Tip. Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Als je het beeldmateriaal wilt (laten) digitaliseren, dan kun je twee dingen doen: je kunt investeren in een goede scanner. Die kun je na gebruik mogelijk weer van de hand doen. Het is een flinke klus om de overgebleven foto's en dia's te scannen maar je hebt zo wel de controle over de kwaliteit.
Bewaren en weggooien
Nagellak zit meestal in een glazen flesje. Als de nagellak op is, mag het flesje met een restant nagellak in de glasbak. Het kwastje gaat bij het restafval.
Nagellakflesjes bijvoorbeeld mogen gewoon (met restanten nagellak) in de glasbak als het flesje van glas is. Het kwastje mag daarentegen wel bij het restafval. Oude nagellak nooit door de gootsteen spoelen, en ook niet naar het chemisch afval brengen.
Negatieven. Negatieven blijven over het algemeen ook lang goed, mits bewaard in een negatiefmapje. Je kunt ze scannen via een speciale negatiefscanner. Dat is eigenlijk alleen noodzakelijk als je geen originele afdruk (meer) hebt.
U bewaart de negatieve wilsverklaring zelf en u geeft één exemplaar aan uw vertrouwenspersoon en aan uw behandelende (huis)arts voor in uw patiëntendossier. Deze wilsverklaring blijft onbeperkt geldig, tenzij u ze herroept. De inhoud van de negatieve wilsverklaring is wettelijk afdwingbaar.
Negatieven bewaren
Ga op zoek naar een zuurvrije envelop of doos om je negatieven in te bewaren. Vergeet ze niet te stickeren of labelen zodat je ze later nog gemakkelijk terug kunt vinden. Plaats de dozen op een hoge plank voor het geval je een keer last krijgt van waterschade.
MEDIAFIX digitaliseert uw dia's al vanaf slechts € 0,15 per stuk.
Een diascanner gebruik je voor het scannen van dia's. Als je nog oude filmrollen, negatieven of dia's hebt, zijn deze gemakkelijk te digitaliseren. Er zijn negatieven scanners en dia scanners, maar een combinatie is ook mogelijk. Een diascanner maakt het mogelijk dat al het oude beeldmateriaal gedigitaliseerd wordt.
Dia's verwijderen
U kunt een of meer dia's in één keer verwijderen: Eén dia - klik met de rechtermuisknop en selecteer Dia verwijderen. Meerdere dia's: houd Ctrl ingedrukt en selecteer de dia's die u wilt verwijderen. Klik vervolgens met de rechtermuisknop en selecteer Dia verwijderen.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Jouw fotorolletje of wergwerpcamera kun je bij jouw Kruidvat winkel inleveren om deze te laten ontwikkelen en je foto's af te laten drukken. Ook digitale foto's op cd-rom kun je af laten drukken. Na 14 werkdagen liggen je foto's voor je klaar.
Negatieven en dia's zijn in principe niet geschikt om te digitaliseren met een normale scanner. Het kan wel, maar de resolutie en de detaillering zullen dan zeer bescheiden zijn. Het is ook mogelijk om meerdere foto's tegelijkertijd te scannen om tijd te besparen.
De Silvercrest negatiefscanner / diascanner trekt de negatieven door het apparaat en maakt er een digitale foto van hoge kwaliteit van. Deze beste dia scanner / beste negatief scanner is eenvoudig en vriendelijk in het gebruik en het scannen van dia's en negatieven gaat heel snel.
Make-up (foundation, gezichtspoeder, oogschaduw...)
Opgelet: bestaat een product uit verschillende materialen, bijvoorbeeld een plastic dopje met een glazen pipet, dan zou je de twee in principe van elkaar moeten scheiden en apart moeten weggooien. Lukt dat niet, dan hoort het geheel bij het restafval.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.