Baking Soda of Natrium Bicarbonaat is een zoutverbinding dat al eeuwen gebruikt wordt. Het is een wit poeder, smaakt zoutig en is licht alkalisch. Verwar het niet met bakpoeder, dat is iets anders!
Het drinken van Baking Soda kan de gezondheid verhogen
Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Maximaal 7 halve theelepels in 24 uur. Voor mensen boven de 60 jaar maximaal 3 halve theelepels in 24 uur.
Darmklachten ontstaan vaak door een verstoring van de zuur-baseverhouding. Hierdoor kun je onder andere last krijgen van een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor maag- en darmklachten kunnen verminderen.
Zuiveringszout (natriumbicarbonaat, baking soda, maagzout) heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het werkt zuiverend, ontzurend, ontstekingsremmend, ontgiftend, pijnstillend, bacteriedodend, ontspannend, verzachtend, enz.
Voor het reinigen van maag en darmen en ondersteuning van het behouden van een normale zuurgraad in je maag: 1 theelepel Zuiveringszout in een glas warm water, roeren en opdrinken. Je kan dit het beste doen nadat je een maaltijd hebt genuttigd.
Het meest intrigerende is echter dat meerdere studies hebben aangetoond dat het innemen van natriumbicarbonaat, dat door het lichaam wordt omgezet in bicarbonaat, de progressie van chronische nierziekte vertraagt door verzuring tegen te gaan.
Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: allemaal hetzelfde. Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen. Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder.
Onder andere om deze reden, mag je zuiveringszout nooit langer dan 2 weken consequent gebruiken.
De natriumbicarbonaat is een natuurlijk zout en komt voor in de natuur als Nahcolite, die zijn gevormd na de verdamping van de vele zoutmeren die voorkwamen in Kenia, Turkije, Egypte, Venezuela, de woestijnen van Centraal-Azië, en in Calorado in de Verenigde Staten.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Baking Soda of Natrium Bicarbonaat is een zoutverbinding dat al eeuwen gebruikt wordt. Het is een wit poeder, smaakt zoutig en is licht alkalisch.
Ze stellen dat de darmwand dan langzaam maar zeker vastgekoekt raakt met een laag afval, slakken genoemd. En dat die slakken ervoor zorgen dat we minder gezond zijn. Het bestaan van deze 'slakken' is nog nooit en te nimmer in een onderzoek aangetoond.
Als er te veel natriumbicarbonaat wordt toegediend, kan de zuurgraad van het lichaam te hoog worden. Dit kan leiden tot onder meer vermoeidheid en misselijkheid. In extreme gevallen komen vermindering van bewustzijn en zelfs coma's voor.
Overbodig gebruik van baking soda veroorzaakt buikpijn door overtollig gas en heeft invloed op de aanmaak van maagzuur, wat maag- darmklachten kan opleveren. De reactie tussen baking soda en maagzuur maakt echter wel korte metten met brandend maagzuur, wat meteen de belangrijkste medische toepassing van dit middel is.
Je zou het misschien niet denken, maar je kunt je lichaam heel goed ontzuren met citroen. De smaak van eten heeft helemaal niets te maken met het verzurende of ontzurende effect op je lichaam. De mineralen zijn bepalend. Citroen heeft wat dat betreft een zeer gunstige samenstelling om het lichaam te ontzuren.
Een pot zuiveringszout van de Kruidvat van 650 gram kost 3,09. Even ter vergelijking: baking soda van het bekende merk Arm and Hammer dat verkocht wordt bij o.a. Jumbo kost 1,59 voor 454 gram bij Jumbo.
Houdt u goed aan de maximale doses van per inname een half theelepeltje en maximaal 7 maal per dag en neem niet meer dan dat. Veel is niet nodig om deze stof goed werkzaam te laten zijn in het lichaam. Een overmatige inname brengt het lichaam juist weer uit balans. Meer = minder in dit geval.
Je kunt het kopen bij de Turk, de Toko, natuurvoedingswinkels en De Tuinen. Bij de drogist of apotheek kun je het meestal ook kopen, al wordt het daar onder de naam zuiveringszout verkocht.
Het verschil tussen Bitterzout en Zuiveringszout is: Zuiveringszout krikt de PH waarde op, wat bij het gebruik van bitterzout niet zo gauw gebeurt. Bitterzout drinkt wel iets makkelijker dan zuiveringszout.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Je kunt het onder andere kopen bij de Action, maar ook gewoon bij supermarkten. Baking Soda van het merk Arm & Hammer kun je inmiddels ook bij diverse supermarkten kopen.
De Baking Soda wordt in contact met de lucht ook meer en meer klonterig door het vocht. Nadat de volledige inhoud is omgezet door de chemische reacties, is de Baking Soda uitgewerkt en niet meer voor een tweede keer als zodanig bruikbaar.
Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit). Denk daarbij aan karnemelk, yoghurt, azijn of citroen (sap of rasp).