Een subwoofer wordt in de meeste gevallen geplaatst in de kofferbak. Dit is de meest logische plek vanwege het feit dat subwoofers over het algemeen groot van omvang zijn. Tegenwoordig is het ook mogelijk om kleinere subwoofers te kopen die alsnog de lage tonen kunnen produceren.
Veelal wordt geadviseerd om de subwoofer vooraan in de kamer te plaatsen, niet bij een hoek en niet TEGEN de muur. Dat is geen slecht advies, maar niet altijd haalbaar. Soms is er geen andere keuze om de subwoofer achteraan in de kamer te plaatsen maar stel dan wel de crossover niet te hoog in.
Wil je de lage tonen van de sub iets versterken, zet hem dan in de hoek van de kamer. Hierdoor ketsen de lage tonen de woonkamer in. Bij een goede subwoofer zal dit overigens niet nodig zijn. Als het nodig is kun je de subwoofer zelfs achter de bank neerzetten.
Plaatsing subwoofer
Veel mensen zetten de subwoofer in de hoek van de kamer, vaak naast de speakers aan de voorzijde van het systeem. Een hoek is vaak de meest handige plek, door de bekabeling en de ruimte, en zorgt ervoor dat de lage tonen iets versterkt worden.
Zeker met een sub niet. Een sub moet het liefst zo trillings/resonantie-vrij en solide mogelijk worden opgesteld. In een kast zetten is niet de ideale weg. Zeker niet als dezelfde kast ook je CD/DVD-speler moet herbergen.
Een subwoofer kan zonder problemen op alle kanten staan. Er zal niets uitzakken; daar is de subwoofer tegen bestand. Pas op het moment dat conusrand (ophanging) gescheurd of deels verpulverd is is het pas slecht om het op een kant te zetten.
Als je een subwoofer in je auto installeert, moet je je audiosysteem op de versterker aansluiten voordat je je subwoofer aansluit. Dit houdt in dat je je dashboard moet demonteren en meerdere draden van de voorkant van je auto naar de subwoofer in de kofferbak of onder je voorstoel aanlegt.
Subwoofers zijn zeer krachtige luidsprekers die gespecialiseerd zijn in het afspelen van tonen met een behoorlijk lage frequentie. Deze lage frequentie wordt ook wel de bas genoemd. Het gaat in dit geval om tonen die onder de 80 Hz vallen. Een subwoofer is uitermate geschikt voor het gebruik in auto's.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Voor een 5.1 opstelling dienen de surround speakers iets naar achter geplaatst te worden onder een hoek van maximaal 20°, niet te ver naar achteren en meer dwars geplaatst dan bijvoorbeeld de frontspeakers. De surround speakers worden over het algemeen ook breder (dus verder van elkaar) geplaatst dan de frontspeakers.
De Surround luidsprekers in een 5.1 surroundopstelling dienen achter de luisterplek opgesteld te worden, op 60-90cm boven oorhoogte. De actieve subwoofer kan het beste in een hoek in de buurt van de Front-luidsprekers geplaatst worden.
Subwoofer kabels lijken qua uiterlijk op Tulp kabels, maar zijn kwalitatief beter waardoor u een voller en beter geluid ervaart. Voor het aansluiten van een subwoofer adviseren we u om een subwoofer kabel te kiezen.
Dubbele subwoofers verhogen de beschikbare headroom van het systeem aanzienlijk, met een groter dynamisch bereik, minder compressie, minder vervorming en minder kans op overdrive-artefacten. Kortom, met dubbele subwoofers krijgt u schonere, nauwkeurigere lage tonen bij extreme geluidsniveaus.
Wanneer bijvoorbeeld een versterker niet voldoende vermogen heeft om een subwoofer aan te sturen is een actieve subwoofer een uitkomst. De aansluiting van een actieve subwoofer vindt plaats via de subwoofer pre-amp output op de receiver. Middels één kabel wordt de receiver met de subwoofer verbonden.
Wanneer je een soundbar met subwoofer hebt, plaats deze dan ook op een centrale plaats. Want weggemoffeld achter de bank, komt het geluid van de subwoofer niet goed tot zijn recht. Houdt bij het plaatsen van de soundbar ook rekening met de breedte ervan.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Hoe groter de ruimte, hoe hoger het vermogen moet zijn. Omdat een auto per definitie een redelijk kleine ruimte is, hoef je je niet blind te staren op het vermogen. Een vermogen van 150 watt RMS is in principe al genoeg voor een auto.
De subwoofer wordt aangestuurd om alleen de lage tonen weer te geven. Wanneer u in uw auto rijdt is het heerlijk om de volume wat hoger te zetten. U voelt zich afgesloten van de buitenwereld. U voelt daarnaast de beat van de muziek en zingt lekker mee met het nummer.
Als je systeem bestaat uit compacte sateliet of smart speakers, past een 8 inch of 10 inch subwoofer daar goed bij. Als je daarentegen grote vloermodel speakers hebt, is een 12 inch subwoofer een betere keuze.
Subwoofer zonder versterker ?? Die kan je niet zomaar aansluiten op je radio 5. Daar moet een versterker tussen. Dus achter je bestaande radio moet een versterker aangesloten worden met daarachter je speakers (4 maal) en de uitgang voor een subwoofer.
Aansluiten in een muzieksysteem
De kabel van de subwoofer wordt verbonden met de plus en de min uitgang van de versterker, net als de luidspreker zelf. Indien bij stereo een enkele actieve sub wordt toegepast sluiten we drie draden aan die naar de sub lopen (veelal uitkomend in een speakon plug).
LFE = Low Frequency Effects. Het lfe-signaal wordt doorgegeven aan een subwoofer, die vervolgens de zware bass-effecten in met name films weergeeft. Dolby Digital = Dolby Digital, of AC3, is een techniek voor de weergave van digitale audio via zes kanalen. Hierbij treedt het surround sound-effect op.