Elke webpagina heeft zijn eigen URL die begint met de naam van de website. Wat achter de schuine streep (/) komt, is de naam van de webpagina.
Een domeinnaam (of alleen 'domein') is in feite de naam van een website. Het is het stuk dat na '@' staat in een e-mailadres, of na 'www. ' in een webadres. Als iemand vraagt waar je online te vinden bent, noem je meestal je domeinnaam.
De achterkant is het beheerdersgedeelte waar je op kunt inloggen om dingen op je website aan te passen en toe te voegen. In WordPress wordt de achterkant van de website ook wel het beheerdersgedeelte, of admin genoemd.
Het verschil tussen een webpagina en website is niet voor iedereen even duidelijk. De vergelijking met boeken ligt voor de hand. Een website is het boek, de webpagina's zijn dan de bladzijden. Een pagina op het web zal doorgaans een specifiek onderwerp behandelen, dat deel uitmaakt van een groter geheel.
Een website is een combinatie van pagina's die met elkaar in verbinding staan door middel van links. Elke pagina is opgebouwd uit een layout (HTML), opmaak (CSS) en eventueel functies (bijvoorbeeld PHP of Javascript).
De header: het bovenste gedeelte van de site, vaak gebruikt voor een logo of naam. Het menu of navigatie: de manier waarop de bezoeker door de pagina's kan navigeren.
Headings zijn de kopjes die in de codering afgekort worden naar h1, h2, h3. Google kijkt naar jouw heading tags en kan op die manier bepalen waar de pagina over gaat. Op deze manier kan Google jouw website tonen aan het juiste publiek bij relevante zoekopdrachten.
Geografisch adres, d.i. de plaats waar de bezoeker van je website jou 'in het echt' kan vinden (in principe is dat het adres waarop je in de KBO ingeschreven bent) Ondernemingsnummer én BTW nummer (bijvoorbeeld: BTW BE 0123.456.789) Contactgegevens, meer specifiek je e-mailadres en/of elektronisch contactformulier.
Een linkpagina, ook wel webindex of webportaal genoemd, is een website met als voornaamste doel het verwijzen (hyperlinks) naar andere websites. Het is een catalogus van links naar andere websites op internet.
Een domeinnaam of domein is de naam van een website en een deel van de URL die bezoekers gebruiken om een website te bezoeken. Als de volledige URL of het webadres bijvoorbeeld https://www.one.com/nl/email is, dan is de domeinnaam daarin 'one.com'.
Dan kun je terecht op de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Hier kun je de gewenste domeinnaam invoeren en dan zie je meteen of deze nog beschikbaar is.
Tool voor Wie host mijn website uit Nederland: SIDN
nl-domein. https://www.sidn.nl/whois. De hosting is niet altijd even goed te vinden als bij de 2 bovenstaande tools, maar toch is SIDN handig in gebruik om te achterhalen wie er achter een bepaald domein zit.
Om een website te kunnen vinden op het internet is er een centrale registratie waar bijgehouden wordt op welke computer een website ofwel domein opgevraagd kan worden met een webbrowser.
Het is wettelijk verplicht om wel je adres en contactgegevens op je site te plaatsen. Klanten hebben het recht te weten met wie ze zaken doen. Het geografische adres moet fysiek zijn en mag geen postbus adres zijn. Vaak is bij webwinkels het contactadres gelijk aan het geografische adres.
Klik in de adresbalk twee keer op de url (bijvoorbeeld seniorweb.nl) om het volledige webadres te zien. Als een website beveiligd is, is dat een goed teken. Het wil zeggen dat gegevens die u op de site achterlaat, niet kunnen worden onderschept door derden.
Een webserver 'serveert' en beheert de websites. Als een URL, bijvoorbeeld het adres van een website, wordt ingetypt in de browser verzendt de browser deze URL naar de betreffende webserver.
De 'titelbalk van een computerprogramma is het gedeelte van het venster waarin de titel van het venster wordt weergegeven. De meeste grafische besturingssystemen en windowmanagers plaatsen de titelbalk bovenaan het venster van de applicatie als een horizontale balk.
De adresbalk is de balk bovenin je browser, waar je de URL of domeinnaam waar je naartoe wilt op internet invoert. Of waar de URL van de webpagina die je bezoekt terugvindt. In de adresbalk vind je naast de URL ook de eventuele vermelding van het TLS-certificaat van een website.
Een taakbalk is een onderdeel van een grafische gebruikersomgeving. Het is een balk meestal onderaan het scherm om aan te geven welke applicaties (taken) zijn gestart en om die eventueel te beheren.
Een footer is het website element onderaan een pagina. De laatste jaren zijn footers op websites steeds meer aanwezig en herbergen ze steeds meer functionaliteiten. Footers worden gebruikt om bezoekers de juiste informatie te geven waar ze naar op zoek zijn.
De website van 2022
Zorg dat je website snel laadt en vindbaar is, over goede content beschikt, een duidelijke navigatiestructuur heeft, mobielvriendelijk is, aansluit bij jouw offline bedrijf en een duidelijke call to action bevat.
De website moet snel laden, anders haken bezoekers af. De website moet goed werken op mobiel. De website inhoud moet doordacht zijn. De website moet de bezoeker direct duidelijk maken wat die op de website kan vinden en waar die dat kan vinden.
Status van een domeinnaam
Is de domeinnaam die je zoekt vrij, dan kun je die registreren via een registrar (hostingprovider). Is de domeinnaam bezet dan kun je via 'toon mij de gegevens' in de Whois inzien wie de houder ervan is. Je krijgt ook suggesties van domeinnamen die nog wel vrij zijn.
SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. De SIDN beheert alle domeinnamen in Nederland en zorgt ervoor dat internetgebruikers altijd en overal bij deze domeinnamen terecht kunnen.