Verspreiding. Van oorsprong leeft de rode koningskrab in de noordelijke wateren van de Beringzee en ten zuidoosten van Alaska.
DAGPRIJS KAN SCHOMMELEN - PRIJS PER KILO € 129.50
Deze kingkrab uit Noorwegen kan je in zijn geheel zowel levend als gekookt bij ons verkrijgen. Deze kanjers wegen gemiddeld 3kg per stuk! De smaak van de Noorse kingcrab is zoet en is vergelijkbaar met de red king crab uit Alaska.
De meeste krabben leven in zee en zijn te vinden van de diepzee tot in de getijdenzone. Een aantal soorten heeft de zee verlaten en heeft zich aangepast aan het leven in zoet water. Sommige soorten worden op het land aangetroffen, meestal in vochtige bossen.
De koningskrab is afkomstig uit de Beringzee, het noordelijke deel van de Grote Oceaan, rond het schiereiland Kamtsjatka en de nabijgelegen wateren van Alaska. In de jaren zestig introduceerden Russische onderzoekers de rode koningskrab vanuit de Zee van Ochotsk aan de Pacifische kust in de Barentszzee.
Deze krabben hebben poten met een lengte tot wel 90 cm en een lijf van 10 tot 50 centimeter. Ze kunnen bovendien 4,5 kg zwaar worden. Deze krabben leven van grote hoeveelheden mosselen, wormen en andere zeedieren.
De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
Japanse onderzoekers hebben bij 29 kokoskrabben met een apparaat gemeten hoe hard ze konden knijpen. Uit die metingen bleek dat de krabben sterker worden naarmate ze groter worden. De maximale kracht waarmee de beesten kunnen knijpen was 3300 newton (336 kilo).
Ongeveer 500 - 600 gram in bruto gewicht. Let op, de aangeduide prijs een PRIJS BIJ BENADERING, €26,80 is de prijs PER KILO. Uw krab wordt afgewogen (en dan al dan niet gekookt) en heeft dus een individuele prijs.
De grootste krab die ooit in Europa te zien is geweest is de reuzenspinkrab. Hij is nu – als hij zijn poten uitstrekt – 3,5 meter lang, maar hij groeit nog steeds!
En nu blijkt dat de Aziatische kokoskrab (Birgus latro) inderdaad het hardst knijpt van alle schaaldieren: 3.300 newton, ofwel vijfmaal zo hard als een mens kan bijten. Dat constateren Japanse onderzoekers na metingen van 29 wilde krabben.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Hoe lang een krab uit het water kan blijven, is afhankelijk van het type krab. Sommige krabben, zoals kokoskrabben en landheremietkreeften, zijn aards en ademen goed zonder water, hoewel ze hun kieuwen nog steeds vochtig moeten houden.
Trek met een draaiende beweging eerst de scharen en de poten van het lijf. Voel waar de verbinding zit tussen het lichaam van de krab en het harde pantser. Gebruik je vingers of een mes om het kopborststuk los van de schaal te breken. Druk stevig op het scharnier tot het knapt, zo trek je het lichaam er eenvoudig af.
King crab uit Alaska is een wereld bekend product dat bekend staat om zijn vangst methode, maar ook om voortreffelijke volle zoete smaak van het krabvlees. De King crab is al gekookt en daarna in gevroren. Per poot weegt deze 300-350 gram en kunt u deze bij ons voor €31,95 verkrijgen.
De king crab is het neusje van de zalm onder de krabben! De poten dienen nog open- en schoongemaakt te worden. 1 poot weegt circa 320 gram.
De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak. Vrouwtjes zijn beter gevuld dan de mannetjes en smaken ook beter.
Laat het water flink koken en voeg telkens een krab toe. Pak het achterlijf van de krab met een tang beet. Laat de krab in 5-7 min. gaar koken.
Noordzeekrab is absoluut top in het najaar. De smaak is licht zoet en zelfs wat verfijnder dan die van kreeft.
Het duurst is de “red king crab” of de “Alaska king crab” die door de Russen, Japanners en Amerikanen in de Pacific wordt bevist. Wordt veel ingeblikt en verkocht als “King Crab”. Ook de Noorse Koningskrab wordt veel aangevoerd.
Speciaal aquarium. Alexander is de grootste krab die in Nederland te zien is. Het is een volwassen krab waarvan de spanwijdte van de scharen meer dan 3,5 meter bedraagt. Hij weegt ongeveer 15 kilo.
HET RESULTAAT Met een score van 9/10 kwam Delhaize King Crab (Delhaize) als beste uit de bus. Met de plaatsen 1 t.e.m. 4 is het duidelijk dat koningskrab de lekkerste keuze is als je voor krab in blik gaat. De beste van de gewone krab werd Cora met 6/10.
Grijze garnaal (Crangon crangon) wordt maximaal 3,3 jaar oud, strandkrab (Carcinus maenas) 6 jaar, Noordzeekrab (Cancer pagurus) 9 jaar en Noorse kreeft (Nephrops norvegicus) 15 jaar.
Wat zijn de vijanden van de krab/ Worden krabben ook opgegeten door andere dieren? Een beruchte krabbeneter is de Zeester, maar ook grote vissen zoals kabeljauw en grote palingen eten krabben, en natuurlijk vogels zoals meeuwen en eidereenden. En dan is er nog de mens die ook krabben eet.
Veel krab wordt door Chinese en Indische restaurant in hun gerechten verwerkt, en in het algemeen wordt hier meer krab in restaurants verwerkt dan in de keukens thuis. EETBARE KRABBEN In het algemeen schijnen alle soorten krabben te kunnen worden gegeten.