Etensresten netjes wordt afgeschermd en dat de kiertjes in huis goed worden afgedicht zodat hier geen wantsen door kunnen geraken.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden. '
Bedwantsen leggen graag eitjes in de naden en zomen van matrassen. In bedden is er namelijk genoeg warmte en vocht aanwezig om de eitjes te doen ontwikkelen. Een eitje is wit van kleur en is één millimeter groot. De eitjes worden in groepjes gelegd, dus je ziet dan allerlei korreltjes bij elkaar liggen.
Bedwantsen hebben een hekel aan extreme hitte, maar ook aan vrieskou. Daarom kun je het volgende proberen om bedwantsen te bestrijden. Warmte: Stop alle besmette spullen in een zak en was ze minimaal op zestig graden. Dit zorgt ervoor dat de beestjes dood gaan.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
De geur is erg intens en wordt door sommigen omschreven als afwasmiddel, maar dan met een bitterzoete ondertoon die de meeste mensen doet walgen. Bij jonge wantsen (nimfen) zitten die geurklieren op de rug, volwassen wantsen stinken aan de onderzijde van hun borststuk.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk. Er kan ook een allergische reactie ontstaan, waardoor de huid er vlekkerig uit gaat zien.
Hoe meer bloed de bedwants zuigt, hoe roder hij wordt. Het lijfje is plat en ovaal van vorm. De bedwants heeft zes poten (net als elk ander insect). Een bedwants kan niet springen of vliegen, alleen kruipen.
Alles dat zuur is, is in meer of mindere maten effectief om bedwantsen te bestrijden. De zuurgraad van 15% geconcentreerd schoonmaakazijn is daarmee sterk genoeg om het zenuwstelsel van bedwantsen verstoren. Daarnaast is de geconcentreerde azijn zuur genoeg om bedwantsen bij contact ermee te doden.
De grauwe schildwants eet plantensappen en kleinere insecten. Als ze volwassen zijn overwinteren de schildwantsen, en daarvoor zoeken ze warme plekjes. Dat kunnen kieren en spleten in buitenmuren zijn, maar soms durven de wantsen zich ook binnen wagen. Vind je binnen een schildwants, zet ze dan gewoon buiten.
Welke schade veroorzaakt de bruingemarmerde schildwants? De wants is een planteneter en zuigt als nimf en volwassen dier sap uit bladeren en vruchten. De schildwants kent meer dan tweehonderd gerapporteerde waardplanten. Het is nog moeilijk om precies te schatten welke schade het insect hier zal veroorzaken.
Ze verbergen zich graag in en rondom het bed maar kunnen zich ook goed schuilhouden in losgeraakte plinten, spleten van muren en kieren rond elektriciteitskabels waar je zelf niet bij kan komen. 's Avonds komen ze uit de kieren, naden en spleten rondom het bed om zich te voeden met het bloed van mens en dier.
Dood de bedwants door het beddengoed op 60°C te wassen. Materialen die niet warm gewassen kunnen worden kan je een week in de diepvriezer steken om de bedwants te doden. Onderzoek grondig de matras, vooral naden en knoppen. Vervang je matras of laat ze stomen indien mogelijk.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang. Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen zoals een laptop.
Mythe 7: Bedwantsen kruipen over ons lichaam
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn. Maar dit kan ook veel langer duren.
Wantsen zorgen niet alleen voor overlast, maar kunnen ook nuttig zijn. Roofwantsen bijvoorbeeld richten geen schade aan gewassen aan. Deze worden soms zelfs ingezet om schadelijke insecten te bestrijden in de tuinbouw. Dit is een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode.
Vaak bijten ze op het gezicht vlak bij de ogen of lippen, vandaar de bijnaam "kissing bugs". Van de meer dan honderd soorten roofwantsen zijn er zo'n 12 die Trypanosoma cruzi overbrengen, de parasiet die Chagas veroorzaakt. Als deze wantsen eten, dan laten ze uitwerpselen achter waar mogelijk de parasieten in zitten.
Bedwantsen zijn de vampiers onder de wantsen: ze leven van het bloed van mensen. Ze komen 's nachts tevoorschijn en steken hun zuigsnuit in een stukje onbedekte mensenhuid. Overdag verstoppen ze zich in moeilijk bereikbare plaatsen, zoals diepe kieren in een bed en spleten in de muur.
Ze bijten, zuigen bloed, wat zorgt voor huiduitslag en jeukende bultjes. Vermoed jij bedwantsen in je slaapkamer? Kom dan meteen in actie. Bedwantsen gaan namelijk niet uit zichzelf weg, maar planten zich juist razendsnel voort.
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
Kun je bedwantsen zien? Ondanks dat bedwantsen erg klein zijn, meestal maar 4-5mm groot, is het mogelijk om een volwassen bedwants te zien. Je kunt zelfs de nimfen en eitjes zien. Die worden ook nog wel eens verward met stofmijt.