Wat is baharat? Baharat is dus een Arabische specerijenmelange, met als basis onder andere paprikapoeder, komijn en kaneel. Het is één van de oudste Arabische mixen; 'baharat' betekent zelfs letterlijk 'kruid' of 'specerij' in het Arabisch.
Nu kom je deze kruiden zo af en toe in mijn recepten tegen, vooral de Baharat. Regelmatig vragen mensen mij hoe ze deze kruiden kunnen vervangen, en mijn antwoord is dan: met paprikapoeder en een snufje cayennepeper.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Za'atar maken: het recept
Maar het recept vraagt wel om het kruid en dat kun je niet altijd overal krijgen. Gelukkig kun je het eenvoudig vervangen door een combinatie van oregano en tijm.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
tijm (zn): الزعتر , حَاشَا(en) plant of the genus Thymus., زعتر , زَعْتَر(en) plant of the genus Thymus., صَعْتَر
Alternatief. Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Harissa poeder – Hot and spicy harissa gebruikt men dagelijks in de keukens van heel continentaal Afrika. Van oudsher bestaat dit mengsel uit chilipeper, koriander, komijn, knoflook en zout, maar er zijn veel regionale verschillen. Harissa bestaat ook als kant en klare pittige pepersaus in tubes.
7 kruiden: gember, zwarte peper, kaneel, nootmuskaat, koriander, kruidnagel en piment.
De hoofdingrediënten zijn bijna altijd paprikapoeder, zwarte peper en komijn, en daarnaast zitten er vaak nog kaneel, kruidnagel, koriander, kardemom en nootmuskaat in (jup, een heleboel kruiden die met een k beginnen). De smaak is warm en ietwat zoet, zoals perfect past in de keuken van het Midden-Oosten.
Wat zijn berbere kruiden
Berbere kruiden worden ook wel de ruggengraat van de Ethiopische keuken genoemd. Deze traditionele specerijenmix bestaat meestal uit rode chilipeper, fenegriek en gember, aangevuld met warme kruiden als koriander, komijn, gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, cayennepeper en kardemom.
paprika, knoflook, chili, 6,1% oregano, komijnzaad, 1,9% jalapeño, peterselie, korianderblad, zwarte peper, gerookte paprika, lavaswortel, kaneel, piment.
Al-Andalus is een specerijenmelange gebaseerd op een oud Moors recept. Deze volle, zoete melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals gerookte paprika en komijnzaad. Het vormt de basis voor smaakvolle gerechten met een Zuid-Spaanse tint. Heerlijk voor een paella of gebruik het als smaakmaker door een frisse salade.
Kummel is afgeleid van het Duits en is een andere benaming voor karwij, terwijl komijn een ander specerij is met een vergelijkbare smaak. Om de verwarring compleet te maken wordt karwij ook wel wilde komijn genoemd. De smaak van karwij is twee keer zo sterk als van komijn, gebruik de specerij dus met mate.
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan', een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn 'jintan'. Komijn wordt vaak verward met karwij.
Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
oregano in Arabisch. In Arabisch vertaalt oregano naar: الاوريجانو, زَعْتَرّ .
Za'atar. Ook za'atar is een populair kruidenmengsel in het Midden-Oosten. Het is een soort wilde oregano, die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano. Za'atar wordt vooral gebruikt in combinatie met brood.
salie (zn): مريمية , مَرْيَمِيَّة
Door verhitting verliest het zijn smaak, voeg sumak daarom altijd op het einde van een bereiding toe. Heb je deze specerij niet in huis, dan kun je ze eventueel vervangen door een scheutje citroensap.
De beste alternatieven voor sumak zijn citroenschil of citroenpeper.
Za'atar is een kruid. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za'atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad.