Een goede beleggingsportefeuille is evenwichtig opgebouwd. Vul groeiaandelen aan met stabielere dividendaandelen, kleine spelers (small caps) met grote spelers (large caps). Bouw uw portefeuille op uit aandelen van verschillende bedrijven, sectoren en landen, zo vangt u een tijdelijke tegenvaller op.
'Dertig aandelen is het minimum'
Een portefeuille met dertig verschillende aandelen is volgens hem het minimum. Veertig is optimaal. “Koop je er meer, dan moet je je als particuliere belegger afvragen of je deze nog wel in de gaten kunt houden.”
Een vraag die veel gesteld wordt is hoeveel ETF's je nodig hebt in je ETF portefeuille. Het is helaas niet mogelijk om daar een simpel antwoord op te geven. In sommige gevallen heb je al een goede spreiding met één enkele ETF terwijl je in andere gevallen meerdere ETF's nodig hebt.
Je hebt dus rond de 10 ETF's nodig voor een goed gespreide beleggingsportefeuille. Het doel is nu om te bepalen hoeveel van elke beleggingscategorie je wilt opbouwen in je ETF portefeuille. Zoals hierboven beschreven hangt dat onder andere af van je beleggingshorizon, en dus vaak je leeftijd.
Dat hangt natuurlijk van je leeftijd af en van hoeveel geld je beschikbaar hebt. Wij hebben als gouden regel: schrijf maandelijks tien procent van je inkomen over op een beleggingsrekening. Als je dat je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.”
Het is een vraag die bij veel beleggers leeft: hoeveel procent van je portefeuille moet in goud (of zilver) zitten? Er zijn verschillende beleggingsexperts die een bandbreedte afgeven van 5 tot 20%. Wat dus concreet betekent dat een portefeuille van 10.000 euro, voor 500 tot 2000 euro in goud mag zitten.
In een beleggingsplan bepaal je bijvoorbeeld voor welke termijn je gaat beleggen en hoeveel risico je bereidt bent om te nemen. Als je dat eenmaal weet kun je ook de verhouding tussen bepaalde aandelen, zoals aandelen en obligaties, bepalen.
Een beleggingsplan is een plan dat als leidraad dient voor het bereiken van jouw financiële doelen. Wie kiest voor beleggen verwacht natuurlijk een mooi resultaat. Maar beleggen is meer dan alleen naar het rendement kijken.
Wat is BUX Zero? BUX Zero is een handige mobiele app waarin u zelf kunt beleggen in aandelen en ETF's. Het is een ideale app voor mensen die beginnen met beleggen met weinig geld. Vanwege de lage commissie (€ 0 of € 1) is het voordelig voor beleggers met weinig kapitaal om toch in te stappen.
De ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) is een goed voorbeeld van een ETF voor de lange termijn. Met meer dan 3.000 bedrijven in verschillende sectoren en regio's is dit hét voorbeeld van een ETF met een goede spreiding.
Dat is mogelijk. In veel gevallen kun je je bestaande portefeuille overboeken. Dat betekent dat je je beleggingen meeneemt naar je nieuwe broker. Je effecten kunnen alleen worden overgeboekt als de nieuwe aanbieder deze ook aanbiedt.
Het effect van inflatie wordt vaak onderschat. Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.
Conclusie: beste beleggingsrekening
Qua kosten zijn DEGIRO en MEXEM en BUX Zero allemaal goede keuzes. Bij BUX Zero is het aanbod alleen wat minder groot, maar je hebt wel een handige en gebruiksvriendelijke app. Je moet bij deze drie opties wel meer zelf doen. Daarom hebben ze ook de lagere kosten.
Rijk worden met lage aandelen, is het mogelijk? Het is zeker mogelijk om snel rijk te worden met het beleggen in goedkope aandelen. De kunst is om de juiste aandelen te kopen die laag staan maar veel groeipotentie hebben. Mooie voorbeelden zijn de aandelen van ASML, Microsoft en Apple.
De voordelen van ETF beleggen
Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.
Om te leven van beleggingen maakt de belegger zich afhankelijk van de waardetoename van effecten. De afgelopen 100 jaar is het rendement op de aandelen gemiddeld 7%-8% geweest (zie Dow Jones 100 jaar). Een gemiddelde voor de langere termijn, dat echter geen houvast biedt om van te leven.
Potentieel hoge kosten
ETF's worden vaak in één zin genoemd met lage kosten. Dat is vaak terecht, want de lopende kosten van een ETF (beheerkosten) zijn vaak lager dan die van actief beheerde beleggingsfondsen. Toch is het belangrijk om goed naar de kosten van een ETF te kijken.
Het marktrisico van een ETF wordt voor een groot deel weergegeven in de volatiliteit. De volatiliteit geeft aan hoeveel een onderliggende index of het ETF zelfs in waarde schommelt. Naar boven en naar beneden toe. Hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger het risico op waardeschommelingen.