Om de echtheid van honing te controleren, kun je letten op labels en keurmerken die de kwaliteit en herkomst aangeven.Daarnaast kun je de smaak, geur en textuur van de honing observeren, omdat echte honing zijn unieke kenmerken behoudt.
Als je het echt wilt testen dan kun je het ook testen met een glas water. Het is je waarschijnlijk wel een opgevallen dat honing na lang roeren pas door het water wordt opgelost. Bij nagemaakte lost deze direct op, waardoor het verschil snel is gevonden.
Trucje toepassen: doe wat honing in een glas water. Lost het meteen op, dan is het suiker en geen honing. Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren. Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.
Eigenlijk bedoelt men dat de honing zo puur als mogelijk is en direct uit de natuur of bijenkast komt. Dit zonder tussenkomst van moderne technieken, onnodige en kunstmatige toevoegingen en handelingen die structuur, smaak, kleur of samenstelling beïnvloeden.
Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.Ook zijn boekweithoning of lindehoning een goede keuze wanneer u specifiek een gezonde honing zoekt.
Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld. Als er gemengde EU en niet EU honing op staat is de honing vaak hoofdzakelijk afkomstig uit China en kan je beter niet kopen. Wil je gegarandeerd echte honing van de beste kwaliteit kopen?
Wat is het verschil tussen heldere en vaste honing? Hoe hoger het fructosegehalte, hoe langer de honing vloeibaar blijft. Sommige honingsoorten bevatten meer glucose dan fructose en zullen daarom snel kristalliseren. Er is geen verschil in smaak of voedingswaarde tussen deze twee toestanden .
2. Is echte honing altijd vloeibaar? Echte honing kan verschillende texturen hebben, afhankelijk van de kristallisatie. Sommige soorten kunnen vloeibaar zijn, terwijl andere een crèmige of vaste consistentie hebben.
Pure honing betekent alleen dat het niet is vermengd met glucosestroop, suiker of een ander ingrediënt om het te verdunnen . Gewoonlijk is pure honing verhit voor pasteurisatie en minstens één keer, zo niet twee keer, gefilterd, wat het onderscheidt van rauwe honing.
Afgezien hiervan kunt u ook thuis de watertest voor honinganalyse uitvoeren. Hiervoor hoeft u alleen maar een paar lepels honing in een glas water te doen.Als uw honing puur is, zal deze op de bodem van het glas bezinken.Anders zal deze oplossen in het water .
1. Manuka honing (Nieuw-Zeeland) Manuka honing is misschien wel de meest beroemde honingsoort ter wereld, vooral vanwege zijn rijke samenstelling en krachtige werking. Deze honing wordt gewonnen uit de nectar van de Manukaboom, die in de wilde en ongerepte natuur van Nieuw-Zeeland groeit.
Laat je verrassen door de smaak en krachtige voordelen van onze Manuka-honing. MGO 550+ is zeer gewaardeerd en meest gekocht door onze klanten. 1 x € 54,95 p/st.
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Pollen- en smaaktest
De Consumentenbond onderzocht 30 verschillende potjes en knijpflacons vloeibare honing: 19 exemplaren met 'gewone' bloemenhoning en 11 exclusieve soorten. Ze variëren in prijs van €1 tot bijna €14. 'Beste uit de test' en tevens 'Beste koop' is de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
De prijs per pond rauwe honing hangt af van de hogere productiekosten van honing, terwijl vervalsing van sommige bewerkte honingsoorten met goedkopere suikersiropen de prijzen van bewerkte honingsoorten omlaag drijft . Die bewerkte "pure honing" in de winkel is mogelijk geen pure honing, ongeacht wat het etiket zegt.
Samenvatting. Rauwe honing komt rechtstreeks uit de bijenkorf, terwijl bewerkte honing vaak verhittings- en filterprocessen ondergaat die gezonde stoffen kunnen verminderen of elimineren . Rauwe honing heeft gezondheidsvoordelen die bewerkte honing niet heeft.
De aanwezigheid van kleine deeltjes stuifmeel, was en propolis kan kristallisatie aanmoedigen, omdat ze dienen als punten waaraan de kristallen zich kunnen hechten en waar ze vanaf kunnen groeien . Naarmate er meer kristallen verschijnen, dienen deze elk als een oppervlak om meer kristallen te laten groeien, waardoor de honing nog sneller kristalliseert.
Wrijf wat van de honing tussen je vingers totdat het grotendeels oplost. Een deel zal door je huid worden geabsorbeerd, dat is prima, want honing is goed voor je huid :-) Als hetgene wat je wrijft kleverig is, dan betekent dat de honing vol suiker of kunstmatige zoetstoffen zit. Niet goed dus!
Koop jouw honing bij een Nederlandse imker óf ga voor de biologische merken. Als er op het etiket staat dat de honing een mengsel is van Europese honing én niet-Europese honing, kan het zijn dat deze honing is aangelengd.
Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren. Wacht daarom even tot je thee op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is en roer dan pas een honingschep erdoorheen.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd.Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Rauwe ongefilterde honing is honing in zijn meest natuurlijke staat . Het is ongepasteuriseerd en onbewerkt, en behoudt de natuurlijke was, pollen en andere deeltjes van het honingmaakproces.
Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Dit wordt (natuurlijk naast het gebruik van landbouwgiffen) in verband gebracht met het afnemen van bijenpopulaties in de wereld. Los daarvan, brengt het winnen van de honing ook leed voor de bijen met zich mee.