Dat kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige zijn. Inbakeren heeft eigenlijk alleen nadelen als het verkeerd wordt gedaan, bijvoorbeeld als de beentjes te strak worden ingewikkeld of als een ingebakerde baby op zijn buik in de wieg wordt gelegd. Ook moet je erop letten dat je op tijd begint met ontbakeren.
Tot welke leeftijd en hoe lang inbakeren? In elk geval moet je baby op de leeftijd van 6 maanden weer zonder inbakeren kunnen slapen. Bij baby's ouder dan 6 maanden wordt het risico dat ze – ingebakerd en al – naar hun buik draaien steeds groter en daarmee ook het risico op wiegendood.
Er zijn een aantal situaties waarin inbakeren onveilig kan zijn voor je baby, zoals luchtweginfecties, aanleg voor heupdysplasie en bij koorts, onder andere. Begin daarom nooit zelf aan inbakeren, overleg altijd eerst met je Ouder en Kind Centrum en leer daar ook de juiste inbakermanier.
Inbakeren wordt vaak als 'zielig' ervaren. Het beeld van een ingebakerd kindje oogt ook wel een beetje zo. Toch geeft het je baby de rust en regelmaat die hij of zij nodig kan hebben. De inbakerdoek geeft als het ware de grens aan, die de baby nog niet zelf kan bepalen in het bedje of de box.
Het advies is om tegen de 4 maanden af te bouwen, omdat je kind rond die leeftijd kan gaan omrollen. Rond die tijd krijgt je baby ook meer controle over zijn bewegingen en zal de onrust waarschijnlijk afnemen. Inbakeren is dan niet meer nodig.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Inbakeren afbouwen
Wanneer je kindje 6 maanden oud is, bouw je het inbakeren af. Baby's beginnen na 6 maanden op hun buik te kunnen slapen en het is niet veilig wanneer ze ingebakerd op de buik liggen. Ze kunnen ingebakerd hun handjes niet gebruiken om terug op hun rug te rollen.
Slaapzakken zonder armsgaten
In slaapzakjes zonder armsgaten worden de armen van de baby opgesloten. Volgens de aanbieders is het een alternatief voor strak inbakeren. Sommige aanbieders geven aan dat hun product geschikt is tot de leeftijd van 6 maanden of zelfs langer. Let op!
De eerste 24 uur na de DKTP + HIB of andere vaccinaties. Dit omdat het kind koorts kan krijgen, als reactie op de vaccinatie. Ernstige luchtweginfecties. Als het kind een voorkeurshouding heeft, wordt het hoofd bijna altijd naar één kant gedraaid.
Trek je ingebakerde baby alleen kleding aan van 100% natuurlijk en ademend materiaal. Door polyester in de kleding kan je baby gaan zweten, het vocht kan niet goed weg en daardoor wordt je baby weer koud. Een baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet je ingebakerde baby daarom geen muts op.
Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen. Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren en overgaan op een slaapzak. Baby 4 à 5 maanden → stap voor stap afbouwen en vanaf 6 maanden armen vrij.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Met de Puckababy Piep vormt zich een veilig coconnetje om uw baby heen. Het biedt enige beperking maar laat ook nog ruimte voor een gezonde ontwikkeling. Het is niet warm en eenvoudig in gebruik. De meeste baby's houden van een overzichtelijk leventje.
De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby. Je kleintje zal dit vanzelf bij je aangeven. Rond 5,5 maand zullen de eerste tekenen zichtbaar zijn.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
Wordt je kindje op een verkeerde manier ingebakerd, bijvoorbeeld te strak, te slap of te dik? Dan kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je de benen van je kindje verkeerd inbakert, kan dit voor een heupafwijking of problemen bij de motorische ontwikkeling zorgen.
Gemiddeld stop je met inbakeren rond de 4 tot 6 maanden, als een baby signalen geeft van omrollen. Dit kan eerder of later zijn, afhankelijk van wanneer je baby begint met rollen. Zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen, wil je dat de handen en armen vrij zijn.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Swaddle betekent inbakeren. Met inbakeren maak je de fijne, warme omgeving uit de baarmoeder na, wat een kalmerend effect heeft op je baby. Het vermindert onrust, en verbetert slaap. Baby's die zijn ingebakerd reageren goed op de volgende vier S'en doordat ze niet met hun armpjes kunnen zwaaien.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.