De groene zeeschildpad slaapt onder water in holen en spleten. Hij kan daarbij zo'n 2,5 uur zijn adem inhouden. Daarna moet hij weer bovenkomen om te ademen. Soms gaan ze 's nachts aan land om daar te slapen.
In vrijwel alle warmere zeeën komen zeeschildpadden voor. Ze leven in een brede band rond de evenaar: bij Amerika, Afrika, het hele zuiden van Azië, de Grote Oceaan en Australië. Ook in Europa leven zeeschildpadden, vooral in de Middellandse Zee.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Hij kan maandenlang zonder lucht onder water blijven, bijvoorbeeld tijdens zijn winterslaap. Wetenschappers vragen zich al tijden af hoe de schildpad aan voldoende zuurstof komt op zijn onderduikadres.
Als je tijdens je duik een zeeschildpad ergens ziet uitrusten, vooral als ze in een grot of onder een overhang liggen, wees dan voorzichtig en geef het dier genoeg ruimte om naar de oppervlakte op te kunnen stijgen. Behalve dat dit stress bij het dier kan opleveren, kunnen ze ook bijten.
Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
Het dier bewoog zich dan weer naar links en dan weer naar rechts . Door deze beweging onstond er een kuiltje onder het schild waardoor het dier kan kantelen. Met zijn kop drukt het dier zich omhoog en met de juiste beweging van de poten kan het dier zich kantelen.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Weet jij wat zeeschildpadden eten? Het antwoord is: van alles! Het zijn omnivoren of alleseters. Ze eten waterplanten en zeewier, maar ook kleine vissen en schaal- en schelpdieren.
Probeer wilde schildpadden nooit te aaien. Tenzij je een echte schildpaddenexpert bent, kun je bijtschildpadden beter met rust laten. Bijtschildpadden kunnen namelijk erg hard bijten en behoorlijk agressief zijn. Schildpadden vinden het lang niet altijd prettig om geaaid of opgepakt te worden.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
De mens: Een gevaar in het ecosysteem van de schildpad
Het gevaar van zwemmen met schildpadden tijdens een trip zit hem in het voeden van de mens. Met een vissersboot vaar je naar de plek waar de schildpadden gevoed worden. De dieren herkennen de boot en weten dat ze hier voedsel krijgen.
Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, waardoor stranden onder water komen te staan. Andere stranden zijn te druk. Door de hoeveelheid plastic in de oceanen loopt de zeeschildpad zijn hele leven lang gevaar. De mens vormt helaas ook een bedreiging.
Hoeveel kost een waterschildpad? Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Zeeschildpadden eten voornamelijk kwallen, kreeftachtigen en inktvissen.
U kunt een schildpad vlees, vis, gevogelte en insecten geven. Daarnaast eet een schildpad ook (water)planten en groenten. Geef hen waterpest, hoornblad, andijvie en soms stukjes appel, tomaat of komkommer. Naarmate de dieren ouder worden, gaan ze minder dierlijk en meer plantaardig voedsel eten.
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven.
Schildpadden zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Van in gevangenschap levende soorten is bekend dat ze zelfs kunnen leren. Ook kunnen schildpadden zich over grote afstanden oriënteren, zoals dit bij zeeschildpadden voorkomt die altijd terugkeren naar dezelfde stranden om eieren te leggen.
Een mannetje dat wil paren trommelt het vrouwtje met de nagels van zijn voorpoten op de kop en de nek. Sommige mannetjes bijten het vrouwtje daarbij.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
Huisvesting. Waterschildpadden hebben veel ruimte nodig en dus is het belangrijk dat je een groot aquarium aanschaft. Twee volwassen schildpadden hebben een aquarium nodig van minimaal 150 x 50 x 50 centimeter en het water moet minimaal 40 centimeter diep zijn.
Verzuring binnen het watermilieu van waterschildpadden is redelijk snel aan de orde, dit komt omdat urine en uitwerpselen verzurende elementen bevatten. Een gemiddeld verblijf van een schildpad kan binnen een week alweer gaan stinken en een vervuilt beeld geven.
Voor veel schildpadden is dit het moment dat ze in winterslaap gaan. Gedurende deze periode hoeft het lichaam van de schildpad minder hard te werken en belangrijke lichaamsfuncties als spijsvertering worden stopgezet. Op deze manier ontspannen ze gedurende de wintermaanden en komen ze volledig tot rust.
De dieren beschikken over een speciale tong waarmee ze onderwater kunnen ademen. De bijzonder kleine tong van de muskusschildpad bevat speciale cellen die zuurstof kunnen ontrekken aan water. Het dier gebruikt zijn tong dan ook voornamelijk om te ademen en niet om voedsel te verorberen.