Laat u bij koorts tijdens of na de reis altijd zo snel mogelijk testen op malaria. Er is risico op gele koorts. Het risico is laag in de steden Nairobi en Mombasa en in de noordoostelijke provincies: de staten Kilifi, Kwale, Lamu, Malindi en Tanariver in de kustprovincie.
In Kenia < 2500 meter hoogte geldt een hoog risico op malaria. Hiervoor wordt het preventief slikken van malariapillen aangeraden (profylaxe). De enige uitzondering hierop is de stad Nairobi (hier is een laag risico op malaria en zijn malariapillen zelden nodig).
Malariamuggen komen voor in (sub)tropische gebieden zoals Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei. Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika. Er wordt aanbevolen om malariatabletten te gebruiken in dit gebied in de genoemde periode.
Malariavrije gebieden in Afrika
Binnen ons aanbod zijn er vier landen die helemaal malariavrij zijn of grote, volledig malariavrije gebieden hebben. Dat zijn Mauritius, de Seychellen, Zuid-Afrika en Namibië.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Symptomen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel. Infectie met P. vivax of P. ovale wordt gekenmerkt door om de 48 uur terugkerende koortsaanvallen (malaria tertiana; derdedaagse koorts), terwijl infectie met P.
Als men er tijdig bij is, is een malaria infectie, ook die met de gevaarlijke malaria tropica, goed te behandelen. Na behandeling is men gewoonlijk geheel vrij van parasieten. Na een effectieve behandeling van een malaria tropica infectie komen daarom de infectie en ziekteverschijnselen niet terug.
De periode die verloopt tussen de beet van een met Plasmodium besmette mug en het ontstaan van symptomen bedraagt meestal 12 tot 17 dagen (White 2014). Deze kan bij malaria veroorzaakt door P. falciparum soms slechts 7 dagen zijn en bij malaria veroorzaakt door P. malariae oplopen tot meerdere weken.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Malaria (de plasmodium-parasiet) wordt in het nog niet besmette menselijke lichaam geïnjecteerd via het spuug van de malariamug. De muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. Malaria wordt dan ook alleen door vrouwtjesmuggen overgebracht.
Om gezond te blijven op reis geeft de GGD je op het vaccinatiespreekuur advies over: vaccinaties voor Kenia, zoals DTP, hepatitis A en gele koorts; vaccinaties als je langere tijd weg wilt of frequent gaat reizen, zoals Hepatitis B, rabies; maatregelen tegen muggen.
Aanbevolen vaccinaties voor Kenia
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Kenia aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting.
Diagnostiek naar malaria bestaat uit een antigeentest. Deze test heeft een hele hoge negatief voorspellende waarde en het resultaat is snel beschikbaar. Daarnaast wordt tevens een dikke druppel, en indien deze positief is een uitstrijk, verricht. Antigeentest: binnen 1 uur na bloedafname.
Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen zoals chloroquine, proguanil en in sommige gebieden zelfs mefloquine (Lariam). Als malaria niet wordt behandeld, kan de ziekte zoals gezegd een dodelijke afloop hebben.
De meest gangbare malaria pillen of tabletten (Malarone) kost ongeveer 3 euro per persoon per dag. Lariam is iets duurder per tablet maar hoef je minder vaak in te nemen (één keer per week) en valt daardoor meestal goedkoper uit, ongeveer 2 euro per dag.
Een infectie met malariaparasieten kan binnen enkele weken tot de dood leiden als men niet behandeld wordt. Maar er zijn verschillende vormen van malaria, die een meer of minder ernstig ziekteverloop laten zien (zie hieronder bij de beschrijving van de verschillende malaria vormen).
Malariamiddelen om malaria te voorkómen
Informeer daarom voor vertrek bij de GGD of uw huisarts of u malariamiddelen nodig hebt en welke in uw geval het beste zijn. Voorbeelden zijn chloroquine, hydroxychloroquine, mefloquine, proguanil en proguanil in combinatie met atovaquon.
U begint met innemen één dag voor aankomst in het malariagebied. Vervolgens neemt u elke dag één dosis. Een enkele keer blijkt toch een infectie op te treden. U merkt dat u malaria heeft als u last krijgt van griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en diarree.
Malawi. In het zuidoosten van Afrika ligt Malawi. Het is één van de veiligste landen in Afrika met zo'n 13 miljoen inwoners. Malawi wordt omringd door Zambia, Tanzania en Mozambique en is de ideale plek voor een zeer relaxte en ontspannen vakantie.
Zwanger naar Zuid-Afrika of zwanger naar Marokko
Er zijn grote delen van Zuid-Afrika welke je kunt bezoeken zonder malariapillen te slikken zoals de Tuinroute. Bovendien zijn de medische voorzieningen in Zuid-Afrika goed. Dit maakt het ook een heel geschikt land om te bezoeken als je zwanger bent.
Beste reisperiode
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt. De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september en om wild te spotten september en oktober.