Wasverzachter doe je in het vak met een ster of bloem. Dit is meestal het kleinste vak van de lade. Door wasverzachter te gebruiken, voelt je wasgoed zacht aan. Ook geeft het een frisse geur.
Vraag je je af in welk vakje wasmiddel moet, dan kun je ervan uitgaan dat het grootste vakje wasmiddelenlaatje met twee streepjes of het cijfer 2 voor de hoofdwas is bedoeld, dus daar doe je het hoofdwasmiddel in. Soms zit er een schuifje in het bakje.
Als de wasmiddellade vervuild is, kan door het hevelsysteem de wasverzachter direct in de trommel lopen. Wanneer de wasverzachter in het verkeerde vakje van de wasmiddellade wordt gevuld. Als er boven het maximaal vul niveau aan wasverzachter wordt toegevoegd, zal de wasverzachter direct in de trommel lopen.
In wasverzachter zitten vaak wasactieve stoffen. Ze maken je wasgoed zacht en soepel. Ze hechten zich goed aan bijvoorbeeld katoen en wol, en blijven na het wassen (voor een deel) achter op je kleding. Om wasverzachter én het wasgoed lekker te laten ruiken, zit er vaak parfum in wasverzachter.
Ook vloeibaar wasmiddel giet je in het grootste vakje van het laatje wanneer je dit gebruikt voor de hoofdwas. Je kunt het vloeibare wasmiddel echter ook in een hiervoor bedoelde dispenser gieten. Deze worden ook wel wasballen genoemd. Hier giet je het wasmiddel in en dit plaats je vervolgens bovenop je was.
Beiden maken effectief schoon
Bij korte wasjes kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat het sneller oplost. Dit voorkomt vlekken op je kleding. Ook wanneer je op lage temperatuur gaat wassen is wasmiddel een betere optie. Was je juist op hoge temperaturen, dan is waspoeder effectiever.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer. Een ander pluspunt is dat je kleding dankzij wasverzachter makkelijker te strijken is.
Reinig de wasmiddellade met warm water zoals beschreven in de handleiding. Kies het juiste vakje in de wasmiddellade voor het gebruik van wasverzachter. Vul het vakje van de wasverzachter niet boven het maximum wat aangegeven staat op de wasmiddellade.
HANDDOEKEN
Ja, ze worden er heerlijk zacht van en bovendien ruiken ze hemels als ze uit de machine komen. Toch laat je de wasverzachter beter achterwege, wil je lang kunnen genieten van je handdoeken. Door de wasverzachter kunnen er zeepresten in je handdoeken achterblijven en gaan ze minder goed vocht opnemen.
Derde vakje: wasverzachter
Dit is meestal het kleinste vakje van de drie. Wasverzachter maakt de was extra zacht, maar is dus niet perse nodig om te gebruiken. Wasverzachter is geen extra programma, maar kan je wel toevoegen als je wilt en dan wordt dit aan het einde van het hoofdwasprogramma toegevoegd.
Waterdruk op de wasmachine is onvoldoende.
Controleer of de inlaatfilters verstopt zijn. Als de waterdruk die op de wasmachine staat onvoldoende is, loopt de wasverzachter niet door.
Dat het bakje steeds vol met water staat komt omdat de wasmachine de wasverzachter verdunt met water en omdat het niet opgezogen wordt, stroomt het nu over!
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Azijn maakt het water zachter en het verwijdert zeepresten. Hierdoor zorgt het ervoor dat een wasmachine die stinkt weer fris gaat ruiken. Maar het zorgt er ook voor dat de was zachter uit de wasmachine komt. Bovendien verwijdert het kalk uit het water, wat de levensduur van de wasmachine gunstig beïnvloedt.
Het nadeel van dit 'vettige' laagje is dat dit op de huid irritaties kan geven. De parfum die in wasverzachters zit, kan ook leiden tot jeuk. Vooral voor mensen met een gevoelige huid of voor baby's. Daarnaast heeft wasverzachter nog een nadelige werking op wasgoed, want het sluit stof af.
Azijn ontkalkt en ontvet én het zorgt ervoor dat zeepresten worden opgelost waardoor je zachte handdoeken krijgt. Giet een scheutje van dit middel in het bakje waar de wasverzachter normaliter in gaat. Een natuurlijke oplossing die ook nog eens goed is voor je wasmachine zelf!
Als te veel wasmiddel wordt gebruikt, kan dit tijdens de spoelcyclus niet worden weggespoeld. Hierdoor blijven stoffen stijf en oncomfortabel. Te veel wasverzachter kan zich aan vezels hechten, waardoor vettige wasverzachtervlekken ontstaan.
Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (tot 40 graden Celsius) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.