst worden, enkel een ontluchter voorzien op de collector en liefst een luchtafscheider aan de ketel plaatsen”, zegt specialist Richard Ectors. “Het systeem met collectoren is een goed systeem.”
Checklist elektriciteit nieuwbouw
vraag een tijdelijke elektriciteitsaansluiting aan voor de start van de bouwwerken. denk na over uw energievoorzieningen naast de netaansluiting ( zonnepanelen, warmtepomp, … ) denk na over extra comfort zoals automatische garagepoorten, domotica, beveiliging, brandbeveiliging.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
In principe kan vloerverwarming overal worden geplaatst, dus ook in een appartement of op de bovenverdieping. Maar, omdat vloerverwarming langer de tijd nodig heeft om op te warmen is een installatie alleen zinvol in ruimten die je ook regelmatig gebruikt.
Als je een kleine tuin hebt, kost de aanleg van een zwembad je veel grond. Zonde van dat mooie gazon! Daarnaast kost een zwembad onderhoud. De duizenden liters water en het onderhoud vereisen een behoorlijk budget.
Waar plaats je de zwembadpomp? Een pomp plaats je in de buurt van het zwembad, liefst een stukje er vandaan om schade te voorkomen. De pomp dient lager te staan dan het waterniveau van je zwembad. Bij een nieuwe pompen worden zwembadslangen meegeleverd die de juiste diameter hebben om direct op de pomp gezet te worden.
Ga voor een diepte van 1,5 m
Zeker als je kinderen hebt, kies je best niet voor een te diep zwembad. Hoe dieper, hoe meer energie het ook zal kosten om het zwembadwater op te warmen en warm te houden. Een diepte van 1,5 m is daarom ideaal.
Is jouw huis niet of slecht geïsoleerd? Dan is het niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet dan te hard werken om voor een aangename temperatuur te zorgen. Het rendement is niet gunstig en op koude dagen wordt de gewenste temperatuur mogelijk niet bereikt.
De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst.
Er zijn geen regels vastgesteld waarin staat waar de warmtepomp wel of niet kan blijven staan. Voor de binnen unit is het wel verstandig om deze in de garage te plaatsen. Ook is het mogelijk om de warmtepomp te plaatsen op zolder of in een kelder.
Het is meestal moeilijk om uiteindelijk de stap te durven zetten naar het volledig zelf leggen van de elektriciteit in een woning, maar het lijkt veel moeilijker dan het is. Als je een goede gids: de cursus elektriciteit voorhanden hebt, wordt het elektriciteit leggen een kinderspel.