De benaming "cava" komt van het Spaanse woord cava, dat kelder betekent, de gebruikelijke plaats waar wijnboeren hun pas geproduceerde wijn bewaarden of lieten rijpen. In 1970 zijn cava-producenten deze benaming algemeen beginnen gebruiken om zich te onderscheiden van de Champagne.
Cava is een mousserende wijn die op dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt. De naam is afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder en werd de term voor de productiemethode die tegenwoordig beschermd is.
De betekenis van 'cava' in het Catalaans is 'kelder'. Dit verwijst naar de kelders waarin de wijn ligt te rijpen. De achtergrond daarvan kan je terugvinden in de geschiedenis. Cava wijn wordt geproduceerd sinds het jaar 1872.
(uitdrukking) Hoe is 't? Hoe gaat het? O.a. op de sociale media als sava gespeld.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Dus, is cava gezond? Over het algemeen geldt: hoe droger het drankje, hoe minder suikers het bevat. Ga je voor een cava extra brut, dan hoef je je heus geen zorgen te maken over de lijn, al blijft het gevaarlijk om te zeggen dat een alcoholhoudend product 'gezond' is.
Spaanse mousserende wijn heet Cava. Cava is de meest bekende mousserende wijn uit Spanje. Deze wijn wordt van oudsher gemaakt met behulp van druiven van drie rassen, te weten Macabeo (Viura), Xarel-lo en Parellada. Soms wordt er echter ook gebruikgemaakt van andere druivensoorten zoals Chardonnay.
Het antwoord wat je meestal geeft op deze vraag is Ça va bien, merci. Dit betekent 'Het gaat goed, dank je.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Zo zit je met een ¡H!
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
De vraag stellen. Vraag beleefd: "Comment allez-vous?”. Deze standaardzin wordt gebruikt om te vragen hoe het met iemand gaat.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
De belangrijkste kenmerken van cava zijn: Smaak: milder van smaak dan champagne, met minder frisse zuren. Vaak proef je kruidige tonen die deze mousserende wijn wat hartiger doet smaken. Druiven: voor deze Spaanse variant wordt meestal een mix van macabeo, parellada en xarel-lo gebruikt.
Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne.
Het cava alcoholpercentage valt namelijk in de groep van laag-, tot medium. Wijnen die onder de noemer laag tot medium vallen, zijn in veel gevallen afkomstig uit de wat koelere gebieden in Europa. Denk hierbij aan Duitsland, het noorden van Italië en Frankrijk.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
2. Champagne bevat minder calorieën dan rode of witte wijn. Een glas champagne bevat ongeveer 80 calorieën, in plaats van de 120 die er in rode en witte wijn zitten.
Wil je geopende fles Champagne of Cava toch bewaren? Gebruik dan een vacuümstop en bewaar de fles horizontaal in de koelkast. Beweeg de fles zo min mogelijk, anders gaan de bubbels er nog sneller uit. Een fles bubbels is zo'n 3 dagen houdbaar in de koelkast.
En je zou het misschien niet verwachten, maar een droge mousserende wijn past perfect bij Parmezaanse kaas. Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse Prosecco of een Cava uit Spanje. Die combinatie werkt verrassend goed! Bij Italiaanse kaas zoals een Parmigiano Reggiano wordt ook vaak een rode wijn geadviseerd.