Paarden hebben vaste mestplaatsen waar ze niet eten. Merries (en ruinen) ruiken aan de mest van groepsgenoten, blijven daar staan en ontlasten zich. In de praktijk valt de nieuwe mest dan net een metertje verder op de grond. Als de mestballen niet regelmatig worden opgeruimd, wordt het mestgebied steeds groter.
Eenduidig beleid is er in Nederland rond dit onderwerp niet en ook is er geen echte handhaving. In Den Haag is er helemaal niets over vastgelegd. De gemeente laat weten dat er geen opruimplicht voor paardenpoep is omdat 'het opruimen van paardenmest door de berijder onveilige situaties in het verkeer kan veroorzaken'.
Dit verschilt natuurlijk per paard, een groot paard zal een stuk meer mest produceren dan een kleine pony. Een paard mest ongeveer 15 keer per dag. Mest jouw paard nou vaker of juist minder vaak is dat geen reden tot paniek zolang dit maar normaal is voor jouw paard.
'Paardenkak' klinkt kindertaal in mijn oren en 'paardenpoep' kan zeker wel in 'Karrewiet' en misschien ook wel in een journaal voor volwassenen.
Feit is dat hondenpoep schadelijker is voor de natuur dan paardenpoep. Honden zijn namelijk carnivoren, waardoor hun uitwerpselen bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving. Paarden zijn herbivoren, waardoor hun uitwerpselen minder schadelijk zijn.
Zij eet soms de ontlasting van haar puppy's op om het nest schoon te houden. Een andere oorzaak kan stress zijn en ook kunnen medische oorzaken ten grondslag liggen aan coprogafie. Als laatste vinden sommige honden het gewoon erg lekker, het eten van ontlasting van andere dieren.
Laat je hond dus nooit paardenpoep eten. Wanneer een paard ontwormd is, of andere medicatie heeft gehad, kan het voor de hond fatale gevolgen hebben wanneer die de uitwerpselen tot zich neemt.
Aan het begin van de twintigste eeuw was paarde(n)kop dus een gebruikelijk woord, maar ook hoofd kwam voor als het om paarden ging. Van een gewoonte om altijd van een paardenhoofd te spreken, lijkt echter nog geen sprake.
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
Poepen en afvallen
Je weegt oprecht een stuk minder na het poepen. Zorg er simpelweg voor dat je naar de wc moet en je lichaam doet de rest. Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow.
Sommige particuliere paardenhouders laten de mest ophalen door een vriendelijke boer in de buurt. Vaak is dit tegen betaling. Maar sommige boeren halen kosteloos de mest op omdat ze de vaste mest gebruiken als bodemverbeteraar voor hun landbouwgrond.
Stro wordt meestal gebruikt als bodembedekking, maar kan ook als ruwvoer worden gegeven. Bijvoorbeeld gerstestro is geschikt als paardenvoer. Het voeren van uitsluitend stro is geen aanrader. Aangezien stro veel onverteerbare vezels bevat kunnen grotere hoeveelheden een slokdarmverstopping of koliek veroorzaken.
Een paard kan beginnen knarsetanden omwille van veel verschillende & uiteenlopende redens. Maar aan de grond ligt altijd één of andere vorm van 'spanning' of 'ongemak'. Tandenknarsen kan ook voorkomen bij paarden die fijn in de aanleuning lopen, en verder geen ongemakken (lijken te) ervaren.
Een paard wordt ook wel een edel dier genoemd, omdat paarden altijd dichtbij de mens stonden. Paarden waren de mens altijd van dienst, waardoor het dier edel is geworden. Vroeger reden alleen mensen van adel op een paard. Een paard werd daarom edel, bijzonder, omdat alles wat met de adel te maken had bijzonder was.
Het edelhert bevat het woord edel. Echter wordt enkel een paard een edel dier genoemd. Deze naam heeft het gekregen vanwege zijn "hulp" van vroeger uit. Door deze term heeft een paard ook een "hoofd, benen en een mond" i.p.v. een kop, poten en een bek.
Paard is een algemene soortnaam en begint dus met het lidwoord 'het'. De woorden 'merrie' en 'hengst' hebben wel het lidwoord 'de', omdat dit respectievelijk de vrouwelijke en mannelijke versie van de soortnaam 'paard' is.
Paarden eten soms hun eigen mest of eten mest van andere paarden. Dit ziet er niet smakelijk uit, maar heeft meestal een oorzaak. Het kan duiden op tekorten in de voeding of verveling. Mest eten komt regelmatig voor bij veulens.
Het eten van mest bij volwassen paarden duidt meestal op vitaminen- en mineralentekorten. Volgens de volkswijsheid eten paarden mest wanneer vitamine B en vitamine K onvoldoende worden benut, waardoor deze in de mest terechtkomen. Door de mest op te eten, kunnen paarden hun tekorten weer aanvullen.
Sommige paarden hebben de gewoonte om aan staarten te bijten, aan hout te knabbelen of stro te eten al zo ontwikkeld, dat ze zich door vieze smaakjes niet laten hinderen (vergelijk dit maar met mensen die nagelbijten...).
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Is het slecht voor honden om kattenpoep te eten? Kattenpoep kan parasieten of bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je hond (of jezelf). Idealiter zou je je kat parasietenvrij moeten houden, maar het is zeker mogelijk dat je kat een parasitaire infectie heeft die je niet hebt opgemerkt.