Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
Zwem niet op plaatsen waar schepen varen of in de buurt van een gemaal, sluis of waterzuivering. Of in de buurt van industrie. Zwem niet in de buurt van dode dieren, zoals vissen of vogels. Of op plekken waar veel vogelpoep ligt.
Zwem niet in lauw, stilstaand water. Zwem niet in water waarin (blauw)algen zichtbaar zijn. Zwem niet in water waarin dode dieren (vissen, eenden, watervogels) drijven.
Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers.
Zwemmen in een buitenlocatie is toegestaan voor alle leeftijden tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Indien de badinrichting buiten via de sportaccommodatie binnen wordt bereikt is voor personen vanaf 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs verplicht.
In iedere vijver kan en mag je zwemmen. Het water is vrijwel altijd biologisch gezien gezond. Echter in een kleine vijver is het dan meer poedelen dan zwemmen. Dus moet een vijver waar je in kan zwemmen, flink groot zijn.
Op verschillende plekken kun je zwemmen in het Amsterdamse Bos. Voor de allerkleinsten zijn er in het Amsterdamse Bos twee kinderbaden. Er is ook een officiële zwemlocatie in het Bos: de Grote Vijver heeft een apart zwemgedeelte.
Negatief zwemadvies
Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden. Op het strand kan een negatief zwemadvies ook gegeven worden als zich een gevaarlijke situatie voordoet. Dan is de rode vlag gehesen.
Blauwalgen zitten in elk natuurwater (zoet, brak, zout). Als er heel veel blauwalgen zijn, ziet u dikke lagen drijven. Uit deze lagen komen giftige stoffen. Als u gaat zwemmen, kunnen uw huid en ogen gaan irriteren.
De recreatieplas in het Lingebos is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere 'zwemzones': je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje.
Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per 2 weken. Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën (intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli)) in het water voorkomen.
Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
Zwembad Het Wedde is zonder QR code toegankelijk voor alle bezoekers die deelnemen aan een zwemactiviteit. Indien je plaats neemt in de horeca (Het Wedde, eten-drinken-feesten) moeten onze medewerkers vragen naar de QR code (of papieren afschrift).
'Voor het betreden van het gebouw is een QR-code nodig, maar omdat buitenbaden vallen onder de buitensporten is daarvoor geen QR-code benodigd. Zwemmers zonder een coronatoegangsbewijs kunnen daarom gewoon komen zwemmen.
Arcen: Grindgat West Dorperheide aan Dorperheideweg. Arcen: Grindgat Oost Dorperheide aan Dorperheideweg. Beesel: Grindgat de Rijkelse Bemden. Heel: Boschmolenplas ter hoogte van weg Daalzicht.
Terwijl je in Nederland overal mag zwemmen, tenzij het anders is aangegeven (in havens, drukbevaren rivieren, bij bruggen), is zwemmen in oppervlaktewater overal in België verboden, behalve op een paar plekken waar voorzieningen zijn getroffen.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
Zwemmersjeuk is huiduitslag die vaak heftig jeukt of brandt. U krijgt rode vlekjes die branderige pukkeltjes en blaasjes worden. De huidslag begint direct of binnen 2 dagen nadat u heeft gezwommen in zoet natuurwater. Larven van een platworm die in dat water leven kunnen in de huid kruipen.
Blauwalgen zitten in elk natuurwater (zoet, brak, zout). Als er heel veel blauwalgen zijn, ziet u dikke lagen drijven. Uit deze lagen komen giftige stoffen. Als u gaat zwemmen, kunnen uw huid en ogen gaan irriteren.