Wil je echt de meest optimale luchtkwaliteit behalen, kies dan voor een luchtbevochtiger met ingebouwde ionisator en/of filters. De filters zorgen ervoor dat de meest kleine deeltjes, zoals stof en/of allergenen, achterblijven in het apparaat en dus uit de lucht gefilterd worden.
1 Medisana UHW – Winnaar | Erg stil en betaalbaar
Deze goedkope Medisana UHW is de beste luchtbevochtiger omdat hij heel stil de lucht gelijkmatig vochtiger maakt. Hierdoor voorkomt hij droge huid, ogen en lippen en het kuchen door droge lucht wordt minder.
De 5 beste luchtbevochtigers in een oogopslag
Dyson AM10 - Dit is niet alleen een luchtbevochtiger, maar ook een ventilator. Philips HU4803/01 - De automatische stand zorgt ervoor dat het vochtigheidsniveau constant blijft. Medisana AH662 - Gebruik deze luchtbevochtiger met een geurolie en je huis ruikt heerlijk.
Voor een luchtbevochtiger in de woonkamer is een laag geluidsniveau minder belangrijk dan in de slaapkamer. Het is daarentegen wel belangrijk dat deze de grootte van de ruimte aan kan. Over het algemeen moeten luchtbevochtigers voor de woonkamer geschikt zijn voor oppervlaktes tussen de 20 en 60 vierkante meter.
Sommige mensen denken dat een luchtbevochtiger noodzakelijk is, maar dat is lang niet altijd zo. Elk huis is anders. Een luchtbevochtiger is alleen zinvol als de luchtvochtigheid inderdaad permanent te laag is. Het is dus zaak om die te laten meten.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Vaak ziet men de klachten van droge lucht als standaard “verkoudheidje” en onderneemt men geen actie. Buiten een droge hoest en/of keelpijn zijn er nog meer klachten welke kunnen ontstaan door een te droge lucht, o.a.: Droge huid. Droge branderige ogen.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
De beste luchtbevochtiger voor gebruik in de slaapkamer is volgens onze doorlichting de Stadler Form Oskar. Deze luchtbevochtiger werkt via koudwaterverdamping, waarbij lucht door een nat filter wordt geblazen. Hij beschikt over een stille nachtmodus, een dimfunctie en bovendien over een oververhittingsbeveiliging.
Een ultrasone luchtbevochtiger is een luchtbevochtiger die gebruik maakt van hoogfrequente geluidstrillingen om een extra fijne waternevel te produceren die vervolgens wordt uitgestoten om vocht toe te voegen aan de ruimte. Het wordt vaak beschouwd als de stillere van beide typen luchtbevochtigers.
Door een bakje met water op de verwarming te plaatsen, wordt er warme maar ook vochtige lucht verspreid door de kamer. Je kunt de lucht bevochtigen in huis door een kommetje water op de verwarming te zetten. Maar je kunt ook (kleine) waterbakjes voor de verwarming kopen en die aan de verwarming bevestigen.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Tip 2: geef de bevochtiger tijd
Het hangt er namelijk van af hoe droog de lucht in huis is en welke meubels er in de kamer staan. Heb je bijvoorbeeld veel onbewerkte houten meubels, dan duurt het langer voordat de luchtvochtigheid stijgt.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
Waarom een luchtbevochtiger kopen
Het aanzetten van de verwarming versterkt het verdampingsproces, waardoor de luchtvochtigheid wel kan dalen tot 30%. Met behulp van een luchtbevochtiger kan dit probleem snel worden verholpen zodat de luchtvochtigheid weer terug op een goed niveau komt.
Over het algemeen, bij 24 uur per dag en 7 dagen per week in gebruik, verbruikt deze luchtreiniger maar 0,2kWh per dag, ofwel zo'n € 0,04. Het energieverbruik is bovendien te volgen met de BRISE-app.