Appels bewaren kun je het beste zo doen Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
De boosdoener: ethyleen
Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd. Verse appels kun je op die manier wel tot een maand lang bewaren!
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
U kunt appels in de koelkast bewaren om ze langer houdbaar te maken. Wanneer u ze in de koelkast bewaart, kunt u verwachten dat appels ongeveer zes weken, of zelfs langer, houdbaar blijven. Voor het beste resultaat legt u de appels voorzichtig in de groentelade van uw koelkast en bewaart u ze uit de buurt van ander fruit en groenten.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen als ze op kamertemperatuur worden bewaard, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn en in de koelkast worden bewaard.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Voor een klein aantal appels is de groentelade in uw koelkast een prima bewaarplek. Om de luchtvochtigheid te verhogen, moeten appels in een papieren zak of geperforeerde plastic zak met een vochtige papieren handdoek worden bewaard .
Appels worden voornamelijk bewaard in koelcellen met Controlled atmosphere en kunnen tot wel 12 maanden worden bewaard onder CA/ULO! Appels blijven in goede conditie bij temperaturen tussen 0 en 5 ºC, afhankelijk van het ras.
Appels die niet bedoeld zijn voor de verse markt worden opgeslagen bij lage temperaturen, met lage zuurstofniveaus en hoge koolstofdioxideniveaus . Hoewel dit de natuurlijke productie van ethyleen en de effecten daarvan door de appels vertraagt, moeten er vaak fungiciden worden toegepast om te voorkomen dat schimmelrot zich vastzet.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Twee methoden wonnen van alle anderen, en hielden de appels zes weken lang (en waarschijnlijk nog veel langer) op hun best. De winnende methode — appels individueel in krantenpapier verpakken en ze in een voorraadkast bewaren — won het maar net van het bewaren in een papieren zak in de groentelade van de koelkast.
Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen. Je kunt deze plekjes er wel afsnijden; de rest van de appel is nog prima eetbaar! Is de appel slap of ruikt hij naar azijn?Dan is de appel niet meer goed.
Mandarijn bereiden & bewaren
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje.
Omdat appels geuren kunnen absorberen van andere voedingsmiddelen die in dezelfde ruimte worden bewaard, moet u appels in plastic zakken bewaren . Het plastic helpt appels ook om hun eigen vocht vast te houden. Zorg ervoor dat er meerdere luchtgaten in de appelzak zitten. Appels rijpen zes tot tien keer sneller bij kamertemperatuur dan wanneer ze in de koelkast worden bewaard.
Schoon en droog
Karton met vetvlekken zoals hele vieze gebruikte pizzadozen kan niet verwerkt worden. Het vet trekt in de papiervezels waardoor de vezels onbruikbaar worden. Dit vieze karton moet bij het restafval, tijdens de verbranding levert dit karton nog wel energie op.
Dit is de geschatte houdbaarheid van de appels, afhankelijk van de manier waarop ze worden bereid en opgeslagen (4): In de fruitschaal: 5-7 dagen. In de bijkeuken: 3 weken. In de koelkast: 4-6 weken.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Appels rijpen sneller als ze naast een banaan liggen. Als je een appel invriest verwijder dan eerst het klokhuis en snijd in partjes.Besprenkel met wat citroensap om verkleuring te voorkomen en vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.