De mango stamt waarschijnlijk uit de bossen in het noordoosten van India en Zuidoost-Azië, waar de mango in het wild voorkomt. In India zijn de vrucht en de boom heilig. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme.
De kleur per mango kunnen heel erg verschillen. Als de vrucht rijp is kan deze groen, oranje, geel, rood of een mengsel van deze kleuren zijn. De smaak van de mango is zoet-aromatisch. Het vruchtvlees is heel sappig en zacht.
De mangoboom kan honderden jaren oud worden. Als we zelf een mangoplant willen kweken, moeten we eerst de pit met een scherp mes openbreken omdat de kiem niet genoeg kracht heeft om er zelf uit te komen. Je kunt hem in vochtige bladaarde planten en met plastic afdekken.
Lijst van landen per productie van mango en guave
India is de grootste mango- en guaveproducent ter wereld met een productievolume van 18.779.000 ton per jaar. China komt op de tweede plaats met een productie van 4.771.038 ton per jaar. India en China produceren samen meer dan 50% van 's werelds totaal.
60 euro! Zoveel betaal je gemiddeld voor een Taiyo no Tamago of 'ei van de zon-mango'. Deze Japanse lekkernij zou weleens het duurste stuk fruit op aarde kunnen zijn.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5-20 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten.
In Nederland of België gedijt een mangoplant enkel binnenshuis of in een grote kas. Nieuwsgierig hoe je mango uit een mangopit moet kweken? Daarvoor heb je nodig: een kweekpot met 15 cm in diameter, potgrond of aarde, plastic folie, kweekkas en natuurlijk één biologische mango.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Jaarrond verkrijgbaar
Mango is het hele jaar verkrijgbaar.
Mango heeft nu 27 vestigingen in Nederland. De keten heeft met name filialen in woonplaatsen met meer dan 50.000 inwoners met een Binnenstad of Hoofdwinkelgebied.
Daarnaast worden de kledingstukken van Mango's duurzame collectie geverfd met milieuvriendelijke inkt. De kleding wordt geproduceerd in fabrieken in Portugal, Turkije en Marokko.
Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat mensen die onlangs in contact waren gekomen met een gifsumak, een allergische reactie op mango's kunnen ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je de mango goed schilt voordat je 'm eet. Dit stuk fruit volledig vermijden is overigens helemaal niet nodig.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Goed voor je spijsvertering
Mango's bevatten veel vezels en zijn daarmee een superfood voor je spijsvertering. Als jij een mango hebt gegeten, gaan je darmen flink aan de slag om die vezels te verwerken. Je darmen kneden de taaie vezels van begin tot eind door je spijsverteringssysteem.
De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
Ja, maar niet alle delen van een mango zijn veilig voor honden. Net zoals voor ons is mango een zoete, smakelijke traktatie voor je hond boordevol nuttige vitaminen en mineralen. Toch geef je best niet zomaar een volledige mango aan je hond. De schil is eetbaar, maar voor sommige honden moeilijk te verteren.
Als obligate carnivoren zijn katten voor hun overleving afhankelijk van vlees en vet, waarbij ze hun bloedsuikerspiegel op peil houden met eiwitten in plaats van met koolhydraten. Het is daarom voor katten niet nodig om fruit te eten.
Mango's zijn heerlijk om zo rauw en op zichzelf te eten of ze kunnen creatief worden toegevoegd aan veel verschillende soorten recepten.
Een mango bevat 50% van jouw dagelijkse behoefte aan vitamine C. Daarnaast bevat een mango ook veel vitamine A. Vitamine C beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress en beschermt ook je huid tegen zonneschade. Vitamine A helpt je lichaam om infecties te bestrijden en werkt ontstekingsremmend.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).