Een veiligheidsschoen die voldoet aan de S3 norm heeft: Een stalen, aluminium of composiet veiligheidsneus die bescherming biedt tegen vallende objecten en een indeuk resistentie die bestand is tegen een kracht van tenminste 200 Joule.
De S3 veiligheidsschoen voldoet aan de eisen van de S1 en S2 schoen en heeft daarnaast een tussenzool die penetratie van onderaf voorkomt. Een S3 schoen is vergelijkbaar met een S1P schoen maar dan met de waterafstotende eigenschappen van een S2 schoen.
Met S2 veiligheidsschoenen ben je dus beschermd tegen een impact, maar ook tegen vocht. Een S3 veiligheidsschoen is op het oog niet anders dan een S2 veiligheidsschoen. Wat is dan het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen? S3 veiligheidsschoenen beschikken over een extra eigenschap van S1P-schoenen.
In de bouwnijverheid is het verplicht om schoenen te dragen die zijn voorzien van een S3 codering, voor veiligheidslaarzen geldt een S5 codering. SAS of SZ staat voor stalen tussenzool. SN staat voor stalen neus. Veiligheidsschoenen moeten voldoen aan EN-345 en codering S3.
Binnen de veiligheidsschoenen zijn er verschillende veiligheidsklassen, het beroep dat u uitoefent bepaalt in welke veiligheidsklasse u uw schoen moet kiezen. De meest voorkomende veiligheidsklassen zijn S1/S1P, S2 en S3. De veiligheidsklassen die betrekking hebben op veiligheidslaarzen worden aangeduid met S4 of S5.
S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1 werkschoenen, maar hebben daarnaast een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Deze veiligheidsschoenen zijn dus geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of op plaatsen waar het vochtig kan worden, zoals buiten.
Joule is de hoeveelheid arbeid die nodig is om een gewicht van 98.1 gram een meter op te tillen. Die energie komt weer vrij als je dat gewicht op je tenen laat vallen (200 joule = 20 kilo). Deze normering is van kracht in Europa onder de norm: EN ISO 20345:2011 (CE EN-345) voor veiligheidsschoenen.
Een S1P werkschoen is een geschikte veiligheidsschoen voor werkzaamheden die met name indoor plaatsvinden. Bij veel banen is een goed paar werkschoenen vereist dat aan de juiste veiligheidsnorm voldoet.
Wat zijn ESD schoenen? ESD staat voor 'electrostatic discharge', ofwel elektrostatische ontlading. ESD schoenen beschikken over het vermogen om een elektrostatische lading weer te ontladen. Het zorgt ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt afgevoerd kan worden.
S1P werkschoenen hebben dezelfde eigenschappen als de S1 normering, maar heeft daarnaast ook een antiperforatie tussenzool. Zo'n zool is handig als je in een omgeving werkt waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen voorkomen waar je in kunt trappen, zoals spijkers of schroeven.
Beschrijving. Veiligheidsschoenen zijn voorzien van verharde (staal of kunststof) neuzen en tussenzool (optioneel) om zo de voet te beschermen tegen beschadiging. Veiligheidsschoenen zijn er in vele uitvoeringen, al naargelang de eisen die er aan gesteld worden.
In de bouw zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Voor werklaarzen binnen de bouw geldt een verplichte S5 normering. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.
Het instituut stelde de grens voor mogelijk dodelijke verwondingen op circa 14 joule. Het krachtigste wapen uit die test was met 138 joule slechts half zo zwaar als de Bulldog, die hier toen nog niet op de markt was.
Een watt is één joule per seconde. Als we je energieverbruik in joules zouden aangegeven, zou dat bijzonder grote getallen opleveren. Bijvoorbeeld: je verbruik per jaar is meer dan tien miljard (10.000.000.000) joule, en ons energietarief is ongeveer 0,00000005 euro per joule.
1. Grisport 803 veiligheidsschoen. Bescherming en veiligheid: De werkschoenen van Grisport 803 is voorzien van een S3 normering en behoort tot het topsegment als het gaat om beste veiligheidsschoenen. De schoen is voorzien van een overneus en hielversteviging wat optimale bescherming biedt op oneffen terreinen.
Wij raden aan om voor een werkschoen met een S normering te gaan. De “S” binnen alle genoemde klassen S1,S2,S3, S4 en S5 staat voor “Safety”. De meest gebruikte S normering voor in de horeca is de S3 werkschoen.
Was je voeten twee keer per dag, eventueel met antibacteriële zeep, en droog ze goed af. Je kan ook afwisselen met warm en koud water voor een optimaal resultaat. Zorg ervoor dat je de juiste sokken draagt van een natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol.
S1P werkschoenen zijn het meest geschikt voor werk in een magazijn. Deze werkschoenen zijn namelijk vooral bedoeld voor indoor gebruik. Ze zijn niet waterafstotend, maar wel bijzonder licht! Deze schoenen hebben een aluminium of composiet neus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen.
Het grote voordeel van werkschoenen met een stalen neus is dat de directe impact beter geabsorbeerd wordt. Deze situatie komt weinig voor tenzij je in een extreem gevaarlijke omgeving werkt, zoals in de metaalindustrie of de zware industrie. De primaire functie van alle veiligheidsneuzen is het beschermen van de tenen.
Een veiligheidsschoen die aan de Europese standaarden voldoet, moet echter minstens een impact van 200 joule aankunnen. Dit betekent dat zo'n schoen bescherming moet bieden tegen een vallend voorwerp van minstens 20 kilogram.
Zorg dat de werkschoenen dezelfde pasvorm heeft als jouw voeten. Kies de juiste lengtemaat. Ongeveer 4 tot 7, maximaal 8 millimeter ruimte.