MSG heeft zelf geen smaak. Het valt onder de smaakversterkers. Glutamaat is een lichaamseigen stof. Het behoort tot één van de 20 aminozuren.
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
Je gebruikt vetsin in hele kleine snufjes. Uit onderzoek is gebleken dat het optimale smaakresultaat wordt bereikt bij 0.3% vetsin in een gerecht. Een klein snufje dus. Als je meer gebruikt wordt het niet extra lekker, maar juist viezer.
Ve-tsin is een van de namen van mononatriumglutamaat (MNG). Je kent het misschien ook wel als aji-no-moto, MSG (de Engelse naam) of het E-nummer E621. Het is een smaakversterker die de smaak hartig (umami) toevoegt aan je eten. Net zoals zout smaken versterkt, doet MNG dat ook.
Smaakversterker E-621 is een stof die van nature voorkomt in zeer eiwitrijke producten. Het is de zoutvorm van glutaminezuur, een natuurlijk aminozuur. Naast dit glutamaat bestaat het uit zout en water. De smaakversterker wordt ook wel MSG genoemd, de Engelse afkorting voor de naam monosodium glutamate.
MSG heeft in bepaalde hoeveelheden een negatieve invloed op onze gezondheid. Grotere hoeveelheden E621 verhogen namelijk de hoeveelheid glutamaat in ons bloed (4). Volgens de EFSA kun je last krijgen van verschillende klachten als je per dag meer dan 42,9 tot 150 milligram MSG per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt (5).
In het verleden werd ve-tsin eigenlijk alleen gebruikt in Chinees eten verder was het verboden in Nederland. Maar anno 2020 is het een goedgekeurd E-nummer en wordt het veel gebruikt in allerlei, vooral hartige, voedingsmiddelen.
Tijdens het kauwen ga je na ongeveer twintig tot dertig seconden een andere smaak ervaren dan de eerder vernomen zoet en zuur; ietwat hartig. Dat is umami.
Vooral zoete en zoetzure sauzen zijn populair. Je raadt het al: daar zit behoorlijk wat suiker in om de boel op smaak te brengen. Ook zijn veel sauzen rijk aan zout, en wordt er een hoeveelheid smaakversterker gebruikt waar niet iedereen goed tegen kan.
MSG kun je bij Asian Food Lovers in kristalpoeder vorm kopen. Bestel MSG vandaag nog voor 13.00 uur en krijg je bestelling de eerstvolgende werkdag geleverd!
Als alternatief is Herbamare aan te bevelen. Dit is zout met biologische kruiden. Het ruikt en smaakt erg lekker en is een directe vervanger voor Aromat.
MSG bestaat uit een combinatie van natrium en glutaminezuur. Deze laatste stof is een aminozuur die ook voorkomt in veel natuurlijke producten, zoals kaas en tomaten, maar dan in een andere variant en niet geïsoleerd.
Mononatriumglutamaat (ook bekend als MSG) wordt gebruikt om de hartige 'umami'-smaak van voedsel te versterken. Het is een wit, reukloos kristallijn poeder, gewoonlijk afgeleid van het aminozuur glutamaat of glutaminezuur.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Mononatriumglutamaat (afgekort tot MNG of MSG) of Ve-tsin is een stof die van nature voorkomt in eiwitrijke producten. In vrije vorm heeft MNG een hartige umami smaak. MNG wordt gebruikt als smaakversterker in zeer veel producten, variërend van soepen, vleesproducten zoals worst tot zoutjes.
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
Gezond uit eten bij de Chinees
foe-yonghai met garnalen of krab. tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Een umami-smaak wordt veroorzaakt door het stofje glutamaat, dat ook een zoete smaak kan versterken. Glutamaat komt van nature voor in tomaten, paddenstoelen, ansjovis, sojaproducten, oude kaas, vlees, kombu en meer.
Zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet zijn de zeven smaken die je wilt gebruiken in de keuken.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de mens naast de basissmaken zoet, zuur, zout , bitter en umami, een zesde smaak kan onderscheiden. Het gaat om koolhydraten die we aantreffen in brood, aardappelen, pasta en rijst.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
E621 wordt gemaakt door koolhydraten te laten fermenteren. Bacteriën in een vloeibare vorm van suikers, zetmeel of melasse synthetiseren glutaminezuur en scheiden dit uit (bron). Dit glutaminezuur wordt vervolgens omgezet tot mononatriumglutamaat (E621 / MSG) waarna het als smaakversterker gebruikt kan worden.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin.