Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Aanbevolen wordt dat baby's de eerste 6-12 maanden bij de ouders op de kamer slapen (rooming-in heet dat), maar wel in een eigen wieg, co-sleeper of ledikant.
Net zoals dat 's avonds voor het slapengaan kan helpen, is een slaapritueel overdag een goede manier om je kind in slaap te laten vallen. Zorg ervoor dat je bij elk slaapje overdag op dezelfde manier 'afscheid' neemt: nog even knuffelen, slaapzak aan, het licht dimmen, een liedje zingen en (wakker) op bed leggen.
Is je baby 6 weken en wil hij maar niet in zijn eigen bed slapen overdag of 's nachts, maar alleen bij mama of papa? Zorg dat je baby zich veilig en geborgen voelt in zijn bedje. Inbakeren kan hier ontzettend bij helpen en zorgt er soms voor dat het slapen gemakkelijker gaat.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Kleding baby 's nachts en overdag
Een slaapzak , laken of dekentje (mits goed ingestopt!)kan je baby ook goed warm houden. In de zomer, wanneer het warmer is dan 30 graden, is meestal een lakentje of enkel een paar luchtige kleertjes vaak genoeg.
Voordelen rooming-in
Rooming-in zou de kans op wiegendood dan ook aanzienlijk verminderen, bleek uit meerdere onderzoeken. Ouders krijgen daarom steeds vaker het advies om hun baby de eerste zes maanden op hun kamer te laten slapen.
De slaap van een pasgeboren baby
Daarom is het belangrijk om een comfortabel plekje te creëren waar je baby rustig kan slapen. Een wieg of babybed met spijlen is ideaal. Ook van een park kan je een gezellig slaapplekje maken: ideaal voor dutjes overdag.
Baby's van 6 tot 12 weken oud doen graag een dutje overdag om de 2 uur. Een baby van 3 tot 6 maanden slaapt zo'n 12 tot 17 uur per dag, met een nachtslaap wisselend van 9 tot 11 uur. Overdag doet je baby om 2 tot 3 uur een klein slaapje.
Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vind je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap. Maak je baby dus wakker als hij na 09.00 uur doorslaapt.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
De eerste weken/maanden ligt je baby op de hoge stand. Wanneer je baby begint te rollen en draaien in bed, dan mag de bodem naar beneden geplaatst worden. Zoals eerder geschreven kan je kindje al vanaf de geboorte in een ledikant slapen, tot zo'n 3 jaar.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Om goede slaap te waarborgen kan het enorm bijdragen als je je kindje vanaf zes weken in een ritme probeert brengen waarbij hij elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat (tussen 18.00 en 20.00 uur is 'normaal' voor een baby vanaf een week of 6) en rond dezelfde tijd 's ochtends wakker wordt.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Slaapritme baby: 0 tot 3 maanden
Baby's kunnen tot 2 uur lang wakker zijn. Daarna, na 1 maand, neemt het slapen van de baby wat af. Hij slaapt dan 15 tot 17 uur per dag en kan tot 3 uur lang wakker zijn. Aan het einde van het derde trimester begint je kleintje de hele nacht door te slapen.
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Gevolgen voor het kind
Voor baby's is het de eerste 18 á 24 maanden sterk af te raden om bij de ouders in bed te slapen vanwege het risico op wiegendood. Een co-sleeperbedje biedt uitkomst. Met name ideaal als je 's nachts borstvoeding geeft!