Het 'echte' Caïro proef je vooral in de oude Islamitische buurt. Een exotische wereld vol souks, bazaars, ezels, geiten, eetstalletjes, koffiehuizen en natuurlijk moskeeën en andere historische monumenten. Hier bevindt zich de Khan El-Khalili, een enorme 14e-eeuwse bazaar uit de sprookjes van duizend-en-één-nacht.
Overal zijn winkeltjes, markten en straatverkopers. Verder is het land bekend om zijn specerijen, mooie stranden en de langste rivier ter wereld, de Nijl. Toeristen komen veelal naar Egypte voor een strandvakantie, duikvakantie, rondreis of Nijlcruise.
Caïro is die éne stedentripbestemming die nog niet door de grote massa is ontdekt. Tijdens deze citytrip dompel je jezelf onder in de wereldberoemde musea, moskeeën, kerken en soukhs van deze gastvrije miljoenenstad. Net buiten de stad bezoek je onder andere de piramides en tombes van Gizeh, Sakkara en Dahshur.
Geschiedenis. De geschiedenis van Caïro gaat terug tot de Romeinse tijd, toen het fort van Babylon er gebouwd werd als symbool van de Romeinse macht. De geschiedenis van Caïro gaat dus niet terug naar de tijd van de Oude Egyptenaren. Na de Moslimverovering van 640 kreeg Babylon de naam Foestat.
De metropool Caïro met 20 miljoen inwoners is een van 's werelds snelst groeiende gebieden met een jaarlijkse groei van ongeveer een half miljoen mensen. Het aantal inwoners zal naar verwachting doorgroeien naar 40 miljoen mensen in 2050.
Egypte is altijd een landbouwstaat geweest en ook vandaag de dag is landbouw een belangrijke bron van inkomsten. Ongeveer een derde van de werkende bevolking is werkzaam in deze sector. Graan, suikerriet, rijst, katoen en maïs zijn de belangrijkste landbouwproducten. Het belangrijkste exportproduct is katoen.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Caïro is de hoofdstad van Egypte. Vroeger was dat Alexandrië. In 2013 telde deze grote stad 12.100.121 inwoners.
De islam is de staatsgodsdienst van Egypte. Ongeveer negentig procent van de bevolking zijn soennitische moslims. Daarnaast is 10 procent christen. De grootste christelijke groepering is de koptisch-orthodoxe Kerk.
Hoofdstad van Egypte. Ook de uitspraak [kaj·roo] komt voor. Wij zeggen [kaa·ie·roo].
Huidig reisadvies Egypte
Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor de belangrijkste toeristische gebieden (Caïro, Luxor, de badplaatsen aan de Rode Zee en de Nijlroute tussen Luxor en Aswan) geen negatief reisadvies meer.
Doordat het geven van fooi normaal is, liggen de salarissen in Egypte relatief laag. Het is normaal een fooi te geven van ongeveer 10%.
Criminaliteit. Criminaliteit komt voor in Egypte. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken in grote steden, badplaatsen en bij toeristische trekpleisters. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
In Egypte eet men met de rechterhand. De rechterhand is bedoeld voor alledaagse taken, terwijl de linkerhand gebruikt wordt voor “onreine” taken. Om een tweede portie vragen wordt in Egypte als een groot compliment gezien. Het kan voorkomen dat een leeg bord meteen weer wordt bijgevuld zonder dat u erom vraagt.
Wijn & bier
Alcohol drinken is in Egypte geen probleem en alcohol is overvloedig te krijgen in grote steden en toeristische plaatsen. De minimale leeftijd om te drinken in Egypte is 18 jaar al wordt er maar weinig toezicht op gehouden.
Hoofdgerechten in Egypte zijn gegrilde of gebraden duiven, met gehakt gevulde aubergines (batingan), kebab, kofta (gehaktballetjes van gekruid schapenvlees) of kip met rijst. Zoetigheid of fruit ronden de maaltijd af. Drinken in Egypte: Thee, koffie en karkadee zijn de nationale dranken.
De kans op sociale onrust en geweld is in Egypte altijd aanwezig. Naast de verhoogde kans op politieke onrust en terroristische aanslagen is het ook goed om rekening te houden met de criminaliteit in Egypte.
De meeste olievelden zijn te vinden in het noorden van het land, met name in de Nijldelta, de Sinaï, de Golf van Suez en de Western en Eastern Desert.
De hoofdstad is Caïro. Egypte grenst aan de Middellandse Zee in het noorden, de Gazastrook en Israël in het noordoosten, de Rode Zee in het oosten, Soedan in het zuiden en Libië in het westen.
Cairo is een Engelse jongensnaam. Het betekent `stad in Egypte`.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.