Voor informatie over verslaving kunt u onder meer terecht op Thuisarts.nl: Alcoholverslaving. Drugsverslaving.
Als u een verslaving heeft kunt terecht bij een GGZ-instelling. Soms is opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig. Tot slot kunt u voor therapie terecht bij een psychiater. Deze kan zelfstandig werken of in een GGZ-instelling.
De verslavingszorg is gespecialiseerd in zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidszorg, aangezien verslavingen zowel fysiek als mentaal kunnen zijn. De verslavingszorg richt zich op alle soorten verslavingsproblemen, dus ook verslaving aan medicijnen en gokken.
Belangrijk bij de begeleiding van mensen met verslaving is dat het doel ligt bij herstel. Vereiste voor herstel is een nuchter, abstinent leven. Herstel houdt in dat je als persoon leert inzien wat jouw unieke kracht en kwetsbaarheid is. Met deze bevindingen geef je opnieuw richting en inhoud aan het leven.
Er bestaan twee soorten verslavingen: aan stoffen (alcohol en drugs zoals cocaïne) en gedrag (gok- en gameverslaving). Alcohol- en drugsverslaving bestaan al eeuwen, de afgelopen jaren zijn daar nieuwe vormen bijgekomen, denk aan gamen en medicijn.
Wat kost een behandeling bij een afkickkliniek? Goed nieuws: de afkickkliniek kosten worden – zowel in Nederland als in het buitenland – vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-.
Wanneer je een doorverwijzing van je huisarts hebt gekregen, wordt de behandeling in een afkickkliniek in Nederland vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering (Bekijk hier in hoeverre jouw kosten vergoed worden). Je huisarts kan jou direct voorzien van een doorverwijzing.
Hoe lang duurt een behandeling? De duur van de behandeling verschilt per persoon. Een opname duurt 7 dagen, 14 dagen, 28 dagen of 39 dagen. Aansluitend vindt er minimaal drie maanden nazorg plaats op één van onze locaties in Nederland.
Een verslaafde kan niet zomaar stoppen met het middel; zijn lichaam en geest zijn gewend aan het gebruik van het middel en hebben tijd nodig om dit langzaam te ontwennen. Doordat iemand vaak om meerdere redenen verslaafd is, is het belangrijk om in behandeling te gaan binnen de verslavingszorg.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen.
Nu hun gemiddelde leeftijd rondom de 45 jaar schommelt, verdwijnen de junkies langzamerhand uit het zicht. De levensverwachting van spuiters ligt rond de 55 jaar, rokers worden gemiddeld 10 jaar ouder.
Opname in de ggz kan nodig zijn wanneer je psychische problemen zodanig groot zijn dat het je leven ontwricht en ambulante behandeling niet effectief genoeg is. Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname.
Verslavingszorg valt onder de zorgverzekering
Wanneer je hulp nodig hebt om van je verslaving af te komen, dan worden de kosten hiervoor volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn op hiervoor in aanmerking te komen. Dit geldt ook voor een opname in een kliniek.
De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'. Je lijkt ervan af te zijn en dan komt het plots weer opzetten.
Verslaving betekent dat je niet meer zonder een bepaald genotsmiddel kunt. Je weet dat het slecht is, maar toch ga je door met consumeren. Het 'willen' drinken, verandert in 'moeten' drinken. Verslaving is een hersenziekte, waarbij de één gevoeliger is voor genotsmiddelen dan de ander.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Wanneer kan je de crisisdienst bellen? Je kan de ggz crisisdienst bellen als iemand acuut gevaarlijk is voor zichzelf en/of de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan agressie of verwardheid. Je kan zelf de crisisdienst bellen, maar ook je naasten of je huisarts kunnen aan de bel trekken.
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.
Eén sigaret 'knipt' 13,8 minuten uit je leven. Een pakje (20 sigaretten) per dag kost je 4,6 uur van je leven. Een alcoholisch drankje kost je dan weer 6,6 uren van je leven.