Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.
Wanneer naar de verloskundige? Een van de eerste stappen na een positieve zwangerschapstest is het maken van een afspraak met een verloskundige. Het is aan te raden om rond week 6 te bellen en meestal ben je al zo'n vijf á zes weken zwanger wanneer je ontdekt dat je in verwachting bent.
Tegenwoordig is de echo niet meer weg te denken. De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet.
Omdat je in de eerste maanden meer kans hebt op een miskraam, vertellen de meeste aanstaande ouders pas na drie maanden over hun zwangerschap.
Veel vrouwen vinden het fijn te wachten tot ze meer zekerheid hebben. Bij een kloppend hartje met 8/9 weken is de kans op een miskraam nog maar 3%. Bij de termijnecho rond de 11/12 weken is dit nog maar 1-2%. Toch moedig ik aan om te vertellen dat jij zwanger bent zodra jij het nodig hebt.
In de baarmoederholte nestelt de eicel zich in. Vanaf 2 weken na de bevruchting wordt een zwangerschapstest overtuigend positief.
Hoe lang ben je zwanger? Daar zit je dan, je tuurt naar die 'streepjes' of dat 'plusje', die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn.
Dankzij het zwangerschapshormoon HCG kun je in week 3 van je zwangerschap al symptomen voelen, zoals lichte krampen, een opgezette buik, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Als je 3 weken zwanger bent, kun je soms ook last van diarree of puistjes krijgen.
Bij de geboorte of adoptie van je kindje krijg je eenmalig een startbedrag uitgekeerd. Vroeger werd dit ook wel kraamgeld genoemd. Deze toeslag is voor ieder kind hetzelfde en bedraagt €1214,49.
Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om een verloskundige te kiezen en te bellen voor een eerste afspraak. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Zij houdt in de gaten of de zwangerschap goed verloopt, maar ook hoe het met jou persoonlijk gaat.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Jouw lichaam bij 2 weken zwangerschap
Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen. Een beter reukvermogen, trek in bepaalde voeding of wisselende stemmingen komen ook voor.
Ook kun je meer afscheiding hebben, brandend maagzuur en gevoelige of zelfs pijnlijke borsten. En doordat je bloeddruk daalt, kun je merken dat je snel duizelig bent. Sommige vrouwen ervaren ook dat ze slecht slapen, meer hoofdpijn hebben, hartkloppingen en stemmingswisselingen.
Als je zwanger bent, geeft de test BOVENDIEN aan hoelang je al zwanger bent; 1-2, 2-3 of meer dan 3 weken (3+).
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Het aantal weken sinds de bevruchting wordt weergegeven als 1-2, 2-3 of 3+. Met deze zwangerschapstestset voor thuisgebruik kun je 5 dagen voor je gemiste menstruatie testen (dat is 4 dagen voordat je je menstruatie verwacht) (3).
Bij de meeste zwangeren ontstaan deze klachten wat later in de zwangerschap, maar het kan ook zijn dat je in week 3 al misselijk bent.
Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen.
Na 24u kan de dokter vertellen of je zwanger bent of niet. Een dokter heeft beroepsgeheim. Die mag dus aan niemand vertellen dat je een zwangerschapstest hebt gedaan, ook niet aan je ouders.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Normaal gesproken ga je tussen de 8 en 10 weken zwangerschap voor de eerste controle naar je verloskundige (bel voor een afspraak 2-3 weken van tevoren).